Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Σε δεινή θέση οι συνταξιούχοι

2018-12-08 15:09

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Έκαναν 30 περικοπές στις συντάξεις και ζητάνε 

«ευχαριστώ» που αναβάλλουν την 31η

Άθικτα το αντιασφαλιστικό πλαίσιο, οι προηγούμενες περικοπές και το «τσεκούρι» στις νέες συντάξεις

Με θεατρικά σόου χειροκροτημάτων και πανηγυρικούς τόνους από τους βουλευτές και τα στελέχη της επιχειρεί να «ντύσει» η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για μη εφαρμογή της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε το 2017.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν καταργεί τις τεράστιες περικοπές που έχουν ήδη γίνει στις συντάξεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναιρεί τις μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις που φέρνει η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος διατηρείται άθικτος, δεν διασφαλίζει σε μόνιμη βάση τους συνταξιούχους και διατηρεί το «πάγωμα» όλων των συντάξεων για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια.

Προκλητική προσπάθεια «ξεπλύματος» με όχημα τα ματωμένα πλεονάσματα

Είναι πραγματικά προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου - τα περισσότερα άρθρα του οποίου αφορούν την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ που παρέχει νέες διευκολύνσεις για την ενίσχυση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων της ιδιωτικής ασφάλισης - να «ξεπλυθεί» για την αντιασφαλιστική της πολιτική, την οποία εφαρμόζει συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να καμουφλάρει την κλιμάκωση αυτής της επίθεσης, κορωνίδα της οποίας αποτελεί ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, επικαλούμενη μάλιστα την υπεραπόδοση από τα ματωμένα πλεονάσματα, που προήλθε από το ξεζούμισμα του λαού, και κάτω από τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και τη γενικευμένη κατακραυγή για τη λεηλασία των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι ότι δεν προχωράει τελικά σε μια ακόμα περικοπή, που η ίδια νομοθέτησε το 2017 (νόμος 4472/2017, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου), διατηρώντας άθικτες ωστόσο όλες τις αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις που αναφέρονται παραπάνω και τσακίζουν ασφαλισμένους, παλιούς και νέους συνταξιούχους.

Με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση θωρακίζει τον νόμο - λαιμητόμο (4387/2016) και τον κρατά σε απόλυτη ισχύ. Οπως επισημαίνει ήδη από την πρώτη γραμμή της Αιτιολογικής Εκθεσης του τωρινού νομοσχεδίου, με τον νόμο Κατρούγκαλου «επιτεύχθηκε η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης». Αυτό που «επιτεύχθηκε» ήταν βέβαια η πλήρης ενσωμάτωση και «νομιμοποίηση» όλων των προηγούμενων περικοπών, όπως και η κατρακύλα σε συντάξεις πτωχοκομείου για τις νέες γενιές, με ορίζοντα μισό αιώνα.

Είναι χαρακτηριστικός επίσης ο τρόπος που η κυβέρνηση εξηγεί γιατί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» δεν είναι «αναγκαία», τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Οπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Εκθεση, «σήμερα μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (...) αποδείχθηκε πλήρως ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει να επιτύχει το δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, στόχος που μπορεί πλέον να επιτευχθεί και χωρίς το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων...».

Με μια κουβέντα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ομολογεί ξεδιάντροπα πως συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και εφαρμόζοντας κατά γράμμα και τα τρία μνημόνια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, «έγδαρε» σε τέτοιο βαθμό συνταξιούχους και εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, με τις τεράστιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, την αντιλαϊκή φοροληστεία κ.ο.κ., πετυχαίνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους και τα ματωμένα πλεονάσματα, που σήμερα... «δεν χρειάζεται» και η νέα περικοπή στις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων.

Την ίδια στιγμή, από την αντιασφαλιστική μέγγενη δεν ξεφεύγουν ούτε οι παλιές ούτε οι νέες συντάξεις, αφού δεν καταργείται η διάταξη του νόμου 4472/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την οποία «παγώνουν», χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ αύξηση, όλες οι συντάξεις για την επόμενη τετραετία (τουλάχιστον μέχρι το 2022).

Μάλιστα, ακόμα και αν μετά από το 2022 δοθούν κάποιες αυξήσεις στους συνταξιούχους του νόμου Κατρούγκαλου, οι παλιές συντάξεις με «προσωπική διαφορά» θα παραμείνουν «παγωμένες», μέχρι οι αυξήσεις αυτές να «ισοφαρίσουν» την εν λόγω διαφορά...

