Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Ψηφίστηκε η πρόταση-μνημόνιο της κυβέρνησης ,251 «ναι»

2015-07-11 12:08

Με 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών» 

ψηφίστηκε η πρόταση-μνημόνιο της κυβέρνησης

Με την ονομαστική ψηφοφορία, που έγινε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την «εξουσιοδότηση» της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί το νέο, 3ο μνημόνιο αντιλαϊκών μέτρων.

Συνολικά ψήφισαν 291βουλευτές εκ των οποίων 251 ψήφισαν «ναι», 32 «όχι» και 8 ψήφισαν «παρών».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στην ομιλία του ότι ο λαός τώρα πρέπει να οργάνωση την αντεπίθεσή του, να αντιπαλέψει τα μέτρα-φωτιά στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν διαλέγει ούτε μνημόνιο, ούτε Grextt, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει λύση αν προχωρήσουμε σε ρήξη με την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπερασπίσθηκε το δικό του μνημόνιο, το μνημόνιο-Τσίπρα, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τα αντιλαϊκά μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαρακτήρισε εθνικά αναγκαία την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο μνημόνιο προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως το Ποτάμι δίνει εντολή στην κυβέρνηση να φέρει συμφωνία με τους δανειστές.

Με«βαριά καρδιά» οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την πρόταση για το 3ο μνημόνιο, όπως είπε ο Πάνος Καμμένος, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στηρίζει τη συγκυβέρνηση με τον όρο να μην έρθει σε ρήξη και οδηγηθεί σε Grexit.

Πριν την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός έθεσε ουσιαστικά θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης» και  «σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αποτελεί την ελάχιστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, το σύνολο της κυβέρνησης».

Απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία

Από τον ΣΥΡΙΖΑ «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν οι Κώστας Λαπαβίτσας,Αθανάσιος Σκούμας, Ιωάννης ΣταθάςΔημήτρης ΣτρατούληςΖωή ΚωνσταντοπούλουΑγλαΐα ΚυρίτσηΣτάθης Λεουτσάκος και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Όχι» ψήφισαν η Ελένη Ψαρέα και η Ιωάννα Γαϊτάνη.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν: Ο Γιάννης Βαρουφάκης και η Ελένη Αυλωνίτου (με επιστολή τους στη Βουλή αυτοί οι δύο γνωστοποίησαν ότι ψηφίζουν «ναι», αλλά η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε), αλλά και η Ραχήλ Μακρή, ο Δημήτρης Κοδέλας, η Ελένη Σωτηρίου, ο Βασίλειος Χατζηλάμπρου και ο Βασίλειος Κυριακάκης.

Σε  δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι «με το "παρών" εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια "πρόταση" που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους "θεσμούς" και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια ότι «την ιστορική ευθύνη την αναλαμβάνω δηλώνοντας παρούσα στη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία».

Σε κοινή τους δήλωση οι  Δ. Κοδέλας, Ελ. Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου και Β. Κυριακάκης αναφέρουν ότι δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία γιατί  «δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης, αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα».

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «Ναι» έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή δήλωση στην  οποία αναφέρουν ότι «η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας» και «δεν έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή», αλλά οι ίδιοι την ψήφισαν «για να μη δώσουν αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση τους προκειμένου να τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση». Τη δήλωση υπογράφουν οι: Λίτσα ΑμανατίδουΚώστας ΔελημήτροςΖήσης ΖάνναςΓιάννης ΖερδελήςΗλίας ΙωαννίδηςΗλίας ΚαματερόςΜιχάλης ΚριτσωτάκηςΘωμάς ΚώτσιαςΕυγενία ΟυζουνίδουΑθανάσιος ΠετράκοςΣτέφανος ΣαμοΐληςΑλεξάνδρα ΤσανάκαΔέσποινα Χαραλαμπίδου και οι υπουργοί Κώστας Ήσυχος, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και Νίκος Χουντής, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Αίτημα αντισυνταγματικότητας

Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε η Χρυσή Αυγή, ισχυριζόμενη ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και η κυβέρνηση δεν το αποδέχεται, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη να υποστηρίζει ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι σε πλήρη συνέπεια με το «όχι» του δημοψηφίσματος. Η αίτηση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Πηγή : 902.gr