Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Βράδυ Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή το αντιασφαλιστικο νομοσχέδιο

2016-04-24 11:25

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο,  

μετά τη συμφωνία με το κουαρτέτο στη συντηση που είχε την Πέμπτη ο Γ. Κατρούγκαλος

 με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών θεσμών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ
Μαζική, γενικευμένη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Λεηλασία του λαού με διόγκωση φόρων και επιβολή νέων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

 
Σε μαζική, γενικευμένων διαστάσεων αφαίρεση λαϊκού εισοδήματος προχωρά από το αμέσως επόμενο διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσω των νέων φορολογικών διατάξεων, τόσο από την πλευρά της άμεσης φορολογίας όσο και την απογείωση των έμμεσων φόρων που φορτώνονται πάνω στη λαϊκή κατανάλωση. Η απόδοση των νέων μέτρων για το κρατικό ταμείο φτάνει στα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και είναι ισόποσα μοιρασμένη (από 1,8 δισ.) σε άμεσους και έμμεσους φόρους και άλλα χαράτσια, ενώ βέβαια αποτελεί τμήμα της αντιλαϊκής επίθεσης σε συνέχεια των μέτρων που προηγήθηκαν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων αλλά και ενόψει της επόμενης φουρνιάς που θα ακολουθήσει, είτε σε περίπτωση «επιτυχίας» των αντιλαϊκών μέτρων είτε και σε περίπτωση «αποκλίσεων» ή άλλων «αστοχιών».

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην ίδια ρότα με αυτή των προκατόχων της, έχει ήδη προχωρήσει και εφαρμόζει μέτρα, όπως η προηγούμενη διόγκωση των συντελεστών ΦΠΑ (αποφέρει στο κρατικό ταμείο 1,3 δισ. το χρόνο), η συρρίκνωση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, η αύξηση της παρακράτησης φόρου και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες και σειρά από άλλα τέτοια μέτρα. Ηδη, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 έχουν προβλεφτεί παρεμβάσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ και έπεται η συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, τόσο στο έδαφος του τρίτου μνημονίου όσο και πέραν αυτού, με στόχο τη μόνιμη «παραγωγή» των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ και μάλιστα σε μακροπρόθεσμη περίοδο.

Φοροληστεία σε αποδοχές από 649 ευρώ το μήνα

Με πρώτο βήμα τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου και τις περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις να ξεκινούν από μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που αντιστοιχούν σε αποδοχές της τάξης των 649 ευρώ το μήνα, κλιμακώνεται η φοροληστεία απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Και βέβαια, πρόκειται μόνο για το σκέλος της φοροληστείας από την πλευρά της άμεσης φορολογίας. Αυτή, με τη σειρά της, θα βρει τη συνέχειά της με νέα χαράτσια πάνω στην κατανάλωση, μέσω των οποίων φορτώνουν νέα βάρη σε όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά, επί της ουσίας από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

1) Καθιερώνεται ενιαία κλίμακα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες), που διαμορφώνεται ως εξής:

-- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

-- 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

-- 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

-- 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Το έμμεσο αφορολόγητο όριο στη νέα κλίμακα μειώνεται από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, καθώς η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο δεν εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμενοι που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με «δελτίο παροχής υπηρεσιών» (τα γνωστά «μπλοκάκια») στερούνται ακόμη - ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο. Παράλληλα, το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων επιβαρύνεται και από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που έρχονται να κουμπώσουν με τις φορολογικές διατάξεις. Σε περίπτωση εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και από «μπλοκάκι», το εισόδημα αθροίζεται και ο φόρος υπολογίζεται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά η έκπτωση φόρου των έως 2.000 ευρώ υπολογίζεται μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που αφορά τους μισθούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 μέχρι 9.550 ευρώ, οι οποίοι έως τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο.Ταυτόχρονα, οι επιβαρύνσεις, μέσω της φορολογικής κλίμακας, ακουμπάνε όλα τα εισοδήματα ΑΠΟ 9.090 ευρώ μέχρι 25.000 ευρώ.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα νιώσουν τις μειώσεις στην τσέπη τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2) Με τη νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα ισχύουν συντελεστές φόρου που θα επιβάλλονται κλιμακωτά ως εξής:

-- 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 μέχρι τα 20.000 ευρώ

-- 5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 μέχρι 30.000 ευρώ

-- 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 μέχρι 40.000 ευρώ κ.ο.κ.

Ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις επίσης θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους.

Η νέα φορολογική κλίμακα, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Για παράδειγμα, η επιβάρυνση στα εισοδήματα από 10.000 μέχρι 12.000 ευρώ διαμορφώνεται στα 100 ευρώ.

Μειώσεις φόρου προβλέπονται στα εισοδήματα από 28.000 μέχρι 44.000 ευρώ, όπως επίσης και για μεγαλύτερα προσωπικά εισοδήματα που κυμαίνονται από 52.000 μέχρι 58.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιστροφή φόρου (μέχρι 2.000 ευρώ) θα υποχωρεί κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από 20.000, δηλαδή θα ισχύει και για προσωπικά εισοδήματα μέχρι 220.000 ευρώ, στο πλαίσιο της «φορολογικής δικαιοσύνης» και ενώ απογειώνεται η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων...

3) Για τα εισοδήματα από ακίνητα παραμένει η αυτοτελής κλίμακα φορολόγησης, που διαμορφώνεται ως εξής:

-- Για ετήσιο ποσό μέχρι 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Σε αυτό το πλαίσιο, λαϊκά νοικοκυριά που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ το χρόνο.

