Ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα
Ψηφίστηκε από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης
το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα
Ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Το πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα, το οποίο φορτώνει τους εργαζόμενους και το λαό με νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, για λογαριασμό του κεφαλαίου, μεταξύ άλλων με την παραπέρα απογείωση των έμμεσων φόρων πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, το «άνοιγμα» της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, το «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων και, φυσικά, τον περιβόητο «κόφτη» για την αυτόματη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του κεφαλαίου και των μνημονίων.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 153 υπέρ, 145 κατά και δύο απουσίες (Άδωνις Γεωγιάδης από Ν.Δ. και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι).
Στο φόντο των διεργασιών, αξίζει να σημειωθεί, ότι όσον αφορά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου καταψήφισε τα άρθρα που αφορούν τον δημοσιονομικό κόφτη και το υπερ - ταμείο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Διαρροές έφεραν την ίδια όσο και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Βαγενά να μην υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Μάλιστα αρχικά, είχαν χαρακτηριστεί απούσες αφού την ώρα της ψηφοφορίας όταν καλέστηκαν ονομαστικά από την έδρα να δηλώσουν τι ψηφίζουν ήταν εκτός της αίθουσας του κοινοβουλίου. Εμφανίστηκαν αργότερα. Η Αν. Βαγενά ψήφισε τελικά υπέρ και επί της αρχής και επί των άρθρων.
Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, η Β. Κατριβάνου από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής είχε κάνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει και ότι ήταν αμετάπιστη σε αυτό. Τελικά πείστηκε να ψηφίσει υπέρ επί της αρχής και κατά στα σχετικά άρθρα. Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι αναμένεται πλέον από την ίδια η παραίτησή της. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα για να αποφανθούν.
Όσον αφορά την Αν. Βαγενά κατά τις διαρροές φέρεται να πείστηκε να υπερψηφίσει μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Αλ. Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή.
Το ΚΚΕ, ψήφισε «παρών» στα άρθρα 45 - 48 και 56, τα οποία αφορούν υποτυπώδεις αυξήσεις της φορολογίας σε εταιρείες, όπως αυτές του real estate.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια
Το Σάββατο, πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, οι υπουργοί και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης προσπάθησαν να συντηρήσουν την απάτη περί «τελευταίων δύσκολων μέτρων», την ώρα που επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι «βαρέλι δίχως πάτο». Από την πλευρά τους, οι βουλευτές των υπόλοιπων αστικών κομμάτων άσκησαν κριτική στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης, με το σκεπτικό ότι δυσκολεύει την καπιταλιστική ανάπτυξη, επιχειρώντας παράλληλα να ντύσουν αυτήν την κριτική με «φιλολαϊκό» μανδύα.
Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου και συνολικότερα της αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας, αποκάλυψαν ότι και με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, την ίδια ώρα που φορτώνει με νέα βάρη στο λαό, η κυβέρνηση δίνει κάθε είδους νέα προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο. Παράλληλα, κάλεσαν το λαό να μην εγκλωβιστεί στις μυλόπετρες μιας άσφαιρης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους διαχειριστές του σάπιου και βάρβαρου συστήματος, αλλά να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ, να οργανώσει και να ισχυροποιήσει την πάλη του στην κατεύθυνση της ρήξης με το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις λυκοσυμμαχίες του.
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση. (Δείτε και διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του).
Ο Γιάννης Γκιόκας
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας την Κυριακή στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο και δίνοντας απάντηση στα περί «δίκαιων» και «αναγκαίων» μέτρων που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, επισήμανε ότι είναι μέτρα που ευνοούν το κεφάλαιο. Αυτό φαίνεται, τόνισε, και από το γεγονός ότι αυτοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές «άσχετα αν μια μερίδα από αυτούς σας κάνει κριτική, κάποια παλιά τζάκια που ίσως νιώθουν ότι χάνουν από νέους ανταγωνιστές». (Διαβάστε και δείτε εδώ αναλυτικά)
Επικοινωνιακά τερτίπια και εμπαιγμός
από τον πρωθυπουργό
Λίγα λεπτά πριν οι βουλευτές της κυβέρνησης ψηφίσουν το νομοσχέδιο - έκτρωμα που περικλείει καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της επίθεσης και τον σφαγιασμό του λαού, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της βουλής για να πουλήσει αυτοπροσώπως πια το άθλιο παραμύθι της κυβέρνησής του ότι «θυσίες τέλος», επιδιώκοντας να καλλιεργήσει κλίμα ευημερίας για να συσκοτίσει την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει απαρέγκλιτα τα ζητούμενα του κεφαλαίου. Μάλιστα για να ενισχύσει την «προσπάθεια» αυτή υποσχέθηκε και κάποια ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης λέγοντας ότι «μαζί με τον κόφτη υπάρχει και ο δότης» και άλλα παρόμοια.
Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα και εμπαίζοντας απροκάλυπτα το λαό δήλωσε πως ο νόμος με τον οποίο πριν από 15 μέρες η κυβέρνηση διέλυσε την Κοινωνική Ασφάλιση, τα άγρια μέτρα που περικλείει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις για την «διευθέτηση» του χρέους, σηματοδοτούν την «εκκίνηση δημιουργίας και προκοπής για το τόπο»! Πρόσθεσε ακόμα ότι «σήμερα κλείνει ένας κύκλος δύσκολος για τη χώρα και κάνουμε ένα τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση πρώτης αξιολόγησης που σημαίνει νέα δημιουργική εποχή για την Ελλάδα»...
Επιμένοντας στον αποπροσανατολισμό του λαού, επιδίωξε την όξυνση της πόλωσης με τη ΝΔ, προσφεύγοντας σε διάφορους χαρακτηρισμούς για την διακυβέρνηση ΝΔ όπως «άγεστε και φέρεστε από τους ακραίους του κόμματός σας και τη διαπλοκή».
Προσπαθώντας να δείξει στο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ικανότερος διαχειριστής, από τη ΝΔ τόσο στην υπεράσπιση των συμφερόντων του όσο και στην χειραγώγηση εργατικών λαϊκών στρωμάτων, έκανε σύγκριση του δικού του μείγματος με αυτό που προτείνει η ΝΔ και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πει συγκεκριμένα τι μεταρρυθμίσεις πέρα από αυτές που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση έχει να προτείνει. Γνωρίζοντας δε, ότι έχει «πάρει τη μπουκιά από το στόμα» τόσο της νεοφιλελεύθερης παράταξης, όσο και του ΠΑΣΟΚ (αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί επάξια την πρωτοκαθεδρία στη σοσιαλδημοκρατία) ανέφερε ότι «η αντιπολίτευση βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο».
Συνεχίζοντας να μετατρέπει το άσπρο μαύρο, ανέφερε ότι «Σήμερα το επιπλέον 1% δεν είναι ευχάριστα μέτρα. Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν δώσει πολλά. Όμως ίσως για πρώτη φορά είναι τόσο ορατή η δυνατότητα αυτές οι θυσίες να είναι οι τελευταίες και να δώσουν άλλη προοπτική». Για να δείξει ότι οι «θυσίες» άρχισαν να πιάνουν τόπο έκανε λόγο για 700 εκατ. ευρώ που προέκυψαν ως περίσσευμα επειδή «μπήκαμε στο 2016 με 1% πλεόνασμα», τα οποία θα μπουν το «ταμείο αλληλεγγύης» και έτσι θα αρχίσει η ...«αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών» και η ανακατανομή των βαρών! Τα λέει αυτά όταν με το νομοσχέδιο εντείνει τη φορολεηλασία σε βάρος του λαού και προσθέτει νέες φοροαπαλλαγές στην ατέλειωτη λίστα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.
