Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Το ψέμα των δήθεν αυξήσεων για συντάξεις προϋπολογίζονται φέτος λιγότερα 200 εκατ. ευρώ

2020-02-04 10:21

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Απάντηση στις προκλητικές αλχημείες 

της κυβερνητικής προπαγάνδας για το Ασφαλιστικό

 

 

Απαντώντας στις αλχημείες και την κοπτοραπτική της κυβερνητικής προπαγάνδας για το Ασφαλιστικό, με τα κυβερνητικά επιτελεία να κάνουν λόγο προκλητικά για δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις με τον νέο νόμο, το ΠΑΜΕ παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα καταρρίπτει τους κυβερνητικούς μύθους, ξεσκεπάζει τη συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης με τον... νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση συνεχίζοντας τις αλχημείες και την κοπτοραπτική προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, ειδικά τις νέες βάρδιες της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι που ζουν στο πετσί τους όλων των ειδών τις "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις και την περιπλάνηση, αυτοί που βρέθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις ουρές της ανεργίας και συνεχίζουν να βρίσκονται, ακούν καθημερινά για αυξήσεις στις συντάξεις στα 35 και τα 42 χρόνια εργασίας.

Το νέο Ασφαλιστικό του Βρούτση αφήνει ανέγγιχτα τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου από τα 4.500 έως τα 9.000 ένσημα, δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, που αφορούν συνήθως και στην πιο κακοπληρωμένη εργασία. Αλήθεια, ποιος ελαστικά εργαζόμενος, μισοάνεργος, θα έχει 42 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας στο τέλος του εργάσιμου βίου του, που αναφέρουν στους πίνακες και τα παραδείγματά τους;

Γιατί δεν αναφέρουν στα ένθετα για το Ασφαλιστικό και στις τηλεοπτικές εκπομπές, ποιο θα είναι το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης για έναν εργαζόμενο που βρέθηκε σε μια νύχτα να πληρώνεται με 511 ευρώ μεικτά (νέος κάτω των 25 ετών) ή για τους εργαζόμενους που απασχολούνται ως 4ωροι; Αυτά τα παραδείγματα αφορούν άραγε λίγους εργαζόμενους ή την πλειοψηφία που βρέθηκε να δουλεύει μαύρα και ανασφάλιστα, να "χοροπηδάει" από το ένα 5μηνο - 8μηνο πρόγραμμα απασχόλησης σε άλλο, να δουλεύει εποχικά;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Χαρακτηριστικά, ασφαλισμένος με 4.500 μέρες ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 600 ευρώ πριν τον νόμο Κατρούγκαλου και την κατάργηση της 13ης - 14ης σύνταξης κύριας και επικουρικής έπαιρνε συνολικά κύρια και επικουρική σύνταξη 607 ευρώ το μήνα και για 14 συντάξεις 8.498 ευρώ το χρόνο.

Μετά τον νόμο Κατρούγκαλου - και τον νόμο Βρούτση που διατηρεί το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης - παίρνει το μήνα 455 ευρώ και για 12 συντάξεις 5.458 το χρόνο, δηλαδή παίρνει 3.040 ευρώ λιγότερο ή -35,78%.

Μετά το ψέμα των «αυξήσεων», η απάτη του 0,5%... διά πάσαν νόσον

Η κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη της απάτης ότι δήθεν όλοι οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν "αυξήσεις", χρησιμοποιεί το 0,5% του ΑΕΠ... διά πάσαν νόσον. Με το ποσό αυτό αναφέρει πως θα πληρώσει όσα αναδρομικά προκύψουν και τις όποιες αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές, ότι θα πληρώσει και διάφορα επιδόματα που έχουν κόψει. Υπόσχεται ταυτόχρονα πιο ταχεία έκδοση συντάξεων.

Ομως, τα χρήματα που προϋπολογίζονται για φέτος για τις συντάξεις είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών (πάνω από το 80%) υπάρχει αύξηση εισφορών, όταν τα ανώτερα στρώματα με μεγάλα εισοδήματα θα δουν μεγάλες μειώσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές, προφανώς για να "σπρωχτούν" στις ασφαλιστικές εταιρείες που καραδοκούν στη γωνία.

