Μειώσεις πάνω στις μειώσεις ή νέα λεηλασία των συντάξεων
Μεθοδεύουν τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό.
Να σημάνει ξεσηκωμός !
Με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», η κυβέρνηση προχωρά σε νέα λεηλασία των συντάξεων, στη δραστική συρρίκνωση όλων των παροχών και στη διάλυση βήμα - βήμα της Κοινωνικής Ασφάλισης
Ετσι, μετά τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια των προηγούμενων μηνών, με τα οποία μειώθηκαν οι αποδιδόμενες συντάξεις, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, σε όσους ακόμα είχαν από το καταστατικό των Ταμείων τους ειδικά ηλικιακά όρια, καταργήθηκαν τα κατώτερα όρια συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους πριν συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και διαμορφώθηκαν νέα όρια κατώτερων συντάξεων από εδώ και στο εξής, μειωμένα μέχρι και 20% (π.χ. στο ΙΚΑ από 486 στα 392 ευρώ), τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεδιπλώνει τη δεύτερη φάση της επίθεσης.
Κυβέρνηση και εργοδοσία στοχεύουν σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
Στην παραπέρα περικοπή των συντάξεων που σήμερα αποδίδονται σε 2,655 εκατομμύρια συνταξιούχους και στη διαμόρφωση του «νέου» ασφαλιστικού μοντέλου, της «νέας αρχιτεκτονικής» του Ασφαλιστικού όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση και για την οποία ανέθεσε στη γνωστή Επιτροπή ειδικών να συντάξει το πολυδιαφημισμένο πόρισμα.
Ενα πόρισμα που, επί της ουσίας, δίνει τη χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση, αφού με το σύστημα που προτείνεται δεν παρέχεται η παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξης που θα δίνεται στον ασφαλισμένο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση από το κράτος, πέραν της λεγόμενης Εθνικής Σύνταξης των 360 - 380 ευρώ, ενώ εξαλείφεται κάθε στοιχείο εσωτερικής αλληλεγγύης και αναδιανομής.
Για να πετύχει τη νέα μείωση των συντάξεων, όπως ήδη φάνηκε από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, αλλά και την πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και «κουαρτέτου», τη βδομάδα που μας πέρασε, η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικοινωνιακές κινήσεις και διαρροές.
Πυρήνας αυτής της τακτικής, που σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει και να παγιδεύσει το κίνημα, είναι ο ισχυρισμός ότι ναι μεν θα γίνουν νέες μειώσεις, αλλά αυτές θα υπηρετούν την «ισονομία» και θα αποκαθιστούν «αδικίες» του συστήματος.
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει να απαλλαγεί από το στίγμα του Προκρούστη των συντάξεων και να ενδυθεί τις δάφνες του δίκαιου Σόλωνα!
Σε αυτό το πλαίσιο του αποπροσανατολισμού και της καλλιέργειας εφησυχασμού εντάσσονται και «ειδήσεις» του τύπου «η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών», για να μην είναι μεγάλες οι νέες μειώσεις.
Μετά την πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων για το Ασφαλιστικό, πληροφορίες - τις οποίες έσπευσε να διαψεύσει το υπουργείο Εργασίας - ανέφεραν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το θέμα του υπολογισμού των συντάξεων, ώστε όποιος βγαίνει νωρίτερα από το 65ο έτος - για όσους δηλαδή ακόμα ισχύουν νέα και παλιά μεταβατικά όρια - να λαμβάνουν το 60% της σύνταξης, μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 65 ετών.
Μόνο μετά τα 65 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, χωρίς όμως και εδώ να διευκρινίζεται αν αυτό αφορά τους νέους συνταξιούχους, ή και αυτούς που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Στην περίπτωση, βέβαια, των ήδη συνταξιούχων, θα πρόκειται για ένα ακόμα αιματηρό χαράτσι.
Στο στόχαστρο μπαίνουν πάνω από 600.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει αυτό το ηλικιακό όριο και λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
Αυτά λέγονται και σχεδιάζονται, όταν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» για τις συντάξεις τον μήνα Ιούνη, προκύπτει ότι το μέσο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές ή κάποια άλλη σύνταξη) είναι 833,6 ευρώ, χωρίς μάλιστα να αφαιρεθεί ο φόρος που αναλογεί.
