Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Προσφυγή ΣΕΒ για κατάργηση τριετιών

2019-07-13 10:41


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Να «κόψουμε τη φόρα» εργοδοσίας και ΝΔ 

που πατούν στο αντιλαϊκό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση με αφορμή την προσφυγή του 

ΣΕΒ υπέρ της κατάργησης των τριετιών

 

Από τη κατάληψη του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 

Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, με τους αγώνες τους και την ενίσχυση της μάχης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, να «κόψουν τη φόρα» στην κυβέρνηση ΝΔ και να αντισταθούν στη νέα επίθεση που εξαπολύουν οι βιομήχανοι, οι οποίοι πατώντας πάνω στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που ενίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προωθούν την κατάργηση των τριετιών, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την προσφυγή του ΣΕΒ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ζήτημα των τριετιών (προσαύξηση κατώτερου μισθού λόγω προϋπηρεσίας), το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Η προσφυγή του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων υπέρ της κατάργησης των τριετιών αποτελεί μια ακόμα επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η τοποθέτηση του μέχρι πρόσφατα διατελέσαντα γενικού διευθυντή του ΣΕΒ κ. Σκέρτσου σε υφυπουργό της κυβέρνησης επιβεβαιώνει την προσήλωση της ΝΔ να κλιμακώσει την αντεργατική πολιτική, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΒ προεκλογικά είχε ομολογήσει ότι η οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης υλοποίησε κατά 62% τις θέσεις του. 

Σ' αυτό το βαθιά αντιλαϊκό πλαίσιο θα κινηθεί και θα κλιμακώσει η ΝΔ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα, πηγάζουν από την εφαρμογή των νόμων 4093/2012 και 4172/2013, ειδικότερα για το πάγωμα των τριετιών από τη διάταξη όπου ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως "μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς".

Νόμοι που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και διατήρησε στο ακέραιο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με το νόμο 4093/2012 προβλέπεται το πάγωμα των τριετιών μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%. 

Πρακτικά σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι έπιασαν πρώτη φορά δουλειά το 2009 και δεν είχαν συμπληρώσει τριετία μέχρι τον Φλεβάρη του 2012, δεν είδαν καμία αύξηση στο μισθό τους εδώ και 10 χρόνια και ούτε προβλέπεται να δουν. 

Αντίστοιχα πάγωσαν οι τριετίες για τους εργαζόμενους που έπιασαν πρώτη φορά δουλειά και πριν το 2009. 

Παράλληλα οι επιχειρηματικοί όμιλοι πάγωσαν τις τριετίες και στις κλαδικές ΣΣΕ, αρνούμενοι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να υπογράψουν ΣΣΕ που τις κατοχυρώνουν.

Με το νόμο 4172/2013, τον περιβόητο αντιδραστικό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος καθορίζεται πια με Υπουργική Απόφαση και με αυστηρά κριτήρια την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Με βάση άλλωστε αυτούς τους νόμους, ακόμα και το επίδομα γάμου του 10% κατέστη μη υποχρεωτικό για τους εργοδότες που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων που να δεσμεύονται από την ΕΓΣΣΕ ή από άλλη ΣΣΕ».

Ξεπερνά κάθε όριο η πρόκληση των εργατοπατέρων

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας την τακτική της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια νομιμοποίησε με τη στάση της το τσεκούρι στον κατώτατο μισθό και την κατάργηση επί της ουσίας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υπογράφοντας μαζί με τους εργοδότες το αίσχος του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ και των 511 ευρώ για τους νέους, το ΠΑΜΕ τονίζει:

«Αποτελεί στην κυριολεξία ανέκδοτο η ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που εμφανίζεται ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όταν η ίδια έχει απεμπολήσει το δικαίωμά της να διαπραγματεύεται και να υπογράφει την ΕΓΣΣΕ στο όνομα της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ομως η πρόκληση ξεπερνά κάθε όριο όταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΚ) στη ΓΣΕΕ ισχυρίζεται ότι η ΝΔ θέλει να επαναφέρει τους νόμους 4093/2012 και 4172/2013 σε ισχύ. 

Λες και ισχύουν άλλοι νόμοι σήμερα. 

Λες και δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοσε το νόμο Βρούτση (4172/2013), με τον οποίο κράτησε τον κατώτερο μισθό στα άθλια επίπεδα των 650 ευρώ, προσφέροντας νέες εισφοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού για 4 χρόνια διατήρησε στο ακέραιο το αίσχος των 586 ευρώ και του υποκατώτατου μισθού των 511 ευρώ για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών. 

Λες και δεν έχει μειωθεί ο μέσος μισθός στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά 10% και ως αποτέλεσμα της ισχύος αυτών των νόμων».

Και προσθέτει: 

«Μαζί άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν στη Βουλή την πρόταση νόμου των 530 συνδικάτων που καταργούσαν τα αντεργατικά τερατουργήματα, μαζί και το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, επανέφεραν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, ξεπάγωναν τις τριετίες, τα Δώρα και τα επιδόματα των εργαζομένων. 

Δεν ξεχνάμε ότι αυτή την πρωτοβουλία των συνδικάτων πολέμησαν με σθένος η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε πολλές Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα».

Απαντάμε αγωνιστικά, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες

Αναδεικνύοντας την ανάγκη οργανωμένης απάντησης στην επίθεση, το ΠΑΜΕ καταλήγει:

«Τη φόρα που έχουν πάρει η ΝΔ και οι υπουργοί της, πατώντας στο νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να τους την κόψει η εργατική τάξη με τον αγώνα της, με τις διεκδικήσεις της, με τα συνδικάτα της και την οργάνωσή της. 

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των λίγων.

Ο ΣΕΒ έχει στην κυβέρνηση τον δικό του άνθρωπο για να προωθεί απευθείας τις αξιώσεις του. 

Η εργατική τάξη έχει το ΠΑΜΕ, που είναι μέτωπο συσπείρωσης και πάλης σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα και συνδικαλιστών. 

Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, την αντεπίθεσή μας.

Ελα μαζί να πάμε εργάτη με το ΠΑΜΕ, στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η ζωή».