Ταυτόχρονα, η εργοδοσία επιδιώκει να απαλλαγεί από τις ασφαλιστικές εισφορές και να τις αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

Συνένοχη η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

Το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση επιδιώκουν να το περάσουν στα μουγκά, δημιουργώντας εικόνα συναίνεσης. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει συμφωνήσει στον κυβερνητικό σχεδιασμό, έχει πάρει ανταλλάγματα, προωθεί την κυβερνητική θέση για επαγγελματικό ταμείο μαζί με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, για να ποντάρουν τους κόπους των εργαζομένων σε επενδυτικά προϊόντα μικρού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Η πλήρης αφωνία της συνολικά μπροστά στις εξελίξεις αποτελεί τη μεγαλύτερη συνενοχή».

    

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Διευκρινίσεις» συσκότισης της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης

Την κάλπικη κυβερνητική προπαγάνδα περί «αυξήσεων στις συντάξεις» επιχείρησε να συντηρήσει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με «διευκρινίσεις» που έδωσε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «νέο Ασφαλιστικό».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τον απατηλό ισχυρισμό ότι «είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 11 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις». Επιπλέον, αναμασώντας τις αναφορές περί «βιωσιμότητας» που συνοδεύουν διαχρονικά κάθε αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, πρόσθεσε πως αυτό «είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070».

Οσο όμως και να προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να εμφανίσουν την εφαρμογή και θωράκιση του νόμου Κατρούγκαλου ως «φιλολαϊκή» μεταρρύθμιση, δεν μπορούν πλέον να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Για ποιες αυξήσεις μιλάνε, όταν και το 2020 η συνταξιοδοτική δαπάνη για κύριες και επικουρικές συντάξεις, μετά το «τσεκούρωμα» όλων των προηγούμενων χρόνων, μειώνεται κατά ακόμα 221 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2019;

Ακόμα και αυτές οι επιμέρους αυξήσεις που διαφημίζουν όσο μπορούν, αφενός αφορούν πολύ μικρό αριθμό συνταξιούχων, αφετέρου αποτελούν εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων (η «δυσανάλογη» περικοπή των ποσοστών αναπλήρωσης μετά τα 30 χρόνια, όπως έκρινε το ΣτΕ, και η επιστροφή των ποσών στις επικουρικές που παράνομα είχαν περικοπεί στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ).

Αποκρύπτουν το κύριο:

  • Για τις κύριες συντάξεις, οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία (από 4.500 έως 9.000 ένσημα) παραμένουν οι ίδιοι, αυτοί του νόμου Κατρούγκαλου. Σε συνδυασμό με τη μείωση του συντάξιμου μισθού (που πλέον υπολογίζεται ως ο μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο) οδηγούν σε συντάξεις πείνας.
  • Ακόμα όμως και γι' αυτούς τους ασφαλισμένους που καταφέρνουν να συμπληρώνουν πάνω από 9.000 ένσημα, η αύξηση των συντελεστών δεν οδηγεί σε ικανοποιητικές συντάξεις ούτε σε αναπλήρωση των τεράστιων περικοπών που επέφεραν ο νόμος Κατρούγκαλου και οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
  • Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ για τους παλιούς συνταξιούχους η θανατηφόρα «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία «ροκανίζει» την όποια αύξηση προκύψει από την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης, αλλά και τυχόν αυξήσεις που θα δοθούν μετά το 2023!

Όσο για την αναλογιστική μελέτη για τη «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070»η αρχή της «βιωσιμότητας» λειτουργεί ως μόνιμος «κόφτης» και προϋποθέτει τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Και μόνο η πρόβλεψη ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα παραμείνουν «παγωμένες» και μετά οι όποιες αυξήσεις θα είναι κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό αποδεικνύει ότι οι ήδη συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να χάνουν σε αγοραστική αξία, ενώ οι νέοι θα λαμβάνουν συντάξεις πτωχοκομείου.