Όσον αφορά το Γιούρογκρουπ της Τρίτης επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η χώρα να γίνει παραγωγός θετικών ειδήσεων», προφανώς για τους επιχειρηματικούς ομίλου
Την πρότασή τον σφαγιασμό των εργαζομένων
και την στήριξη του κεφαλαίου
παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης
Ρίχνοντας λάδι στην φωτιά της ψευδεπίγραφης αντιπαράθεσης, αλλά και με ανάλυση του δικού του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, που όπως ισχυρίστηκε θα δώσει «πνοή στην ανάπτυξη» και θα «ανακτήσει την χαμένη εθνική αξιοπρέπεια», ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός το μόνο που θα έχουν να περιμένουν από την ΝΔ, είναι νέα αντιλαϊκά μέτρα και νέα οφέλη στο κεφάλαιο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός της χώρας», έκανε λόγο για τη «χυδαιότερη επιχείρηση εξαπάτησης των Ελλήνων που έγινε ποτέ». «Εκτός από αυταπάτη, υπήρξε πολιτική απάτη», υπογράμμισε.
Ο Κ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ, πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις και τον περιορισμό του κράτους, για αυτό, όπως τόνισε, «θα στηρίξουμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο», όπως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις λιγότερες προσλήψεις στο δημόσιο. Έσπευσε βέβαια να δηλώσει ότι αμφιβάλλει αν τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα τις υλοποιήσει η κυβέρνηση καθώς όπως είπε «οι φιλελεύθερες πολιτικές, θέλουν φιλελεύθερους πολιτικούς». Έκανε λόγο για μια «νέα μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους», που θα επιδιώξει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα προβλέπει νέες μεταρρυθμίσεις, έναντι χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και ρύθμισης χρέους.
Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέλεξε να παραθέσει τις προτάσεις της ΝΔ για το νέο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που όπως άφησε να εννοηθεί, πατάει στο σύνολο των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προσθέτοντας σειρά μέτρων που διασφαλίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως επανασύσταση του ρυθμιστικού μηχανισμού αδειοδότησης, απλοποιημένο φορολογικό περιβάλλον, αύξηση των επενδύσεων στο 20% του ΑΕΠ, αποκρατικοποιήσεις, νέες περικοπές δαπανών, αλλά και την διαμόρφωση του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε «ο κρατικός μηχανισμός, να δίνει περισσότερα με λιγότερα».
Ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα
των αντιλαϊκών πολιτικών
για την καπιταλιστική ανάπτυξη
από την Φ. Γεννηματά
Ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των αντιλαϊκών πολιτικών για την καπιταλιστική ανάπτυξη εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ανέδειξε την αναγκαιότητα για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης που θα υλοποιήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης που τα ονόμασε «εθνικά συμφέροντα». Σε αυτή την κατεύθυνση εκτίμησε ότι η κυβέρνηση διαθέτει «ισχνή πλειοψηφία» και«απομονώνεται πολιτικά και κοινωνικά» ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η λαϊκή κατακραυγή φουντώνει και η αμφισβήτηση κλιμακώνεται.
Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις θέλει να πληρώνει για το κρατικό χρέος και όχι την καπιταλιστική ανάπτυξη και χαρακτήρισε τα φορολογικά μέτρα «φοροκαταιγίδα που θα πλήξει κάθε ελπίδα ανάκαμψης της (σ.σ. καπιταλιστικής) οικονομίας».
Μάλιστα υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν δίνει από μόνη της βιώσιμη λύση εκφράζοντας της ανησυχίες της για την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί «να εκτινάξει το ελατήριο της οικονομίας» και στέλνοντας μήνυμα στο μεγάλο κεφάλαιο τόνισε ότι το κόμμα της προχωράει για την υλοποίηση «προοδευτικών μεταρρυθμίσεων» που θα απογειώσουν την οικονομία.
Σε ότι αφορά το κρατικό χρέος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «πάει να πάρει ότι δίνει» η ΕΕ και το ΔΝΤ όπως είπε όμως θα βοηθήσει για την μείωση του παρεμβαίνοντας στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.
Ο Ν. Μιχαλολιάκος
Στην τακτική απόκρυψης του ταξικού χαρακτήρα των μέτρων, τα οποία απέδωσε σε ένα «σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων» και επικεντρώνοντας την κριτική του στα μέτρα που όπως είπε ωφελούν τους εργολάβους και τους τραπεζίτες, ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, χαρακτήρισε ως «αδικία» και «ισοπεδωτικά» τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου έκτρωμα.
