Μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές από την πανδημία
Ρίγος πέθαναν γιατί δεν θα υπήρχε κέρδος
Σύμφωνα με τους «New York Times», «η παραγωγή εμβολίου HPV για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας απέφερε πέντε φορές την αρχική επένδυση», εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στη φαρμακοβιομηχανία, όπου «η ταχύτατα αυξανόμενη αγορά εμβολίων έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης».
Το ίδιο δημοσίευμα αναπαράγει δήλωση πρώην Αμερικανού αξιωματούχου στον τομέα των τροφίμων και φαρμάκων, ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να κερδίσουν τον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο, για να επικρατήσουν της Κίνας και να εξασφαλίσουν τη γραμμή παραγωγής».
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαπιστώνει η εφημερίδα, «όποιο εμβόλιο κι αν φτάσει πρώτο στην αγορά, η προσφορά θα υπολείπεται κατά πολύ της διεθνούς ζήτησης για αρκετούς μήνες» κι επομένως υπάρχει χώρος για να κερδίσουν όλοι.
Οι κυνικές αυτές διαπιστώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παιχνίδια του χρήματος και της γεωπολιτικής ισχύος που κρύβονται πίσω από την έρευνα και παραγωγή εμβολίων για ασθένειες που θερίζουν ζωές.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτό που αναζητούν σήμερα όλοι με φούρια, απορρίφθηκε ως αντικείμενο χρηματοδότησης και έρευνας πριν από τρία χρόνια, επειδή μια επιδημία από κορονοϊό δεν ήταν τότε ορατή και το κέρδος δεν μπορεί να περιμένει.
Σε πιάνει όμως ρίγος να σκέφτεσαι ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές από την πανδημία, αν το φάρμακο δεν ήταν εμπόρευμα κι αν τα επιτεύγματα της επιστήμης βρίσκονταν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους.
Το καπιταλιστικό σύστημα σάπισε και το «φωνάζει» με κάθε αφορμή.