ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ 21ο Συνέδριο
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της πρώτης μέρας. Στο βήμα ο Δήμος Κουμπούρης
Την εισήγηση έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος Δήμος Κουμπούρης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν το ΠΑΜΕ, η ΠΣΟ και εκπρόσωποι από Συνταξιουχικές Οργανώσεις
«Απάντηση στις βάρβαρες πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου: Ο αγώνας, η οργάνωση και η αλληλεγγύη εργαζόμενων - συνταξιούχων». Κάτω από αυτό το σύνθημα ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Την εισήγηση με τον απολογισμό της δράσης και τα καθήκοντα του επόμενου διαστήματος παρουσίασε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δήμος Κουμπούρης.
Τα οργανωτικά βήματα που έγιναν την τριετία που μεσολάβησε από το προηγούμενο Συνέδριο, με τη συγκρότηση νέων σωματείων και την εγγραφή νέων μελών, αποτυπώνονται στο σώμα του 21ου Συνεδρίου, το οποίο απαρτίζουν 190 αντιπρόσωποι από 94 συνολικά σωματεία όλης της χώρας.
Χαιρετισμούς στην έναρξη των εργασιών απηύθυναν ο Valentin Pacho, αναπληρωτής Γραμματέας ΠΣΟ, οQuim Boix, μέλος του προεδρικού συμβουλίου της ΠΣΟ και γγ της Διεθνούς Ενωσης Συνδικάτων Συνταξιούχων της ΠΣΟ, ο Κώστας Σκαρπάρης, γγ της Ενωσης Κυπρίων Συνταξιούχων της ΠΕΟ, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, εκ μέρους της πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ που έδωσε το «παρών» στις εργασίες.
Επίσης, εκπρόσωποι Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μεταξύ των οποίων ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Εμπόρων, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΟΣΕ, ο Θόδωρος Γολεμάτης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΤΑ και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ.
Χτες, Τρίτη, στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων. Σήμερα συνεχίζονται οι ομιλίες των αντιπροσώπων, ενώ το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την εκλογή των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας.
Συνοψίζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα, τις συνέπειές τους για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, καθώς και τα καθήκοντα που προκύπτουν για τα σωματεία, ο Δήμος Κουμπούρης σημείωσε: «Σήμερα γνωρίζουμε ότι μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη κατάσταση και ταξικό πόλεμο που μας έχουν κηρύξει το κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πολιτικο-συνδικαλιστικές δυνάμεις που το υπηρετούν.
(...) Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων ήταν οργανωμένοι στα σωματεία τους και συμμετείχαν στον αγώνα. Αν πολλοί συνάδελφοι δεν περίμεναν αλλαγές ή βελτίωση στις θέσεις τους και λύσεις από τα πάνω, από τις κυβερνήσεις. Αυτά πρέπει ν' αλλάξουν και είναι ένας από τους παράγοντες της ανασύνταξης του κινήματος.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι την Κοινωνική Ασφάλιση την επιβάλλαμε με αγώνες, αίμα, νεκρούς, φυλακές, εξορίες, κόντρα στο νόμο, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κρύβονται αυτές οι αλήθειες της ταξικής πάλης και να περνούν οι ρεφορμιστικές αυταπάτες, για να αποδεχτούμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα».
Ο Δ. Κουμπούρης υπενθύμισε τους αγώνες που οργάνωσε τα τελευταία χρόνια η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, στην οποία συμμετέχει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, από τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συσκέψεις των Ενώσεων και των Σωματείων, μέχρι τις συγκεντρώσεις, τις καταλήψεις και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία, περιφέρειες, νοσοκομεία, ασφαλιστικά υποκαταστήματα και εφορίες. Υπενθύμισε πως το προηγούμενο διάστημα έγιναν πανελλαδικές, περιφερειακές, τοπικές συγκεντρώσεις και τέσσερις πορείες στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Οι αγώνες αυτοί που αναπτύχθηκαν από το ταξικό κίνημα και από το κίνημα των συνταξιούχων και τις αποφάσεις της ΣΕΑ, αποτελούν παρακαταθήκη και δείχνουν το δρόμο για τη συνέχισή τους», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αποτελούν απάντηση σε όσους καλλιεργούν τη λογική του "δε γίνεται τίποτα", το συμβιβασμό, την αποστράτευση. Αμφισβήτησαν και ήρθαν σε κόντρα με τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους. Από χιλιάδες στόματα ακούστηκε όλο και πιο δυνατά το σύνθημα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Μέσα σε αυτό το σύνθημα ενσωματώνεται και το δικό μας δίκαιο, που πολεμάμε στο ίδιο μετερίζι».
Θέτοντας τους άξονες της δράσης και των πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα, ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε: «Από την πλευρά μας, σε συνεργασία με το εργατικό κίνημα, να δώσουμε βοήθεια και με τις δυνάμεις μας να συμβάλουμε, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, στον κοινό αγώνα με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας (...)
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για το δυνάμωμα του συνταξιουχικού κινήματος, με βάση τους στόχους και τις επιδιώξεις της εργατικής τάξης, μαζί με το ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα, μαζί με κάθε τίμιο αγωνιστή και συνάδελφο που είχε κάνει άλλες επιλογές. Να μη γίνεται συνένοχος ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος, των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών, επειδή ψήφισε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».