Με μια απλή αναφορά στις «ευθύνες της κυβέρνησης», που «απογοητεύει τον λαό», εξαπέλυσε πυρά στη ΝΔ, που όπως ισχυρίστηκε «εμφανίζεται ξανά με αντιμνημονιακό μανδύα».
Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός, ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος, πρότεινε μάλιστα τα «κόκκινα δάνεια», να μπορούν να τα αγοράζουν οι ιδιώτες και όχι οι τραπεζίτες και τα funds.
Επιβεβαίωσε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα
του κόμματός του ο Β. Λεβέντης
Tον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του κόμματος του αποκάλυψε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέγοντας ότι την άποψη του για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων την έχει πριν από τα μνημόνια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν σαν χώρα «είχαμε κόψει τις παθογένειες όπως η Ιταλία και η Γαλλία», που οι κυβερνήσεις τους, τσακίζουν ασταμάτητα τα λαϊκά δικαιώματα, θα είχε αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και θα έρχονταν οι επενδύσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι μόνο μια οικουμενική κυβέρνηση θα φέρει επενδύσεις αφού όπως είπε με αυτό τον τρόπο «οι ξένοι θα αντιληφθούν ότι γίνονται προσπάθειες να αλλάξει η χώρα», ότι με άλλα λόγια θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία που επιδιώκουν.
Σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα
ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης
Με εκκλήσεις στην κυβέρνηση να «σοβαρευτεί» και να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επιχείρησε να βάλει στο ίδιο σακί και τους εργαζόμενους και τον λαό που πλήττονται από το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και τους επιχειρηματίες, που όπως ισχυρίστηκε «ασφυκτιούν», κάτω από το βάρος της ανικανότητας της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα«απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εκφράζοντας την αγωνία του κεφαλαίου, σημείωσε ότι «Το ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2015 και εκκρεμεί ακόμη παγιώνει το κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομία. Και παρατείνει την ύφεση και μέσα στο 2016».
Το μαύρο - άσπρο
από τον Πάνο Καμμένο
Στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας κατηγόρησε την αντιπολίτευση που «δεν στηρίζει την εθνική προσπάθεια που φθάνει στο τέλος με τη λύτρωση του ελληνικού λαού και θα κλείσει επιτέλους (!) η αξιολόγηση», βαφτίζοντας ως εθνική υπόθεση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αστικής τάξης που στηρίζεται πάνω στα τσακισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
Παρουσίασε ως επιτυχία της συγκυβέρνησης, το σενάριο που θέλει αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία «υποστηρίζουν ΗΠΑ και δυνάμεις στη Γερμανία που μέχρι χθες αντιδρούσαν», όπως είπε χαρακτηριστικά, αποκρύπτοντας πάντως ότι αυτό στην πράξη συνεπάγεται επιμήκυνση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος της εργατικής τάξης.
Ομιλίες των υπουργών
Στην προσπάθεια της κυβέρνησης, να σκιάσει ότι με το πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα, σηματοδοτείται η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου, προσπάθησε να συμβάλει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να επιδοθεί και σε εμπαιγμό σε βάρος του λαού.
Εμφάνισε ως ..«ακύρωση» του περιεχομένου του άρθρου 236 του πολυνομοσχεδίου για τα ειδικά μισθολόγια την εξής φράση που την χαρακτήρισε ως «νομοθετική βελτίωση», την εξής αερολογία: Δίνεται «η δυνατότητα στην κυβέρνηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην επιβληθεί το πάγωμα στα ειδικά μισθολόγια»!
Συνεχίζοντας και κοροϊδεύει τους πάντες πρόσθεσε για το πολυνομοσχέδιο ότι: «Τα χαμηλά εισοδήματα επιβαρύνονται ελάχιστα ή και καθόλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών επιβαρύνεται λιγότερο από πριν και υπάρχει μεγάλη διασπορά στους έμμεσους φόρους, ώστε κάθε νοικοκυριό να συμμετέχει με ένα μικρό κομμάτι επιβάρυνσης»!
Προδιαγράφοντας τα επόμενα αντιλαϊκά νομοθετικά πακέτα της κυβέρνησης επισήμανε, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος ότι: «Η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα δεν είναι η τελευταία» και πρόσθεσε για να χρυσώσει το χάπι ότι «είναι όμως αναμφίβολα η πιο δύσκολη και κλείνει όλες τις χρηματοπιστωτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έως το 2018».
