Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Υφυπουργός Εργασίας οι συνταξιούχοι να πουν κι «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση

2016-07-01 14:59
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κουνάει και το δάχτυλο στους συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ!

Προκλητικός και κυνικός ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Προκλητικός και κυνικός απέναντι στους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας,Αν. Πετρόπουλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, αναφορικά με το ΕΚΑΣ. Με την Ερώτηση που κατέθεσε, το ΚΚΕ ζητούσε να ακυρωθούν οι διατάξεις που καταργούν το ΕΚΑΣ και επιφέρουν απώλειες στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στην τριετία 2016 - 2019.

Μια μέρα μετά την εφαρμογή της περικοπής, με την καταβολή της σύνταξης του Ιούλη, ο υφυπουργός Εργασίας λοιδόρησε από το βήμα της Βουλής τούς τουλάχιστον 80.000 χιλιάδες συνταξιούχους που έχασαν σε πρώτη φάση το βοήθημα και υπερασπίστηκε στο σύνολό του τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάη.

Συγκεκριμένα, ο Αν. Πετρόπουλος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «εκείνο που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ανάπτυξη ιδιαίτερα των χαμηλών συντάξεων» και εξαπέλυσε χυδαία επίθεση στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους οποίους προσπάθησε να ενοχοποιήσει για το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αξιοποίησαν το ΕΚΑΣ ως μηχανισμό μείωσης της συντάξεων, με την αυξομείωση των κριτηρίων.

Οπως είπε, «το 1996 επινοήθηκε, θα έλεγα, το ΕΚΑΣ. Και αν δείτε τι ακολούθησε λίγο μετά τον Αύγουστο του 1996, που εισήλθε αυτό προς ψήφιση, είχαμε εκλογές (...) Το ΕΚΑΣ ήταν επίδομα, δεν ήταν σύνταξη!». Στη συνέχεια, αναλώθηκε σε μια «σολομωνική» με τα εισοδηματικά κριτήρια παροχής του ΕΚΑΣ, για να δικαιολογήσει την περικοπή του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι σήμερα αναγκαίο, επειδή μειώθηκε στα 13 ευρώ η «ψαλίδα» ανάμεσα στο μέσο όρο των κατώτατων εισοδημάτων και το κατώτερο όριο των συντάξεων.

Προειλημμένη απόφαση

Ο Αν. Πετρόπουλος επιβεβαίωσε ότι η απόφαση για περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν προειλημμένη. Οπως είπε, «γιατί ξαφνικά όλοι αιφνιδιάζονται; Δεν είναι γνωστό το θέμα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Ηταν παλαιά απαίτηση και παλαιά δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είχαν δεσμευτεί για την κατάργησή του. Επήλθε τώρα, μετά από συμφωνία, εκείνο που συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2015 και υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο».

Μετά από αυτά, κάλεσε τους συνταξιούχους να πουν κι «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση που τους κόβει το ΕΚΑΣ, ισχυριζόμενος ότι το «αντίδοτο» βρίσκεται στις «στις νέες δομές τους συστήματός μας», όπου«ενισχύουμε τις χαμηλές συντάξεις», και παρέπεμψε στην ...ανάπτυξη για τη σωτηρία των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ότι «από 1/1/2019 οι αναπληρώσεις που θα γίνουν στις συντάξεις θα ενισχύονται μέσα από την ανάπτυξη, την οποία πιστεύουμε ότι θα έχουμε μέσα από το ΑΕΠ».

Στα επιχειρήματα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ πρόσθεσε κι αυτό των «στρεβλώσεων» που δημιουργεί το βοήθημα, φέρνοντας το εξής παράδειγμα: «Κάποιος που έπαιρνε σύνταξη 663 ευρώ, παίρνει ΕΚΑΣ. Κάποιος που παίρνει 665 ευρώ σύνταξη, δεν παίρνει ΕΚΑΣ. Μιλάμε γι' αυτήν τη διαφορά των 2,5 ευρώ. Ο πρώτος θα πάρει παραπάνω 2.760 ευρώ ετησίως, ο άλλος λιγότερα, επειδή πήρε 2,5 ευρώ παραπάνω (...) Αυτό είναι παράλογο και οδηγούσε κάποιον να προτιμά να είναι μόνο δεκαπέντε χρόνια ασφαλισμένος. Ξέρετε πολύ καλά πού γινόταν αυτό. Γινόταν στον κλάδο των οικοδόμων».

