Οι συντάξεις που εκκρεμούν ένα «κρυφό χρέος»
Το «Κρυφό χρέος» ή τα χρωστούμενα ?
«Ανησυχία» για το «κρυφό χρέος» των 200.000 συντάξεων, που καθυστερούν να εκδοθούν, εκφράζουν δημοσιεύματα στον Τύπο.
Σύμφωνα με όσα γράφονται, το κράτος καθυστερεί να εκδώσει κύριες συντάξεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, όμως, βρίσκει το θράσος να διαφημίζει ως «παροχή» την επιστροφή των αναδρομικών σε μερίδα των συνταξιούχων, μετά από δικαστική απόφαση.
Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ πριν από μερικές μέρες, ο αρμόδιος υφυπουργός περίπου «σφύριξε αδιάφορα», αποδίδοντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην πολυπλοκότητα των νόμων και στο μειωμένο προσωπικό του ΕΦΚΑ.
Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η εξέλιξη έρχεται να καταρρίψει το μύθο ότι ο «εκσυγχρονισμός» και η «ψηφιοποίηση» του κράτους γίνονται προς όφελος του λαού.
Ενώ λοιπόν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν με ένα «κλικ» να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά για τις «μπίζνες» τους, οι συνταξιούχοι, που υποτίθεται ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα να συναλλάσσονται ψηφιακά με το κράτος, παραμένουν για μήνες ή και χρόνια (!) «στο περίμενε» για να πάρουν μια ψωροσύνταξη.
Αλλά ακόμα και ο τρόπος που παρουσιάζεται αυτή η καθυστέρηση είναι αποκαλυπτικός:
Το κράτος και τα επιτελεία του βλέπουν στις συντάξεις που εκκρεμούν ένα «κρυφό χρέος», που το σπρώχνουν όλο και πιο μπροστά για να μη «σκάσει» στα χέρια τους.
Για τους ασφαλισμένους, όμως, που μετά από χρόνια δουλειάς και εισφορών έρχεται η ώρα να πάρουν τη σύνταξη, η καθυστέρηση αυτή μεταφράζεται σε επιβίωση χωρίς κανένα εισόδημα!
Άλλη μια απόδειξη δηλαδή ότι ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού αντιμετωπίζονται ως «κόστος» και «βάρος» από το κράτος του κεφαλαίου.