ΙΟΒΕ το ερευνητικό ίδρυμα του ΣΕΒ «Σημαία» τα μνημόνια
«Σημαία» τα μνημόνια
Στέγνωσε το στόμα της κυβέρνησης να καταγγέλλει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως αποκλειστικά υπεύθυνους για τις μειώσεις στις συντάξεις, διαφημίζοντας τον εαυτό της ως τον «προστάτη» τάχα των συνταξιούχων, που καταριέται τις περικοπές των προηγούμενων.
Η κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο διατήρησε την αντιλαϊκή νομοθεσία των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που τσάκισε τις συντάξεις, αλλά την επέκτεινε κιόλας, με το νόμο Κατρούγκαλου και άλλες διατάξεις, που πρόσθεσαν νέες περικοπές σε παλιές και νέες συντάξεις.
Τώρα, μετά τις δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν τη μη εφαρμογή παλιότερων αντιασφαλιστικών νόμων και την αναδρομική επιστροφή των περικοπών που έγιναν στους συνταξιούχους, η κυβέρνηση σπεύδει να ασκήσει έφεση στις πρωτόδικες αποφάσεις, εμποδίζοντας τους συνταξιούχους να πάρουν πίσω έστω και τα ελάχιστα από όσα έχασαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ορθά - κοφτά τους προειδοποιεί ότι ακόμα κι αν τα δικαστήρια τελεσιδικήσουν υπέρ τους, δεν πρόκειται να πάρουν περισσότερα απ' όσα επιτρέπει ο ασφυκτικός «δημοσιονομικός χώρος» που διαμορφώνουν οι συμφωνίες στο πλαίσιο των μνημονίων.
Δηλαδή, και τους νόμους των προηγούμενων θωρακίζει και υπερασπίζεται η κυβέρνηση, αλλά και τα μνημόνια επικαλείται, για να ξεκόψει κάθε συζήτηση περί επιστροφών στους συνταξιούχους.
Να λοιπόν που τα μνημόνια και οι νόμοι τους παραμένουν σημαία της κυβερνητικής πολιτικής και στη «μεταμνημονιακή εποχή», κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να οργανώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι την αντεπίθεσή τους, και όχι να περιμένουν τη σωτηρία από τα δικαστήρια και τα «δημοσιονομικά περιθώρια» της όποιας καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Όπως και να το δεις
Καβγά με το ΙΟΒΕ, το ερευνητικό ίδρυμα του ΣΕΒ, έστησε η κυβέρνηση, με αφορμή τις εκτιμήσεις του ότι πρέπει να εφαρμοστεί η πρόβλεψη για μείωση των συντάξεων, ώστε να «τρέξει» η οικονομία και «σε δύο - τρία χρόνια να υπάρξει αύξηση των συντάξεων για όλους».
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση λέει ότι με αυτές τις δηλώσεις οι βιομήχανοι υπονομεύουν την προσπάθειά της να μην ισχύσει η μείωση των συντάξεων, που έχει προνομοθετήσει και που τώρα παζαρεύει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Βέβαια, το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο ΣΕΒ καθόλου ξένο δεν είναι στην κυβέρνηση.
Όταν με το νόμο Κατρούγκαλου έκοβε εκ νέου τις συντάξεις, οι υπουργοί της έλεγαν ότι είναι αναγκαίες οι περικοπές για να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να δίνει συντάξεις και παρέπεμπαν στην «ανάκαμψη της οικονομίας» για τυχόν αυξήσεις, θέλοντας να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες και στάση ανοχής του λαού απέναντι στο νόμο - λαιμητόμο και συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης.
Τώρα, τα ίδια επαναλαμβάνει ο ΣΕΒ, που επιλέγεται ως βολικός «αντίπαλος», επειδή αυτό βοηθάει την κυβέρνηση να πουλήσει «φιλεργατικό» προφίλ στο λαό.
Παρεμπιπτόντως, το «κακό» ΙΟΒΕ του ΣΕΒ είναι ένας από τους φορείς που με τις εκθέσεις περί ανταγωνιστικότητας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού, στην πραγματικότητα στα ψίχουλα που η κυβέρνηση θα βαφτίσει «αυξήσεις».
Είναι δηλαδή το «δεξί χέρι» της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βάλει σε εφαρμογή το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και να νομιμοποιήσει τις πενιχρές αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Οπως και να το δεις, πολυεργαλείο το ΙΟΒΕ για την κυβέρνηση...