Απροκάλυπτη κοροϊδία

Απαντώντας στον υφυπουργό, ο Χρ. Κατσώτης είπε ανάμεσα σε άλλα: «Καταργείτε το ΕΚΑΣ και λέτε ότι με άλλον τρόπο θα συμπληρώσετε την απώλεια. Με ποιον; Λέτε ότι το ποσό αναπλήρωσης θα είναι μεγαλύτερο για τον μικροσυνταξιούχο...». Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός ζευγαριού συνταξιούχων, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 11.000 ευρώ (916,68 ευρώ μηνιαίως), που χάνουν και οι δυο το ΕΚΑΣ επειδή η κυβέρνηση έθεσε ως νέο όριο αυτό το ποσό, όταν το 2015 το όριο ήταν στα 15.380 ευρώ.

Είπε ο Χρ. Κατσώτης, χωρίς να πάρει απάντηση: «Πείτε μου, λοιπόν, αν θα χάσει το ΕΚΑΣ ένας συνταξιούχος που έχει 5.508 ευρώ και που η σύζυγός του έχει 5.508 ευρώ, τι αναπλήρωση θα έχουν αυτοί που θα χάσουν το έτος 5.520 ευρώ; Απαντήστε μου σε αυτό, αφού έχετε κάνει, λοιπόν, τις προσθαφαιρέσεις. Γι' αυτούς τους δύο μικροσυνταξιούχους ποια θα είναι η κάλυψη των απωλειών;

Κοιτάξτε, κύριε υπουργέ, δεν μπορείτε να λέτε ψέματα μία, δύο και τρεις φορές. Λέγατε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Και σήμερα βλέπουν οι συνταξιούχοι να λείπουν από το πορτοφόλι τους αυτά που είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν. Και σήμερα πάλι, λέτε ψέματα ότι θα αναπληρώσετε αυτό το καταργημένο ΕΚΑΣ από τους μικροσυνταξιούχους. Δεν λέτε, όμως, πώς.

Ποιο ποσοστό αναπλήρωσης, όταν ο υπολογισμός της σύνταξης, όπως εσείς το ρυθμίσατε με τον τελευταίο νόμο, προβλέπει συντάξεις πείνας για όλους, μειώσεις από 15% έως 30%; Τι είναι αυτά, λοιπόν, που λέτε στον κόσμο σήμερα; Ποια αναπλήρωση θα κάνετε; Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η ρύθμιση που καταργεί το ΕΚΑΣ και να την πάρετε πίσω».

Ούτε δράμι αλήθειας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης

Προφάσεις εν αμαρτίαις» ψάχνει η κυβέρνηση, μπροστά στη διογκούμενη αγανάκτηση που προκάλεσε η κατάργηση του ΕΚΑΣ σε δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και η μείωση των ποσών σε πολλούς ακόμα, με την αλλαγή κλίμακας που υπέστησαν. Μόνο για φέτος, οι συνταξιούχοι θα χάσουν περί τα 170 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι σωρευτικές απώλειες για τους 340.000 δικαιούχους του συγκεκριμένου επιδόματος θα φτάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, με προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, προβάλλει διάφορους ισχυρισμούς: Οτι το ΕΚΑΣ δεν ήταν σύνταξη, αλλά επίδομα, ότι όπως δινόταν δημιουργούσε «στρεβλώσεις» και πως δήθεν με το νέο σύστημα και τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη» θα υπάρξει κάλυψη των απωλειών και μάλιστα ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη σύνταξη!

Σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει ούτε δράμι αλήθειας. Το ΕΚΑΣ δόθηκε σε ορισμένους χαμηλοσυνταξιούχους, γιατί οι κυβερνήσεις μετά το 1990, αποσυνδέοντας τα κατώτερα όρια συντάξεων από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και μέσω του υψηλού πληθωρισμού, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε καθεστώς φτώχειας. Απέναντι στο πάγιο αίτημα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με την πορεία των μισθών, επιλέχθηκε η «λύση» του ΕΚΑΣ, που βέβαια μόνο εν μέρει ανταποκρινόταν στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Η πραγματική «στρέβλωση», λοιπόν, δεν ήταν ότι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ λάμβαναν ίδιες περίπου αποδοχές με τους συνταξιούχους που είχαν ασφαλιστεί για περισσότερα χρόνια και με μεγαλύτερους μισθούς, όπως σήμερα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η «στρέβλωση» βρίσκεται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, εξαιτίας του διαχρονικά αντιασφαλιστικού συστήματος, ποτέ δεν κάλυπτε τις πραγματικές της ανάγκες.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με 15ετία έως 20ετία και χαμηλά μεροκάματα, λάμβαναν συντάξεις πείνας. Οι συνταξιούχοι με 25 και 30 χρόνια Ασφάλισης και μεσαίους μισθούς, είχαν πάντα και αυτοί χαμηλές συντάξεις, κάτω από τις εισφορές τους και πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες τους. Προκειμένου, λοιπόν, οι αστικές κυβερνήσεις να μην κάνουν ουσιαστικές αυξήσεις στις κατώτερες και μεσαίες συντάξεις,«μπάλωσαν» την κατάσταση με τη δημιουργία του ΕΚΑΣ, για να μην πεθαίνουν οι συνταξιούχοι στο δρόμο.

Τώρα, η κυβέρνηση κόβει το ΕΚΑΣ και σηκώνει τη σημαία της «δικαιοσύνης» και της «αναλογικότητας». Αλλά αν πραγματικά νοιαζόταν για τους συνταξιούχους και ήθελε να παραμερίσει τις «στρεβλώσεις», το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι να αυξήσει τις συντάξεις, ιδιαίτερα τις μεσαίες, μαζί και τα κατώτερα όρια, στο ύψος που να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες των συνταξιούχων και να λειτουργεί η αρχή της «αναλογικότητας» με βάση τις εισφορές και τα έτη Ασφάλισης.

Αντί γι' αυτό, στην πεπατημένη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στην κατάργηση των κατώτερων ορίων στις συντάξεις όλων των Ταμείων, που βρίσκονταν 100 ευρώ πάνω (π.χ. ΙΚΑ) από την «εθνική σύνταξη» που θέσπισε. Επίσης, καταργεί το ΕΚΑΣ και δεν το αντικαθιστά με τίποτα.

Ετσι, κάποιος νέος συνταξιούχος του ΙΚΑ, με 15ετία Ασφάλισης και 750 ευρώ μισθό, θα λαμβάνει στο εξής 346 ευρώ ως «εθνική σύνταξη» και 86 ευρώ για το ανταποδοτικό μέρος - σύμφωνα με τις εισφορές του - με το συνολικό ποσό της σύνταξης να φτάνει μόλις στα 432 ευρώ. Ο παλιός συνταξιούχος (από τον οποίο σήμερα η κυβέρνηση κόβει το ΕΚΑΣ), λάμβανε 487 ευρώ (τα κατώτερα όρια του ΙΚΑ) και, μαζί με τα 230 του ΕΚΑΣ, έφτανε τα 717 ευρώ συντάξιμες αποδοχές κάθε μήνα.

Από τη σύγκριση προκύπτει ότι μετά την ψήφιση του 4387/2016, ο νέος συνταξιούχος θα λαμβάνει σύνταξη κατά 285 ευρώ μικρότερη από τον παλιό. Και, βέβαια, ο παλιός συνταξιούχος τα επόμενα χρόνια, όταν θα του κοπεί ολοσχερώς το ΕΚΑΣ, θα λαμβάνει μόνο τα 487 ευρώ. Ετσι οι νέοι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο κατά 285 ευρώ και οι παλιοί κατά 230 ευρώ! Αυτοί είναι οι πραγματικοί αριθμοί και δεν αλλάζουν. Η κυβέρνηση κάνει φτωχότερους όλους τους συνταξιούχους, παλιούς και νέους.

Μάλιστα, ανάλογες και πολύ μεγαλύτερες μειώσεις θα επέλθουν μετά και την εφαρμογή των περικοπών στιςεπικουρικές (τα κακά μαντάτα έρχονται από Δευτέρα...), ενώ όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού, θα οδηγηθούν σε συντάξεις φτώχειας.