Ο νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων με ραχοκοκαλιά το Ν.3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη)
Πάει ένα βήμα πιο πέρα τον αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010, μειώνει παραπέρα παλιές και νέες συντάξεις και ρίχνει στο καναβάτσο τη νέα γενιά
Πρόκειται για πρόταση - Προκρούστη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των ασφαλισμένων, όλων των Ταμείων και γενεών, καθώς τσακίζει στην κυριολεξία όχι μόνο τους εν ενεργεία ασφαλισμένους, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους, ενώ καταδικάζει στη φτώχεια τις νέες γενιές που σήμερα εργάζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και με γλίσχρα μεροκάματα.
Η αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι θα είναι και αυτό που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Μεσολαβεί η συζήτηση με τους «θεσμούς» - δανειστές, με κρίσιμες παραμέτρους να είναι ανοιχτές, καθώς δεν αποκλείεται η «εθνική σύνταξη» να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της αύξησης των αναγκαίων ημερών ασφάλισης από τις 4.500 ημέρες Ασφάλισης στις 6.000.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις υπάρχουσες συντάξεις, οι κύριες συντάξεις θα περικοπούν μέσω του επανυπολογισμού τους, αφού πλέον θα ισχύουνενιαίοι κανόνες για παλιούς, νέους και μελλοντικούς συνταξιούχους. Αντίστοιχα, οι επικουρικές συντάξεις σε μια πορεία θα εξαφανισθούν.
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μονιμοποιεί, αλλά και νομιμοποιεί όλες τις μέχρι τώρα αυθαίρετες περικοπές που είχαν επιβάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γίνεται συνεπής εκτελεστής της αντιασφαλιστικής διαθήκης τους και ακόμα καλύτερος μαθητής, όταν πρόκειται να χτυπήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να ελιχθεί, για να μετριάσει τις αντιδράσεις.
Γι' αυτό μεταθέτει στο τέλος του 2018 την ονομαστική μείωση των συντάξεων που παίρνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι:
- Αν μετά τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων προκύψει μείωση κάτω ακόμα και από τα σημερινά άθλια επίπεδα, η σύνταξη θα συνεχίσει να αποδίδεται στο σημερινό της ύψος, το οποίο να σημειωθεί ότι είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με το 2009.Η κυβέρνηση ονομάζει αυτό το τρικ «προσωπική διαφορά», η οποία όμως παύει σταδιακά να υπάρχει μετά το 2018, οπότε οι μειώσεις που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό θα ενσωματωθούν κανονικά στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις.
Παράδειγμα: Αν ένας παλιός συνταξιούχος παίρνει σήμερα 800 ευρώ σύνταξη και με τον επανυπολογισμό προκύπτει σύνταξη 700 ευρώ, θα συνεχίσει να παίρνει τα 800 μέχρι και το 2018. Από εκεί και πέρα, η σύνταξη θα προσαρμόζεται σταδιακά στα 700.
- Επίσης, αν οι νέες συντάξεις που θα δοθούν την τριετία 2016 - 2018 είναι μικρότερες από αυτές που δίνει το ισχύον σύστημα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, η κυβέρνηση «κάνει σκόντο» και βάσει του σχεδίου της δεσμεύεται να καταβάλλει μέρος αυτής της διαφοράς ως «προσωπική διαφορά», μέχρι και το 2018. Με αυτόν τον τρόπο πάει να «μαλακώσει» τις μεγάλες μειώσεις που συνεπάγεται για τους νέους συνταξιούχους το νέο σύστημα. Μετά το 2018, η σύνταξη θα δίνεται στα επίπεδα που προβλέπει ο νέος δυσμενέστερος υπολογισμός.
Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ένας ασφαλισμένος θα βγει στη σύνταξη μέσα στο 2016. Αν με το παλιό σύστημα δικαιούνταν σύνταξη 1.000 ευρώ και με το νέο 800, τότε μέχρι και το 2018 θα παίρνει 900 (το μισό της διαφοράς του 20%). Από εκεί και πέρα, η σύνταξή του θα προσαρμοστεί στα 800. Ανάλογα «τρικ» με μικρότερη όμως «προσωπική διαφορά» προβλέπονται για όσους βγουν στη σύνταξη το 2017 και το 2018.
Ραχοκοκαλιά του κυβερνητικού σχεδίου είναι ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), ο οποίος γίνεται τώρα ακόμα χειρότερος. Επαναδιατυπώνεται το «σπάσιμο» της κύριας σύνταξης σε δύο τμήματα, στη λεγόμενη «ανταποδοτική σύνταξη», που θα προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων και στην «εθνική», που θα προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και ισούται με 384 ευρώ.
