Τροπολογία για μειωμένες συντάξεις σε νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία
Επικυρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία τροποποιείται η μέθοδος με την οποία θα υπολογίζονται οι νέες πετσοκομμένες συντάξεις.
Αντί δηλαδή του δείκτη της ετήσιας μεταβολής των μισθών, που προέβλεπε ο νόμος 4387, η αναπροσαρμογή των μισθών για τον υπολογισμό των νέων μειωμένων συντάξεων θα γίνεται μέχρι και το 2020 με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Η τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία.
Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού έγινε μετά την όψιμη «ανακάλυψη» ότι δεν υπάρχει δείκτης ετήσιας μεταβολής των μισθών, με την ΕΛΣΤΑΤ να δηλώνει ότι δεν διαθέτει τέτοιες στατιστικές.
Η «έλλειψη» της ΕΛΣΤΑΤ ήταν και το σημείο αντιπαράθεσης που ξέσπασε χτες στην Επιτροπή, ανάμεσα στον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο, και τον βουλευτή της ΝΔ, Ν. Μηταράκη, μέσα από την οποία αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η στρατηγική ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Χαρακτηριστικά, ο Ν. Μηταράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι... «έχει χάσει πλέον κάθε έλεγχο της κατάστασης στο Ασφαλιστικό» και ότι «η μεταρρύθμιση γράφτηκε στο πόδι».
Ο υφυπουργός Εργασίας, από την πλευρά του, υπερασπιζόμενος το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, κάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ να συναινέσει «με την προσπάθειά» της, αφού «η ΝΔ δεν κάνει μία αντιπολίτευση προτείνοντας κάτι διαφορετικό». Απέδωσε, εξάλλου, στη ΝΔ τις ευθύνες για την έλλειψη του δείκτη της ετήσιας μεταβολής των μισθών, κάνοντας λόγο για «άχρηστους».
Με λίγα λόγια, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για το ποιος είναι ικανότερος και ποιος... «άχρηστος» για την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που τσακίζουν το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου!
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην Επιτροπή, δήλωσε την καταψήφιση της τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση λύνει προβλήματα εφαρμογής του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό, ο οποίος, όπως τόνισε, «κατάργησε τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και ενίσχυσε την ανταποδοτικότητα».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νόμο - λαιμητόμο και κάλεσε σε παραπέρα οργάνωση της πάλης για την ανατροπή του.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει μία ακόμα τροπολογία που αφορά τον ΟΑΕΔ. Στο πρώτο της άρθρο με πρόσχημα «την ανάσχεση της ανεργίας», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «διευρύνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης».
«Μιλάμε για πακτωλό δισ. ευρώ, τα οποία μεταφέρθηκαν στις τσέπες των εργοδοτών στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, τονίζοντας ότι «εάν υπάρξει ένας απολογισμός, θα δούμε ότι δεν υπήρξαν θέσεις εργασίας», αλλά «ανακύκλωση».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ συμφώνησε με το άρθρο 2 της ίδιας τροπολογίας, το οποίο προβλέπει να μην επηρεάζει το χρόνο ανεργίας η περιστασιακή εργασία, και με το άρθρο 3, που παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στους δανειολήπτες του ΟΕΚ, για τη ρύθμιση των οφειλών τους.