Ως ...κατόρθωμα εμφάνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός τις ρυθμίσεις που περιέχει το πολυνομοσχέδιο– έκτρωμα για το φάρμακο. Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ για την παραπέρα απελευθέρωση «της αγοράς» στον τομέα του φαρμάκου, προβλέπουν ανάμεσα σε άλλα ακόμα και την πώληση μιας σειράς φαρμάκων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, χωρίς συνταγογράφηση, δηλαδή χωρίς να γλιτώνει ούτε σεντ ο ασφαλισμένος. Παρόλα αυτά ο υπουργός παρουσίασε τις διατάξεις αυτές ως «προστασία της υγείας» και «προστασία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων», «χωρίς να αναιρούμε τον βασικό στόχο της απελευθέρωσης στην αγορά φαρμάκου». Όπως είπε «βάζουμε ασφαλιστικές δικλείδες και ρήτρες στο νέο περιβάλλον», ώστε «να μην δημιουργεί προβλήματα στην υγεία και την βιωσιμότητα των φαρμακείων».
Αναφέρθηκε στη ...προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση «με δεδομένη την υποχρέωσή της να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα», «να υπάρξουν μέριμνες που να διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή των βαρών, τη κοινωνική συνοχή και το δημόσιο συμφέρον». Έφτασε να ζητήσει τη ...«κατανόηση του λαού» και προκαλώντας ανοιχτά βάφτισε την αντιλαϊκή επέλαση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ως «συνεχή αγώνα για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί» υπέρ του λαού!
Να οξύνει τον διπολισμό επιχείρησε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να επισκιάσει την κοινή στρατηγική της κυβέρνησης με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα ενώ κοκορεύτηκε, καταθέτοντας διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που «περνάει» έχει αναγκάσει την ΝΔ να πέσει σε «βέρτιγκο αντιπολιτευτικής τακτικής».
Μάλιστα επιδίωξε να ενεργοποιήσει και τα λεγόμενα «αντιδεξιά σύνδρομα» κάνοντας λόγο όσον αφορά τη ΝΔ για ...«ραβασάκια στον Παττακό» και πως «η ΝΔ κληρονόμησε» «την ακροδεξιά από την προθήκη στην διοίκηση του κόμματός τους» και άλλα παρόμοια. Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, παραλίγο να ζητήσει από το λαό να πει και «ευχαριστώ» για τον αντιλαϊκό ορυμαγδό μέτρων της σημερινής κυβέρνησης, αφού κατά τον ίδιο με κυβέρνηση της ΝΔ - μάλιστα παρέθεσε και διάφορα παραδείγματα μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων - τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είπε ότι δημοσιεύθηκε η προκήρυξη, ενώ εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί.
Τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να φανεί αντάξια στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου διαφήμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης από το βήμα της Βουλής. Όπως είπε με την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, τον ελληνοβουλγαρικο αγωγό IGB, τις συμφωνίες με Ιράν, Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, «η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και την Ευρώπη». Έδειξε με άλλα λόγια την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους στόχους της εγχώριας αστικής τάξης, για την αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή σπρώχνονται βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι με την «συνολικότερη ενεργειακή πολιτική» που προωθεί η κυβέρνηση «κάνει μπάσιμο στην ευρύτερη ενεργειακή αγορά». Η «ενεργειακή πολιτική» της κυβέρνησης, με βάση και τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου είναι η παραπέρα απελευθέρωση της ενέργειας σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, που «συνοδεύεται» με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με το... «μοντέλο» των συμπράξεων με επιχειρηματικούς ομίλους.
Υπενθύμισε στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα ότι μαζί ψήφισαν το μνημόνιο τον περσινό Αύγουστο και ότι τώρα «ψηφίζουμε τους εφαρμοστικούς νόμους». Για το υπερ- ταμείο ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει στόχο την ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας περιουσίας» αλλά ...«την καλύτερη αξιοποίηση» κλπ.
Πηγή : 902.gr