Ομως, το άθροισμα των δύο αυτών τμημάτων οδηγεί σε πολύ μικρότερες συντάξεις από αυτές που προέκυπταν με το παλιότερο σύστημα, για δυο λόγους:
- Πρώτον, επειδή τα ποσοστά αναπλήρωσης στην κυβερνητική πρόταση «βυθίζονται» στο 38,68% για τα 35 χρόνια Ασφάλισης.
- Δεύτερο, επειδή τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός πλέον θα είναι ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας (π.χ. ΙΚΑ) που ίσχυε πριν.
Ας το δούμε με ένα παράδειγμα: Με το παλιό σύστημα, ένας μισθωτός που είχε 10.500 ημέρες Ασφάλισης (35ετία), με μισθό την τελευταία πενταετία γύρω στα 1.500 ευρώ, το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν 70% και η αποδιδόμενη σύνταξη 1.040 ευρώ. Με το νέο σύστημα, επειδή πλέον θα υπολογίζονται οι μισθοί όλου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας μόνο πενταετίας, ο συντάξιμος μισθός του εργαζόμενου θα είναι μόλις 1.026 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70%, με βάση την κυβερνητική πρόταση θα είναι για τα 35 χρόνια Ασφάλισης, μόλις 38,68%! Ετσι το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 396 ευρώ.
Η προσθήκη σε αυτό το ποσό της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ, οδηγεί σε τελικό ποσό σύνταξης στα 780 ευρώ! Δηλαδή, η σύνταξη που βγαίνει με το νέο σύστημα είναι μειωμένη κατά 25%! Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο 3863/2010, για τον ίδιο εργαζόμενο, η ανταποδοτική σύνταξη θα ήταν 470 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 45,85%) και η «εθνική» είχε οριστεί στα 360 ευρώ. Δηλαδή, η συνολική σύνταξη - στην πλήρη ωρίμανση του συστήματος - θα ήταν μόλις 830 ευρώ και σε σχέση με το παλαιό σύστημα 20% μικρότερη. Ετσι και τα δύο νέα συστήματα οδηγούν σε πολύ μικρότερες συντάξεις.
Βέβαια, αυτά τα επίπεδα συντάξεων προκύπτουν σε εργαζόμενους με 35 χρόνια Ασφάλισης. Η εικόνα γίνεται ακόμα χειρότερη σε εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να εξασφαλίζουν αυτά τα ένσημα. Ειδικά για τις νέες γενιές, που εργάζονται σε συνθήκες «ευελιξίας», το τμήμα της «ανταποδοτικής σύνταξης» θα είναι μηδαμινό. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση 15ετίας, το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 12% και σε έναν συντάξιμο μισθό των 1.000 ευρώ, το ανταποδοτικό τμήμα θα ανέρχεται μόλις στα 120 ευρώ!
Οι κατασκευαστές του νέου αντιλαϊκού συστήματος ισχυρίζονται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις των εξευτελιστικών ανταποδοτικών συντάξεων θα «σώζει» την κατάσταση η προθήκη της «εθνικής» σύνταξης των 384 ευρώ. Ομως η λεγόμενη «εθνική σύνταξη» και στα δύο συστήματα (στον 3863/2010 και στην πρόταση της κυβέρνησης) δίνονταν και θα δίνεται μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ετσι, στην πρόταση της κυβέρνησης, η «εθνική σύνταξη» δεν θα δίνεται ολόκληρη, αν ο δικαιούχος δεν έχει τουλάχιστον 40 χρόνια παραμονής στη χώρα μας. Θα είναι επίσης μειωμένη στην περίπτωση αναπηρίας, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου, θα μειώνεται στην περίπτωση των «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, όπως και στις περιπτώσεις δικαιώματος λόγω θανάτου, αλλά και διπλής σύνταξης.
Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις αναπηρίας - που μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε - ο ασφαλισμένος που χάνει την ικανότητα προς εργασία θα μένει «επί ξύλου κρεμάμενος». Σε τέτοιες οδυνηρές καταστάσεις θα βρεθούν οι ασφαλισμένοι με δεδομένο ότι το νέο σύστημα δεν προβλέπει ούτε κατώτερα όρια συντάξεων.
