Βουλή συζήτηση της ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα
Με ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες η συζήτηση της ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα στην Επιτροπή της Βουλής.
Σήμερα η ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Ωστόσο, παρά τις διαπιστώσεις, οι περισσότεροι από τους φορείς έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τη «συναίνεση» και την «εθνική ομοψυχία» μπροστά στις «δύσκολες ώρες» που «περνάει η χώρα», δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα αποθεματικά, με προϋπόθεση να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα και ότι έτσι διασφαλίζεται η «ευρωπαϊκή πορεία» της Ελλάδας. Και αυτό όταν οι ίδιοι ομολογούσαν ότι με την ΠΝΠ η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα μια σειρά δομών και υπηρεσιών που είναι απόλυτα αναγκαίες για τις λαϊκές ανάγκες.
«Ρωτάει ο λαός και πρέπει να μας πείτε, τι θα γίνει, θα συνεχιστεί το έργο του σχολείου; Θα συνεχιστεί το έργο του δρόμου, το έργο το αντιπλημμυρικό; Μας ρωτούν, θα ποτίσουν οι αγρότες, θα πληρώσετε το ηλεκτρικό; (...) Θα πληρώσετε το βρεφονηπιακό σταθμό; Θα πληρώσετε τη μεταφορά των μαθητών; θα πληρωθεί ο οδηγός;», ήταν ορισμένα απ' όσα ανέφεραν οι περιφερειάρχες.
«Αντε και δίνουμε 10 εκατομμύρια και τα κάνετε ομόλογα, πώς θα πληρώσουμε τους εργαζόμενους στις 17 του μήνα; Και μετά από 20 μέρες, από την ώρα που θα σας δώσουμε τα λεφτά, θα μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς των νεφροπαθών;», είπαν άλλοι εκπρόσωποι από την Τοπική Διοίκηση.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της συνόδου των πρυτάνεων Β. Διγαλάκη:«Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση. Οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί κατά 70% την τελευταία 5ετία, ενώ φέτος, το 2015, δε μας έχει καταβληθεί ουδεμία δόση επιχορήγησης. Αυτήν τη στιγμή τα πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοιχτά καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα υπόλοιπα των προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε αδυναμία λειτουργίας. Τα πανεπιστήμια μπορεί να μην αντέξουν μέχρι το καλοκαίρι, καθώς τα χρήματα που έχουν δεν επαρκούν να καλύψουν τις βασικές τους λειτουργικές ανάγκες».
Ειδική αναφορά έγινε για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) και συνολικά τους πανεπιστημιακούς φορείς Ερευνας. Οπως σημειώθηκε «οι πόροι των φορέων αυτών είναι για τους συγκεκριμένους σκοπούς που αφορούν ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα όπου απασχολούνται περίπου 70.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές», οι οποίοι με την ΠΝΠ «κινδυνεύουν να πεταχτούν στην ανεργία».Επιπλέον, από τους πόρους αυτών των λογαριασμών «τα πανεπιστήμια συμπληρώνουν τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις».
Στη δική του τοποθέτηση, τέλος, ο Μ. Μιχαλόπουλος, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, ισχυρίστηκε λίγο πολύ ότι η μεταφορά των διαθέσιμων των οργανισμών στην ΤτΕ γίνεται για να είναι περισσότερο ασφαλισμένα και σίγουρα από ό,τι αν ήταν σε ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ελληνικό δημόσιο εγγυάται ότι θα καλύψει οποιαδήποτε ζημιά», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κάτι τέτοιο στην ΠΝΠ. Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει και να ψηφίσει την ΠΝΠ της κυβέρνησης.
Προσπάθεια να δικαιολογήσουν την ΠΝΠ της κυβέρνησης, έκαναν χτες οι σύμβουλοι των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα, Ε. Κυπριανίδου, «διαφωνήσαμε στο παρελθόν με τις ΠΝΠ που ήταν μια μνημονιακή τακτική αλλά τώρα πρόκειται για έκτακτο θέμα». Η ίδια έκανε λόγο για «υποκριτική και αδικαιολόγητη έκπληξη»από την αντιπολίτευση.
