Μανωλάδα - Φράουλες ποτισμένες με αίμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αισχρή πολιτική
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ζήτησε επανεξέταση της απόφασης που δικαίωνε τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα!
|
|
Την επανεξέταση της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που δικαίωνε τους 42 μετανάστες εργάτες γης, για τις συνθήκες δουλειάς στη Μανωλάδα, ζήτησε με αίτησή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Η αίτηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είχε φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αποκαλύφτηκε χτες, έφερε την υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών, αφού αφορά οικονομική υπόθεση του ελληνικού Δημοσίου.
Μετά την έντονη κατακραυγή, η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μ. Γιαννακάκη, χτες, προσπάθησε να «μαζέψει τ' ασυμμάζευτα» και ρίχνοντας το μπαλάκι στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, είπε ότι έδρασε «χωρίς καμία έγκριση και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης», ότι «ενώ η τελική υπογράφουσα είναι η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζήτησε οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης από τα δικαστήρια και όχι από την πολιτική ηγεσία», ότι έχει ζητηθεί όλη η αλληλογραφία «για να διερευνηθούν και να διαπιστωθούν ευθύνες». Τελικά, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, ανακλήθηκε η αίτηση για την επανεξέταση.
Θυμίζουμε για την ιστορία της υπόθεσης ότι τον Απρίλη του 2013 περίπου 200 μετανάστες εργάτες γης ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια πήγαν στα γραφεία της εταιρείας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες - μπράβοι των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ, τραυματίζοντας πάνω από 35 εργάτες. Οι 11 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά. Ολοι οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς σε βάρος των εργατών γης στη Μανωλάδα τη «γλίτωσαν» με αθώωση ή με ποινές - «χάδι» από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Πάτρα, ενώ τον Οκτώβρη του 2014 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «επισφράγισε» την απόφαση του Εφετείου, αφήνοντας σε ισχύ την αθώωση των δύο κατηγορουμένων.
Το ΕΔΑΔ πρόσφατα αποφάσισε την καταδίκη της Ελλάδας για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 16.000 και 12.000 ευρώ για καθέναν από τους 42 μετανάστες εργάτες που προσέφυγαν σε αυτό. Επίσης, το δικαστήριο τούς αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.