Σε δεινή θέση οι συνταξιούχοι

Θα παραμείνει δηλαδή η ζοφερή κατάσταση για τους συνταξιούχους, η οποία αποτυπώνεται και στα τελευταία επίσημα στοιχεία για το επίπεδο των συντάξεων από το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» (Ιούλης 2018): Περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (985.843), δηλαδή το 38,4% του συνόλου των συνταξιούχων, είχαν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 600 ευρώ μεικτά.

Ειδικότερα, 127.557 συνταξιούχοι (ή δικαιούχοι σύνταξης) λαμβάνουν εισόδημα από συντάξεις μέχρι 300 ευρώ μεικτά, 243.010 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από 301 έως 400 ευρώ, 315.148 συνταξιούχοι από 401 έως 500 ευρώ και 300.128 συνταξιούχοι λαμβάνουν εισόδημα από 501 έως 600 ευρώ μεικτά. Από τα ποσά αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν η εισφορά 6% για την Υγεία καθώς και ο τυχόν φόρος που αναλογεί.

Επιπλέον 277.537 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις 601 - 700 ευρώ μεικτά, ενώ ακόμα 174.921 συνταξιούχοι λαμβάνουν από 701 έως 800 ευρώ μεικτά. Από τα παραπάνω προκύπτει πως 1.388.301 συνταξιούχοι, δηλαδή το 54% του συνόλου των συνταξιούχων, έχουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 800 ευρώ μεικτά.

Τα «κατορθώματα» του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας

Τα όσα αποτυπώνονται στα παραπάνω στοιχεία, οι ακόμα χαμηλότερες συντάξεις που αποδίδονται στους νέους συνταξιούχους, είναι αποτέλεσμα της αντιασφαλιστικής επίθεσης διαρκείας, στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρόσθεσε νέα «κατορθώματα», συνεχίζοντας και βαθαίνοντας παραπέρα το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015, και τον νόμο 4336, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επέβαλε μια σειρά από περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Μεταξύ αυτών την αύξηση της παρακράτησης για τον κλάδο Υγείας στις κύριες (από 4% στο 6%) και στις επικουρικές συντάξεις (από 0% σε 6%).
  • Νομιμοποιώντας όλες τις προηγούμενες περικοπές και τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά και διαμόρφωσε το 67ο έτος ηλικίας ως το απαιτούμενο όριο, εγκλωβίζοντας σε επιπλέον χρόνια δουλειάς χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση.
  • Εφαρμόζοντας διάταξη του 2ου μνημονίου, μείωσε κατά 20% τις κατώτερες συντάξεις σε όσους νέους συνταξιούχους δεν είχαν συμπληρώσει το 67ο έτος.
  • Με το νόμο 4387, που ψήφισε τον Μάη του 2016, τον οποίο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι εύστοχα αποκάλεσαν «νόμο - λαιμητόμο», επέβαλε νέο «τσεκούρι» σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους, που μόνο για την τετραετία 2016 - 2019 «υψώθηκε» στα 8,2 δισ. ευρώ.
  • Μεταξύ των ανατροπών που επέβαλε, ήταν και η σταδιακή πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μέσα στην πρώτη τετραετία της σταδιακής μείωσής του, οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν 2,9 δισ. ευρώ...
  • Ακόμα, με τον νόμο Κατρούγκαλου άρχισε η περικοπή των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων. Μόνο στη συγκεκριμένη τετραετία οι απώλειες υπολογίζονται στα 1,026 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονται στα 832 εκατ. ευρώ, ενώ στους εργαζόμενους επιβλήθηκε πρόσθετη εισφορά για την επικουρική σύνταξη, η οποία μόνο μέσα στα πρώτα 4 χρόνια εφαρμογής της θα αφαιρέσει από τους μισθούς τους 1,251 δισ. ευρώ.
  • Όσο για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που βγαίνουν στη σύνταξη μετά από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κυβέρνηση θα τους αφαιρέσει 689 εκατ. ευρώ μόλις την πρώτη τετραετία,εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ενώ ακόμα 369 εκατ. ευρώ θα πετσοκόψει από την καρατόμηση των νέων συντάξεων χηρείας.