Την επί της ουσίας «σύμπραξη» ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την ΠΝΠ σημείωσε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» -η οποία έφερε για συζήτηση το θέμα- ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Μανουσογιαννάκης, αναφέροντας πως «πριν από τρεις μήνες ό,τι έλεγε η ΝΔ τα επαναλαμβάνετε εσείς τώρα. Και τότε για έκτακτη ανάγκη μιλούσε».
Πρόσθεσε ότι «η περιφερειακή αρχή στην ουσία έχει τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν ως μόνο παράπονο πως δεν τους το είπατε νωρίτερα και δεν προηγήθηκε διάλογος. Μάλιστα προχωράτε πιο μπροστά, καθώς καμαρώνετε που η Περιφέρεια Αττικής έτρεξε να καταθέσει τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος αυτοβούλως».
Επεσήμανε ακόμα πως δίνονται χρήματα της Περιφέρειας τα οποία θα έπρεπε να δοθούν για τις ανάγκες του λαού, χρήματα που πάνε στους δανειστές, αυτούς που προεκλογικά δε θα πλήρωνε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στάθηκε στο γεγονός ότι στην ΠΝΠ εξαιρούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο και κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να καταδικάσει την απόφαση της κυβέρνησης και να επιστραφούν τα χρήματα της Περιφέρειας αλλά και των άλλων φορέων στα ταμεία τους.
Σημειώνεται πάντως πως και σε αυτή τη συνεδρίαση (όπως και στην αντίστοιχη του Μάρτη, όταν είχε αποφασιστεί η μεταφορά των διαθεσίμων της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας), παρά τις συνεχείς ερωτήσεις για το αν είχαν μεταφερθεί νωρίτερα από εκείνη τη συνεδρίαση τα χρήματα, ο πρόεδρος της Οικονομικής επιτροπής, Χ. Καραμάνος, απέφυγε να απαντήσει.
Βαθιά αντιλαϊκή απόφαση, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και την καθημερινότητά τους, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υφαρπάζει τα αποθεματικά από τους δήμους. Σήμερα, με απόφαση της διοίκησης, ο δήμος θα παραμείνει κλειστός από τις 11 το πρωί και θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο στις 11.30 π.μ.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Κ. Πελετίδης είπε στη χτεσινή συνέντευξη: «Πρόκειται για αναγκαίους και κρίσιμους πόρους, που τους έχει πληρώσει ο λαός από το υστέρημά του μέσω της φοροεπιδρομής και αντί να κατευθυνθούν στην κάλυψη των άμεσων αναγκών του, καταλήγουν στους δανειστές. Χρήματα που προορίζονται για τη θέρμανση και τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, τις σχολικές επιτροπές, τις κοινωνικές δομές, τα έργα και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν οξυμένες λαϊκές ανάγκες».
Κλειστές θα είναι σήμερα (12 μ. - 3 μ.μ.) οι υπηρεσίες και των άλλων δήμων της χώρας, με εξαίρεση τις κοινωνικές υπηρεσίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ταυτόχρονα, υλοποιώντας την απόφαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι αιρετοί θα συγκεντρωθούν στις 11.30 το πρωί στη Βουλή, όπου θα επιδώσουν στο προεδρείο και τους πολιτικούς αρχηγούς ψήφισμα και υπόμνημα με τις θέσεις της.
Πάντως, στη χτεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ανασκεύασε εκ νέου την αρχική θέση του να μην εφαρμόσουν οι δήμοι την ΠΝΠ, λέγοντας ότι «η Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού θα βοηθήσει ξανά στην εθνική προσπάθεια». Ζήτησε, δε, από την κυβέρνηση να απαντήσει«πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων μας και με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών μας υπηρεσιών».
Σε ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Με νέα και προκλητική απόφαση η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αποφάσισε με διαδικασία "fast track" να συζητηθεί αύριο Παρασκευή η -δεύτερη μέσα σε ένα μήνα- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Είναι προφανές ότι με συνοπτικές διαδικασίες επιχειρεί να σταματήσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των οργανισμών που εποπτεύει. Αποδεικνύεται ότι και η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία στο Προεδρείο της Βουλής εφαρμόζουν και στο περιεχόμενο και στη μορφή την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ονομάζονταν "πραξικοπήματα" από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ σήμερα βαφτίζονται δημοσιονομική ευαισθησία!!! Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».