Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Τι προβλέπουν ο «Καλλικράτης» και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής

2015-03-29 12:31

Κυβερνητικές «δράσεις»

«Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», ισχυρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου σε non-paper που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι «οιμεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που επιβεβαιώνεται κάθε μέρα που περνά είναι ότι η συγκυβέρνηση όχι μόνο θα διατηρήσει όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο της προηγούμενης περιόδου (καθώς χωρίς αυτό το πλαίσιο δεν νοείται «επανεκκίνηση της οικονομίας» για το κεφάλαιο), αλλά προσθέτει σε αυτό και νέες αντιλαϊκές... «μη υφεσιακές» - για τα κέρδη των μονοπωλίων πάντα - αναδιαρθρώσεις (συνέχιση ιδιωτικοποιήσεων με ποικιλία μορφών, μέτρα για «ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα» και διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου κ.ο.κ.), για τις οποίες η «λυπητερή» θα καταλήξει και πάλι στο λαό !

... και «συνήθεις ύποπτοι»

Οσο για τα κρατικά ταμεία και τους ...«υπόπτους», ήδη στα γκισέ σέρνονται από τη συγκυβέρνηση άρον - άρον τα εργατικά - λαϊκά στρώματα (οι πραγματικοί «συνήθεις ύποπτοι» δηλαδή) για να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα δυσβάσταχτα χαράτσια και τους φόρους της «μνημονιακής περιόδου», με τα σχετικά απειλητικά «ραβασάκια» μάλιστα να ετοιμάζονται για μαζική αποστολή από τις εφορίες το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Αν μάλιστα προχωρήσει και στην πράξη το εξεταζόμενο από την κυβέρνηση σενάριο για μαζική μετάταξη εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13%), τότε είναι πραγματικά που ...«θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες»!!!

Η δίμηνη διορία...

Το είπε καθαρά ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης πριν από μερικές μέρες. Δίμηνη διορία στους δήμους της χώρας για να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τη διορία την παρουσίασε ο υπουργός σαν μια πολιτική πράξη κατανόησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. 

Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτή η δίμηνη διορία; 

Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι για να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; 

Κι αν δεν τα καταφέρουν;

Η δίμηνη διορία στην ουσία λέει στα Δημοτικά Συμβούλια πάρτε μέτρα για να ισοσκελίσετε έσοδα με έξοδα. 

Τα έσοδα των δήμων στις συγκεκριμένες συνθήκες των περικοπών μπορούν να αυξηθούν μόνο με πρόσθετη φορολογία στους εργαζόμενους ή με εκποίηση δημοτικής περιουσίας. 

Τα έξοδα μπορούν να μειωθούν με παράδοση υπηρεσιών σε επιχειρηματίες ή με περικοπές μισθών των εργαζομένων. 

Αν δε οι δήμοι δεν τα καταφέρουν, τότε, σύμφωνα με το νόμο, μπαίνουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης του περίφημου Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, που προβλέπουν ο «Καλλικράτης» και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής...

... και οι επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες

Τι σημαίνει πρόγραμμα εξυγίανσης; Ας δούμε:

Κατ' αρχάς, οι δήμοι που κινδυνεύουν άμεσα να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα ανέρχονται, σύμφωνα με το υπουργείο, στους 30.

 Και προβλέπεται: 

Πλήρης αναστολή προσλήψεων (δηλαδή παύση λειτουργίας υπηρεσιών ή δραματικές περικοπές), επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες. Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ακόμα, προϊδεάζοντας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι θα θεσπιστούν νέες ευνοϊκότερες για τους δήμους συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δηλαδή, δάνεια που θα κληθούν να αποπληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, μέσω φόρων.

Ολα αυτά προβλέπονται από νόμους που απορρέουν από τη στρατηγική της ΕΕ, τα μνημόνια, τη δανειακή σύμβαση... 

Αυτή την πολιτική υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και είναι ξεκάθαρα αντιλαϊκή.