Σημειώνεται ότι αυτό το ποσό αφορά τα εισοδήματα των συνταξιούχων πριν επιβληθούν οι πρόσθετες κρατήσεις για τον κλάδο Υγείας των Ταμείων, δηλαδή 6% στην Επικουρική και από 4% στο 6% για τις κύριες συντάξεις.
Οι νέες περικοπές σχεδιάζονται, επίσης, όταν - όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία - το 44,5% των συνταξιούχων, δηλαδή 1,182 εκατομμύρια συνταξιούχοι από τους 2,655 εκατομμύρια, έχουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, δηλαδή βρίσκονται στο κατώφλι ή και κάτω από το όριο της στατιστικής φτώχειας.
Ταυτόχρονα, πέραν της πρόσφατης σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ήδη ψηφίστηκε, τίθεται ζήτημα και για περαιτέρω περιορισμό των λεγόμενων «πρόωρων συντάξεων».
Σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς πλέον έχουν καταργηθεί όλα τα καθεστώτα που προέβλεπαν ειδικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης μικρότερα των γενικών ορίων που ισχύουν, αυτό μπορεί να σημαίνει την κατάργηση των εξαιρέσεων που επαναδιατυπώθηκαν και στον τελευταίο νόμο (π.χ. ΒΑΕ).
Σε κάθε περίπτωση, οι στρατηγικές κατευθύνσεις, που ενσωματώνει το 3ο μνημόνιο, όπως και αυτά που προηγήθηκαν, παραμένουν αμετάβλητες. Οπως φάνηκε και από τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, η βασική ιδέα που προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνο Ταμείου για τις κύριες συντάξεις, που θα λειτουργεί με βάση τα δεδομένα του ΙΚΑ, παραμένει σε ισχύ.
Σημειώνουμε μόνο ότι η μέση σύνταξη του ΙΚΑ τον περασμένο Ιούνη, ήταν μόλις 708 ευρώ, χωρίς την αφαίρεση του φόρου. Η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας είναι πολύ κάτω απ' αυτό το μέσο όρο και σε αυτό το επίπεδο σχεδιάζεται και κατευθύνουν τις συντάξεις όλων των σημερινών Ταμείων.
Ακριβώς αυτό περιγράφει και το 3ο μνημόνιο, όταν καθορίζει ότι όλα τα Ταμεία πρέπει να διαμορφώσουν τις εισφορές και τις παροχές σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, σπρώχνουν τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, που κάθε χρόνο μειώνεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, η χρηματοδότηση των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης μειώθηκε κατά 11,3%!
Ετσι, τα ποσά που εκταμιεύτηκαν τους 9 μήνες του 2015 είναι μόλις 10,450 δισ. ευρώ από 11,782 δισ. ευρώ πέρυσι. Από αυτά, 8,380 δισ. ευρώ κατανέμονται προς τα Ταμεία και 2,070 δισ. προς τα νοσοκομεία.
Αντίστοιχα, οι παροχές μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 3,3% στα 22,163 δισ. ευρώ από 22,919 πέρυσι.
Στις συντάξεις, η μείωση ανήλθε στο 0,7%, παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, οι παροχές ασθένειας δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα, καθώς η μείωση ανήλθε στο 14,6%, από 3,090 δισ. ευρώ πέρυσι, στα 2,683 φέτος!
Μειωμένες κατά 19,5% είναι οι υπόλοιπες παροχές (επιδόματα, αποζημιώσεις) των οργανισμών, οι οποίες συρρικνώθηκαν από τα 902 εκατομμύρια ευρώ, μόλις στα 726 εκατομμύρια ευρώ φέτος.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν τον οικονομικό στραγγαλισμό των Ταμείων που γίνεται με αποφασιστικό ρόλο του αστικού κράτους.
Ο στραγγαλισμός αυτός, βέβαια, δεν περιορίζεται στις συντάξεις, αλλά περιλαμβάνει όλες τις παροχές των Ταμείων μαζί και την Υγεία.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ενώ το νέο Ασφαλιστικό θα προωθηθεί για ψήφιση μέχρι το τέλος του μήνα, οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων μαζί με τους συνταξιούχους, πρέπει να βρεθούν στο πόδι.
Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για νέα γενική απεργία όταν τα μέτρα πάρουν τη μορφή νόμου, κανένας δεν μπορεί να μένει απαθής.