Το «λεπίδι» θα αφορά όλες τις επικουρικές συντάξεις
Η πρώτη δόση των νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις
Την πρώτη δόση από τις νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων θα δούνε με την καταβολή της επικουρικής τους σύνταξης από την Τρίτη 2 Αυγούστου χιλιάδες συνταξιούχοι, ενώ ακολουθεί στις 2 Σεπτέμβρη, η δεύτερη δόση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, όπως προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος αντιασφαλιστικός νόμος.
Σε αυτούς που θα επιβληθεί η νέα μείωση, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει και η παρακράτηση των αναδρομικών, αφού η νέα περικοπή στις επικουρικές αρχίζει από την 1η Ιούνη του έτους.
Δηλαδή η μείωση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, καθώς στη μηνιαία παρακράτηση θα προστεθεί και ο ισόποσος επιμερισμός των αναδρομικών Ιούνη και Ιούλη.
Οι μειώσεις στις αποδιδόμενες επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα αφορούν πάνω από 200.000 συνταξιούχους, ενώ το ύψος τους μπορεί να φτάνει και το 1/3 της σημερινής επικουρικής σύνταξης.
Μάλιστα η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής περί ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων 9% επί του ΑΕΠ, αν συμπεριληφθούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς και τα εφάπαξ, είναι ένας εύσχημος τρόπος υπενθύμισης ότι οι μέχρι τώρα περικοπές στις συντάξεις δεν θα είναι οι τελευταίες.
Πολύ περισσότερο που ο νέος νόμος περιέχει τη θεσμοθέτηση διαρκών περικοπών όλα τα επόμενα χρόνια, που θα αφορούν πρωτίστως τις νέες συντάξεις.
Ο νέος «επανυπολογισμός» των αποδιδόμενων επικουρικών συντάξεων θα γίνει με το νέο μειωμένο συντελεστή 0,45% ανά έτος ασφάλισης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η προστασία των κατώτερων ορίων.
Ουσιαστικά το «λεπίδι» θα αφορά όλες τις επικουρικές συντάξεις, ανεξάρτητα από το ύψος τους. Το ύψος της περικοπής εξαρτάται από το άθροισμα κύριων και επικουρικών, που σύμφωνα με το νόμο ορίζεται αθροιστικά στο ποσό των 1.300 ευρώ.
Έτσι θα δεχτούν άμεση μείωση στην επικουρική τους σύνταξη, όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω του ποσού των 1.300 ευρώ.
Πάντως μετά τον υπολογισμό των επικουρικών, εφόσον με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές το άθροισμα κύριων και επικουρικών συνεχίζει να ξεπερνά τα 1.300 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα περικόπτεται μέχρι του ποσού των 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή σε καθαρό δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 1.150 ευρώ.
Μάλιστα, προκειμένου η κυβέρνηση να απλώσει περισσότερο το «δίχτυ» των περικοπών που ψήφισε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων, ορίζει ότι το ποσό των 1.300 ευρώ που τίθεται ως όριο για τις άμεσες μειώσεις, δεν είναι αυτό που καταβάλλεται, αλλά σε αυτό προστίθενται:
Η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 6% για τις κύριες και 6% για τις επικουρικές.
Η εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ΑΚΑΓΕ (από 3% έως 14% για ποσά άνω των 1.400 ευρώ στις κύριες και 3% έως 10% για ποσά άνω των 300 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, που μπήκαν με νόμους του 2010 και 2011).
Έτσι, τα ποσά που θα δεχτούν τη νέα επιβάρυνση είναι «φουσκωμένα» και επιπλέον μεγαλώνει και ο αριθμός των συνταξιούχων που θα θιχτούν.
Η εξαπάτηση με το ΕΚΑΣ
Εκεί όμως που η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο είναι στο ζήτημα του ΕΚΑΣ, για το οποίο, η τακτική του Χότζα που εφαρμόζει η κυβέρνηση εμφανίστηκε την επομένη με πρωτοσέλιδο στην «Αυγή» ως «5 ισοδύναμα για το ΕΚΑΣ»!
Αλήθεια, αποκαταστάθηκε το χαμένο εισόδημα των συνταξιούχων με ισοδύναμα μέτρα και οι συνταξιούχοι δεν το πήραν χαμπάρι;
Ποια είναι άραγε τα ισοδύναμα των 2,393 δισ. ευρώ που χάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από φέτος και μέχρι το 2019 από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ; Θα το επαναλάβουμε:
Η κυβέρνηση κατάργησε το ΕΚΑΣ οριστικά και στη θέση του δεν μπαίνει τίποτα.
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι ούτε μπαλώματα.
Είναι κάτι χειρότερο: Απροκάλυπτη κοροϊδία. Αφού πρώτα έσφαξε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους στο γόνατο, τώρα σπεύδει δήθεν με τις «πρώτες βοήθειες».
Μάλιστα, τα ημίμετρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα πάψουν να εφαρμόζονται και αυτά το 2018, ενώ, όπως ο ίδιος ομολόγησε, μέρος των παρεμβάσεων αυτών έχουν εξασφαλιστεί μόνο μέχρι το τέλος του 2016 και «ευελπιστούν», όπως είπε, «να τα καταφέρουν και για τα επόμενα δύο έτη»!
Αλλά και αυτά τα ημίμετρα μπάζουν από παντού, καθώς η απαλλαγή από τη συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη αφορά μόνο στα φάρμακα που συνταγογραφούνται και όχι όσα έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι.
Η απαλλαγή από το 6% στην εισφορά Υγείας εξαιρεί μια μεγάλη ομάδα που λάμβανε το ΕΚΑΣ, αυτή των 30 ευρώ το μήνα.
Η κάρτα σίτισης δίνεται και αυτή μόνο στις κατηγορίες που λάμβαναν ΕΚΑΣ από 115 ευρώ και άνω και άρα εξαιρείται ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων που το έχασαν και θα το χάσουν τα επόμενα χρόνια, ενώ το ποσό της κάρτας θα αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 της απώλειας που έχουν.
Το ΕΚΑΣ θα συνεχίσουν να παίρνουν προσωρινά, μόνο οι δικαιούχοι με αναπηρία άνω του 80%, που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας θα το χάσουν και αυτοί.
Η προσωρινή απόδοση του ΕΚΑΣ σε αυτούς που το έχασαν γίνεται μόνο στην περίπτωση που η απώλεια αφορούσε ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων - θα δοθεί βέβαια σε αυτόν με το μικρότερο ποσό - ζήτημα που με ένταση είχε τεθεί από βουλευτές του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, όταν προέκυψε το ζήτημα.
Τότε βέβαια οι κυβερνητικοί σφύριζαν αδιάφορα.
Εκ των υστέρων, όταν βρέθηκαν μπροστά στη γενική κατακραυγή για το ΕΚΑΣ, έσπευσαν να καλύψουν την πληγή με προπαγανδιστικά κουρέλια.
Από σήμερα εφαρμόζεται η πρώτη δόση από τις νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους και ακολουθεί στις 2 Σεπτέμβρη η δεύτερη δόση των περικοπών, αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος αντιασφαλιστικός νόμος 4387/2016.
Ο νέος «επανυπολογισμός» των αποδιδόμενων επικουρικών συντάξεων θα γίνει με τον νέο μειωμένο συντελεστή 0,45% ανά έτος ασφάλισης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η προστασία των κατώτερων ορίων.
Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η μείωση αφορά όλες τις επικουρικές συντάξεις, ανεξάρτητα από το ύψος τους.
Αμεση μείωση στην επικουρική τους σύνταξη θα υποστούν όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω του ποσού των 1.300 ευρώ. Το υπερβάλλον ποσό θα περικόπτεται μέχρι του ποσού των 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή σε καθαρό δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 1.150 ευρώ.
Ομως, μείωση σε βάθος χρόνου θα υποστούν και όσοι παίρνουν λιγότερα από 1.300 ευρώ μεικτά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 6 της σχετικής υπουργικής απόφασης (Αριθ. οικ. 25909/470/2016 - ΦΕΚ 1605/Β/7-6-2016) ορίζεται πως «εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων των ήδη καταβαλλόμενων πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης... επικουρικής σύνταξης και της επανυπολογισθείσας κατά τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο».
Ομως, όπως προστίθεται στην απόφαση, «η προσωπική αυτή διαφορά αποσβένεται σταδιακά, σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων...».
Προκύπτει, λοιπόν, πως στη μέγγενη του επανυπολογισμού μπαίνουν όλες οι επικουρικές συντάξεις, δηλαδή και αυτών των συνταξιούχων των οποίων το άθροισμα των συντάξεων τους (κύριων και επικουρικών) σήμερα δεν υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
Αυτοί δεν θα δουν άμεσα τις μειώσεις, αλλά σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τους ρυθμούς της «ετήσιας αναπροσαρμογής» των επικουρικών συντάξεων, που είναι δεδομένη, αφού έτσι και αλλιώς στο ΕΤΕΑ δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση και δεν μπορεί να εμφανίζει ελλείμματα.
Αρα, η κυβέρνηση δημιουργεί μία δεξαμενή επικουρικών, που, αν και προσωρινά θα συνεχίσει να καλύπτει ως «προσωπική διαφορά» το υπερβάλλον ποσό (σε σχέση με τον παλιό υπολογισμό), τίποτα στο μέλλον δεν εμποδίζει και αυτές οι «προσωπικές διαφορές» να καταργηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η «προσωπική διαφορά» παγώνει και εμμέσως χάνει την αξία της, αφού θα αποσβένεται από τυχόν αυξήσεις που θα δοθούν στο μέλλον.
Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων είναι η τέταρτη περικοπή που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσα σε πολύ λίγο καιρό, παρότι η ίδια εξακολουθεί να προβάλλει τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι δεν κόβει συντάξεις!
Ηδη έχει προχωρήσει στην περικοπή του ΕΚΑΣ, στην περικοπή των μερισμάτων του Δημοσίου, στην περικοπή των εφάπαξ και τώρα στην περικοπή των επικουρικών.
Οι μειώσεις αυτές είναι μέρος της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την οποία προώθησε η κυβέρνηση στη Βουλή και συνολικά θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ μόνο για την τετραετία 2016 - 2019.