Ταυτόχρονα, μαζί με τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, η κυβέρνηση προχωρά και στησταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μετά το 2019 δεν θα καταβάλλεται σε κανέναν συνταξιούχο και συνολικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν περίπου 1 δισ. ευρω σε ετήσια βάση.
Οσον αφορά την οργανωτική δομή, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός υπερ-Ταμείου όπου υπάγονται όλα τα Ταμεία κύριων συντάξεων, μαζί με τα ταμεία Πρόνοιας που απέδιδαν τα εφάπαξ τα οποία και αυτά θα μειωθούν. Ταυτόχρονα, στο ίδιο Ταμείο υπάγονται και τα Ταμεία και οι κλάδοι που δίνουν παροχές σε χρήμα λόγω ασθένειας ή άλλα βοηθήματα.
Εννοείται ότι μέσω αυτής της τεχνητής ενοποίησης - μαμούθ, πέραν των προβλημάτων λειτουργικότητας, το κύριο είναι ότι θα επιδιωχθεί η αποψίλωση όλων των παροχών προς τους ασφαλισμένους που έδιναν μέχρι τώρα τα Ταμεία, με τη δημιουργία νέων κανονισμών παροχών.
Στο μεταξύ, για την προετοιμασία της απεργίας συνεχίζονται οι συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Σε σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα ΔΣ των σωματείων με διευρυμένη σύνθεση (τα κλαδικά με τη συμμετοχή επιχειρησιακών, σωματειακών επιτροπών, με εργαζόμενους που είναι στα ψηφοδέλτια, με πρωτοπόρους εργάτες) και να αρχίσουν αμέσως Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις για το Ασφαλιστικό και για την προετοιμασία της απεργίας στους χώρους δουλειάς.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συσκέψεις που οργανώνει η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΜΕ, σήμερα, Τρίτη, στοΜεσολόγγι, στις 6 μ.μ., στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο και την Παρασκευή 8/1 στη Ναύπακτο, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψησήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., ενώ για την απεργία έχει παρθεί ομόφωνη απόφαση από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, μετά από πρόταση των δυνάμεων που στηρίζει το ΠΑΜΕ. Η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕοργανώνει σύσκεψη σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας και σε αντίστοιχη σύσκεψη καλεί το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας την Παρασκευή 8/1, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.
Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε ευρεία σύσκεψη επίσης τηνΠαρασκευή 8/1, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσά του. Εκτακτη Γενική Συνέλευση οργανώνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 10/1, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Τέλος, σωματεία της Φθιώτιδας (Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ) οργανώνουν από κοινού σύσκεψη τη Δευτέρα 11/1, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας.
Σχέδια επί χάρτου και για αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις
Οι μειώσεις των συντάξεων, νέων και παλιών, πάνε χέρι χέρι με την αύξηση των εισφορών, που θα θίξουν κυρίως εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα:
- Για τους αγρότες, ανεξάρτητα από το χρόνο υπαγωγής στην Ασφάλιση, οι εισφορές τους για κύρια σύνταξη αυξάνονται σταδιακά από το 7% σήμερα στο 20% το 2019. Τα νέα αυξημένα ποσοστά, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2017, θα υπολογίζονται στη βάση του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα του προηγούμενου έτους. Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους αγρότες ορίζονται τα 468,8 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, η μηνιαία εισφορά του αγρότη δεν μπορεί να είναι κάτω από 93 ευρώ και για το ζευγάρι που απασχολούνται και οι δύο στο αγροτικό νοικοκυριό τους θα είναι το διπλάσιο.
- Για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ, από 1/1/2017 προβλέπεται μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το 20% του κατώτερου μισθού, δηλαδή 117 ευρώ. Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην Ασφάλιση, καταργούνται από 1/1/2017.
Ταυτόχρονα, επιβάλλεται αύξηση των εισφορών στον κλάδο της επικουρικής σύνταξης κατά 1,5 μονάδα. Ετσι, από 1/1/2016 και μέχρι την 31/12/2018, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των μισθωτών ασφαλισμένων, καθορίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 4% για τον εργοδότη, από 3% και 3% σήμερα.
Θυμίζουμε ότι στην εργοδοσία, οι εισφορές μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 3,9 ολόκληρες μονάδες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετά το πέρας της τριετίας, η μηνιαία εισφορά επανέρχεται στο σημερινό ύψος της, αλλά έως τότε, βέβαια, «έχει ο θεός»...
