Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

Η Βρώμικη καθαρή έξοδος και τα «αντίμετρα»

2018-08-17 10:39

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019 

- «ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ» ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Φοροληστεία, διάλυση συντάξεων και κοινωνικών παροχών «λίπασμα» στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

 

Η απογείωση της φοροληστείας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων προκειμένου να πιάνονται οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων για τα επόμενα πολλά χρόνια, η παραπέρα καρατόμηση συντάξεων και κοινωνικών παροχών και η μόνιμη «εποπτεία» των εργατικών - λαϊκών αναγκών, ως η «άλλη πλευρά» της πολιτικής για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, συνθέτουν μαζί με τα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης και τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που η κυβέρνηση διατηρεί και επεκτείνει το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο λαός το επόμενο διάστημα.

Η διατήρηση και η επέκταση των μέτρων αυτών για τη «δημοσιονομική πειθαρχία», στο όνομα πλέον της διατήρησης των ρυθμών ανάπτυξης, επιβεβαιώνουν ότι σε αντίθεση με τα προκλητικά κυβερνητικά παραμύθια η αντιλαϊκή επίθεση όχι μόνο δεν τελειώνει στις 20 Αυγούστου, αλλά μπαίνει σε νέα φάση και κλιμακώνεται. Η ανάκτηση των απωλειών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους όχι μόνο δεν είναι συνάρτηση της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως διατείνονται κυβέρνηση και αστικά επιτελεία, αλλά μπορούν να έρθουν μόνο σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου που υπηρετούν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Μόνιμη η «εποπτεία» των λαϊκών αναγκών

Στο πλαίσιο αυτό την 1η Οκτώβρη κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, ενώ στην ίδια περίοδο εγκαινιάζεται ο κύκλος των αντιλαϊκών «αξιολογήσεων» στο πλαίσιο του καθεστώτος της «ενισχυμένης εποπτείας», όπως προβλέπεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς».

Το ελληνικό κράτος «θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα επιτύχουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», επισημαίνεται στην πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ αναφορικά με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, ενώ βέβαια οι επιμέρους στόχοι, όπως η ενίσχυση της φοροληστείας και η περαιτέρω κατακρεούργηση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, περιγράφονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019 - 2022, που ψηφίστηκε τον Ιούνη στη Βουλή μαζί με τις άλλες «παρεμβάσεις» της 4ης «αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», που αναμένεται να εκκινήσει στις αρχές Οκτώβρη με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα. Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενεργοποίηση του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου», το ελληνικό κράτος «έχει δεσμευτεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινωνικής Πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεωνκαι της δημόσιας διοίκησης». Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τη μετα-προγραμματική περίοδο».

Με βάση και τα παραπάνω, ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι το ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο επεκτείνεται σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων. Εξάλλου, στα σκαριά βρίσκεται η υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στην «κανονικότητα» της διαδικασίας των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», που με τη σειρά τους θα έρθουν να «κουμπώσουν» με τις ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις» του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου».

Ματωμένα πλεονάσματα στις πλάτες του λαού

Οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2019 - 2022 προβλέπουν:

  • Απογείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι αντιλαϊκοί στόχοι (από 6,5 δισ. το 2018) απογειώνονται ως εξής: 2019 7,5 δισ., 2020 8,18 δισ., 2021 9,26 δισ., 2022 11 δισ. ευρώ.Στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας διογκώνονται κατά 4,5 δισ. ή πάνω από 1 δισ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Με βάση τα παραπάνω, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στην προσεχή 4ετία προβλέπεται να διογκωθούν σε ποσοστό 60,7% και βέβαια καθ' υπέρβαση ακόμη και αυτών των αντιλαϊκών στόχων.
  • Καρατόμηση συντάξεων - προνοιακών παροχών. Τα συνολικά «έξοδα» των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (συντάξεις, προνοιακές παροχές κ.ά.) κατακρεουργούνται από 42,53 δισ. φέτος στα 38,16 δισ. το 2019, δηλαδή κατά 4,37 δισ. ευρώ.

Το τσεκούρωμα από τις περικοπές κύριων συντάξεων φτάνει στα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ μέσω «περικοπών» στις επικουρικές συντάξεις προβλέπονται περαιτέρω «εξοικονομήσεις» ύψους 232 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπλέον, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο επιβεβαιώνει το πάγωμα των κύριων συντάξεων (λόγω αύξησης ΑΕΠ, πληθωρισμού) για την περίοδο μέχρι και το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η «καθαρή έξοδος» ενσωματώνει την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Δεκέμβρη του 2019. Σημειώνεται ότι μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη.

Σε αυτό το φόντο, η ασύστολη κυβερνητική ψευδολογία περί ...φιλολαϊκών παρεμβάσεων και άλλων «αντιμέτρων» έρχεται αντιμέτωπη με κωδικούς του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, τα κονδύλια για «προνοιακές παροχές» από 1,2 δισ. το 2018, κατακρεουργούνται στα 634 εκατ. για το 2019, δηλαδή κατά 566 εκατ. και σε ποσοστό 47,1%.

  • Μεγαλύτερη η φοροληστεία για το λαό: Σημείο αιχμής είναι το έτος 2020, με την απογείωση της φοροληστείας στο λαϊκό εισόδημα, μέσω της νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου (είναι χαρακτηριστικό ότι για λαϊκά νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί το αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.905 ευρώ από 8.864 ευρώ). Σε αυτό το πλαίσιο, τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία «φυσικών προσώπων» (μισθοί, συντάξεις κ.ά.) από περίπου 9,1 δισ. το 2018 και το 2019 εκτοξεύονται στα 10,5 δισ. το 2020, που σημαίνει την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, απογειώνονται από 35,2 δισ. φέτος στα 35,45 δισ. το 2019 (αύξηση 250 εκατ.) και στα 35,7 δισ. το 2020, δηλαδή κατά επιπλέον 250 εκατ. και σωρευτικά 500 εκατ. για την προσεχή διετία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πολλαπλασιάζονται εν μέσω των επίσημων εκτιμήσεων σχετικά με τη σχετική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ με ρυθμό 2,4% το 2019 και 2,3%το 2020. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία για την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 12,1% και στο 9,4% το 2020.

Απάτη ολκής με τα «αντίμετρα»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, επιχειρώντας να καλλιεργήσει στο λαό κάλπικες προσδοκίες, «σηκώνει» την απάτη των «αντιμέτρων» με το συνολικό «πακέτο» - πάντα με προϋπόθεση το βαθμό της «υπεραπόδοσης» - να εκτιμάται σε περίπου 2 δισ. το 2019.

Πρόκειται για απάτη ολκής αφού τα μέτρα που περιλαμβάνονται εκεί δεν αποτελούν αντίβαρο της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά συμπλήρωμά της. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα μέτρα ενσωμάτωσης - διαχείρισης της «ακραίας» φτώχειας που θα αφήνει πίσω της η αντιλαϊκή πολιτική, και τα οποία έχουν ως προϋπόθεση το παραπέρα σάρωμα των κοινωνικών παροχών, περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν ξεκάθαρα τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται «αντίμετρα» 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που αφορά στην τόνωση της κρατικής χρηματοδότησης για επενδύσεις ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων («αναπτυξιακός νόμος» κ.ά.), 260 εκατ. σε προγράμματα «ενεργών πολιτικών απασχόλησης» (κρατική επιδότηση για το μισθολογικό «κόστος» των επιχειρήσεων) κ.ά.

Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση θυμίζει το ανέκδοτο με τον Χότζα, παρουσιάζοντας ως «ανακούφιση» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ορισμένα μέτρα που «αν και όποτε» εφαρμοστούν απλά θα αναδιανέμουν τη φτώχεια, «ανακουφίζοντας» απ' όσα η ίδια έβαλε στις πλάτες των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του αφορολόγητου για ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν φορολογείται, με τα ψηφισμένα μέτρα ο φόρος εισοδήματος θα φτάσει στα 570 ευρώ. Σε περίπτωση ενεργοποίησης των «αντιμέτρων» (ανάλογα με το «υπερπλεόνασμα»), ο συντελεστής «μειώνεται» στο 20% από 22% και έτσι η πρόσθετη επιβάρυνση για τον ίδιο φορολογούμενο θα φτάνει στα 519 ευρώ, έναντι 570 χωρίς την ενεργοποίησή τους...