-- Για ενοίκια από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 33% στο 35%, ενώ καθιερώνεται συντελεστής 45% για τα μεγαλύτερα ποσά.

4) Προβλέπεται, επίσης, η αυτοτελής φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων επί των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 15% (από 10%), χωρίς βέβαια να αθροίζεται στη φορολογική κλίμακα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η φορολογία επί των μερισμάτων (15%) διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα ακόμη και από το συντελεστή (22%) που ισχύει στο πρώτο κλιμάκιο των μισθωτών - συνταξιούχων...

 

Συμπληρώνουν τα αντιλαϊκά πακέτα

Δεδομένη θεωρείται και η παραπέρα απογείωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό «φρέσκο» χρήμα από 400 μέχρι και 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και βέβαια, πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά αντίστοιχη παρέμβαση μέσα στο τελευταίο 10μηνο, σε συνέχεια των μαζικών αυξήσεων και των μετατάξεων εμπορευμάτων και υπηρεσιών λαϊκής κατανάλωσης σε υψηλότερους συντελεστές.

Ταυτόχρονα, τα αντιλαϊκά παζάρια περιστρέφονται και γύρω από το εύρος του «εφεδρικού» αντιλαϊκού «πακέτου», που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους. Πρόκειται για ποσά τα οποία, κατά τους υπολογισμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κλειδώνουν στα 3,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η συζήτηση με τους «θεσμούς» εστιάζει και στην παραπέρα τμηματική συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, και μάλιστα όχι με τη μορφή του «εφεδρικού» μέτρου, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με βάση τη «συμβιβαστική πρόταση» από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωζώνης κατέθεσε «συμβιβαστική πρόταση» που προβλέπει τη σταδιακή συρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου (για μισθωτούς και συνταξιούχους) στα 8.182 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Ειδικότερα προβλέπεται:

-- Για τα εισοδήματα του 2016, η επιστροφή φόρου συμπιέζεται στα 2.000 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα, ώστε το αφορολόγητο να πέσει στα 9.091 ευρώ (από 9.550).

-- Για τα εισοδήματα του 2017, να τύχουν έκπτωσης φόρου 1.900 ευρώ, ώστε το αφορολόγητο να περιοριστεί στα 8.640 ευρώ.

-- Για το 2018, η επιστροφή φόρου διαμορφώνεται στα 1.800 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ.

Στο αντιλαϊκό τραπέζι, είτε προς άμεση εφαρμογή είτε προς ένταξη στο «εφεδρικό πακέτο», βρίσκονται επίσης:

-- Η απογείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης από 13% στο νέο επίσης αυξημένο «κανονικό» συντελεστή, που διαμορφώνεται στο 24% (από 23%).

-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες, μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, στο φόντο μάλιστα της σχετικής απαλλαγής των βιομηχάνων!

-- Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

-- Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο.

-- Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

-- Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κατεύθυνση τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.

-- Θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων, με την παροχή κινήτρων σε μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας που έχουν φυγαδεύσει αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και σε άλλους «φορολογικούς παραδείσους».

-- Δέσμευση για μη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων.

-- Μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών.

-- Μείωση των προστίμων για όσους βρίσκονται σε φάση φορολογικού ελέγχου και επιθυμούν να συνεργαστούν με τις αρχές για την αποκάλυψη των εισοδημάτων τους.

-- Η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία.

-- Η επιβολή τέλους για την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας.

-- Κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει για φάρμακα, βιβλία, θέατρα και σειρά από άλλα νέα μέτρα.

Το ΚΚΕ για το θέμα με τις βουλευτικές συντάξεις

Ανακοίνωση, για το θέμα που προέκυψε σχετικά με την εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από τις περικοπές που προβλέπει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την Πέμπτη την παρακάτω ανακοίνωση:

«Σχετικά με την εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από τις περικοπές, που περιέχονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης και που καταδικάζει το λαό μας σε συντάξεις πείνας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει την πλήρη κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, με πρόταση νόμου που έχει καταθέσει. Ο λαός μας πρέπει να ξεσηκωθεί για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος της κυβέρνησης, που οδηγεί στο σφαγιασμό των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων».

Το ζήτημα δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς σ' αυτό οι συντάξεις των βουλευτών δεν εντάσσονταν στο νέο υπερταμείο (ΕΦΚΑ), άρα δεν εφαρμόζονταν σ' αυτές όλες οι αρνητικές διατάξεις του νέου νόμου.

Η εξήγηση από το υπουργείο Εργασίας ήταν ότι οι βουλευτικές συντάξεις που αποδίδονταν μέχρι το 2012, ήταν «κατ' απονομή», καταβάλλονταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και άρα δεν καταβάλλονταν εισφορές σε κάποιο Ταμείο, για να ενταχθεί κι αυτό με τη σειρά του στο υπερταμείο του ΕΦΚΑ. Από το 2012, με την αλλαγή της νομοθεσίας, οι βουλευτές παίρνουν πλέον σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν.

Εξέλιξη στο θέμα υπήρξε την Πέμπτη, όταν ο υπουργός Εργασίας επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου και κατά την έξοδό του δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός μού ζήτησε και αποδέχτηκα απολύτως να μην υπάρξει η εξαίρεση των βουλευτών από το νέο ΕΦΚΑ και οι βουλευτές, οι παλιοί, θα παίρνουν συντάξεις από το νέο φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».