Και ενώ επιβάλλεται αύξηση στην εισφορά για την επικουρική σύνταξη, το σχέδιο της κυβέρνησης διατηρεί όλες τις αντιλαϊκές διατάξεις προηγούμενων νόμων, όπως η διαμόρφωση του ύψους της σύνταξης με βάση τα δημογραφικά δεδομένα. Με άλλα λόγια, ετησίως θα προϋπολογίζεται ένα συγκεκριμένο ποσό για επικουρικές συντάξεις (το ύψος του θα εξαρτάται από τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας), που θα μοιράζεται στους δικαιούχους.
Οσο μεγαλύτερος ο αριθμός των δικαιούχων, τόσο μικρότερη επικουρική σύνταξη θα αναλογεί στον καθένα. Το ποσοστό αναπλήρωσης καθορίζεται σε 0,45% για κάθε χρόνο ασφάλισης. Δηλαδή, για να πιάσει κάποιος το προηγούμενο ποσοστό αναπλήρωσης που ήταν 20%, θα πρέπει να δουλεύει 44,5 χρόνια!
Επίσης, το 20% υπολογιζόταν επί του τελευταίου συντάξιμου μισθού, αν δούλευε στο Δημόσιο, ή επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών της καλύτερης 5ετίας των τελευταίων 10 χρόνων στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα θα υπολογίζεται επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου.
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Βουλή με τον υπουργό Εργασίας
Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε χτες ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, για να τους παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με το νέο Ασφαλιστικό. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εχουν μεγαλώσει οι ανησυχίες μας για την πορεία του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος με τη νέα χρονιά και με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται καμία επανάπαυση από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όχι μόνο από τους συνταξιούχους, όσους βρίσκονται σήμερα στη σύνταξη ή όσους ετοιμάζονται, αλλά συνολικά απ' όλο τον ελληνικό λαό. Πλήττει όλα τα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των νέων ανθρώπων, που θα βρεθούν αύριο και θα χρειαστούν τη σύνταξή τους και που χρειάζονται και σήμερα ακόμα την ιατρική φαρμακευτική περίθαλψη, την Υγεία, γιατί το σύστημα αυτό αφορά όλο το πλέγμα αυτών των ζητημάτων.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δυστυχώς χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της, όλα αυτά δηλαδή που ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, τις συντάξεις και συνολικά το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα, εν ονόματι της βιωσιμότητας και όλα αυτά που έχουμε γνωρίσει κατά διαστήματα.
Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις και μέσα στη Βουλή, για να μην έρθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και βεβαίως να καταψηφιστεί. Κυρίως όμως το λόγο, τον αποφασιστικό ρόλο τον έχει ο ελληνικός λαός, τον έχουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία μας, που πρέπει να ξεχυθούν στους δρόμους της πατρίδας μας και να βροντοφωνάξουν "κάτω τα χέρια απ' την Κοινωνική Ασφάλιση"».
Στις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν να αντιδρούν σε νέα μείωση των συντάξεων, όταν οι ίδιοι επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια απανωτές μειώσεις συντάξεων και παροχών, με τα ίδια μάλιστα επιχειρήματα που το κάνει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Αλλωστε, οι ανατροπές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο ψήφισαν όλοι από κοινού. Αυτό, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφορά και το Ποτάμι, ο πρόεδρος του οποίου, Στ. Θεοδωράκης, αρνήθηκε χτες δημαγωγικά να πάει στη συνάντηση, με το αιτιολογικό ότι είναι «χωρίς πρόγραμμα». Την ίδια ώρα, βέβαια, δήλωνε «παρών» «για τα σημαντικά» και καλούσε «να συνεννοηθούμε πώς θα σωθεί η χώρα»!
Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο, δήλωσε ότι «είμαστε εναντίον της οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και βεβαίως εναντίον της οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα διατυπώσει ξεκάθαρα τις απόψεις της». Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι «η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης (...) στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου, στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε όχι στη μείωση των συντάξεων, όχι στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας» και πρόσθεσε: «Λέμε ναι στην αύξηση των πόρων του Ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις». Η ίδια υπερασπίστηκε τον 3863/2010 του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τον εφάρμοσε, όταν το σχέδιο που παρουσιάζει ο Γ. Κατρούγκαλος είναι επέκταση προς το χειρότερο αυτού ακριβώς του αντιασφαλιστικού νόμου.
Τέλος, ο Β. Λεβέντης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι «δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το Ασφαλιστικό». Ωστόσο, με ψευτιές και επιλεκτικά στοιχεία, φρόντισε να της παράσχει άλλοθι για τις ανατροπές που σχεδιάζει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και ταυτόχρονα «να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ».