Η ΕΕ του Κεφαλαίου και «ανθρωπιστική κρίση»
Τα 2 δισ. του Γιούνκερ ...
Ας δούμε λίγο καλύτερα περί τίνος πρόκειται:
Τον περασμένο Δεκέμβρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της ενέκρινε την εκταμίευση κονδυλίων ύψους 27 δισ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, που θα δοθούν στην Ελλάδα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σε αυτό το πακέτο υπήρχε και το περίφημο πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό», με συνολικό προϋπολογισμό 2,104 δισ. ευρώ. Οσα, δηλαδή, εμφανίστηκε προχτές να δίνει στη χώρα ο Γιούνκερ...
Τι είναι όμως αυτό το πρόγραμμα;
Αφορά τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης. Δηλαδή, «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο, στις ΜΚΟ, σε άλλους οργανισμούς για προσλήψεις 3μηνιτών, 5μηνιτών, 8μηνιτών εργαζομένων με 300 - 400 ευρώ το μήνα.
Η υλοποίηση μέσω κοινωφελούς εργασίας, κι αν τα πάρουν κι αυτά, όπως έχει δείξει η εμπειρία. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν ακόμα κι αυτά τα 2 δισ. είναι, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «να τηρηθούν οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας» και να υπάρξει «εφαρμογή του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων» (σ.σ. βλέπε εμπλουτισμένη λίστα Βαρουφάκη με νέα μέτρα).
Με απλά λόγια, θα πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούνται οι αντιλαϊκοί νόμοι που απορρέουν από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις...
Γι' αυτό πανηγυρίζει η κυβέρνηση;
Για τη διαιώνιση της αντιλαϊκής πολιτικής;
Οτι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα κυνηγητό για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών είναι προφανές.
Πρόκειται για όλους εκείνους τους φόρους - ΕΕΤΗΔΕ, περαίωση και πολλά άλλα - που επιβλήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αυτούς τους φόρους τώρα η συγκυβέρνηση θέλει να εισπράξει για να γεμίσουν τα ταμεία...
Προχτές, όμως, στη Βουλή η αρμόδια υπουργός, Ν. Βαλαβάνη, έκανε μία δήλωση που σηματοδοτεί και το πώς θα γίνει αυτό το κυνηγητό.
Είπε: «Οσοι δεν θα μπουν, ενώ έχουν τη δυνατότητα, στη ρύθμιση αυτοί να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα από αυτούς θα περάσει η εφορία».
Δηλαδή, τι λέει; Εκβιάζει όσους χρωστάνε για να πληρώσουν τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς φόρους; Και τι σημαίνει μπορούν ή δεν μπορούν να μπουν;
Το σίγουρο είναι ότι η συγκυβέρνηση ψάχνει λεφτά από το λαό και θα χρησιμοποιήσει πολλούς τρόπους για να εξαναγκαστούν να πληρώσουν ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν... αφήνοντας απείραχτο το κεφάλαιο.
«Τα έσοδα του νέου ΤΑΙΠΕΔ θα πηγαίνουν κυρίως για χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και της κρατικής ασφάλισης», αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αλλωστε, η εξαγγελία του έγινε μέσω της «Αυγής» 20/3/2015. Το ΤΑΙΠΕΔ ονομάζεται στο ρεπορτάζ «νέο», αφού απορρόφησε και την «Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ», δηλαδή την εταιρεία αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου Αττικής. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ είναι μοχλός ιδιωτικοποιήσεων.
Αρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ενισχύσει» τα ασφαλιστικά ταμεία κάνοντας ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή δίνοντας πεδία επενδύσεων αδιάθετων κεφαλαίων για κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Και, ταυτόχρονα, μέσω της χρηματικής ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις ιδιωτικοποιήσεις, ετοιμάζεται να απαλλάξει τους επιχειρηματικούς ομίλους από τις εργοδοτικές εισφορές. Φαίνεται πως η δήθεν «προσωπική γνώμη» του Γ. Ρωμανιά, γγ του υπουργείου Εργασίας, ειδικού στα ζητήματα Ασφάλισης, για δημιουργία φορέα χρηματοδότησης των Ταμείων, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Με προνοιακό επίδομα εν είδει «ενιαίας σύνταξης» και τους καπιταλιστές διπλά και τριπλά κερδισμένους.
Σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» 20/3/2015, αναφέρεται έρευνα που καταγράφει ότι η ανισότητα στη φορολογική μεταχείριση συνοδεύτηκε από διεύρυνση του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλουσίων.
Το ένα τρίτο των νοικοκυριών είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται την περίοδο 2008 - 2012. Τα άλλα δύο τρίτα κατέγραψαν απώλειες.
Για όσων τα εισοδήματα αυξήθηκαν, η αύξηση φθάνει το 44,4%, ενώ η μείωση για όσων τα εισοδήματα μειώθηκαν φθάνει το 39,3%.
Οι απώλειες των φτωχών φθάνουν τα 10,7 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη των πλουσίων φτάνουν στα 4,3 δισ. ευρώ.
Οσοι αύξησαν τα εισοδήματά τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα αύξησαν από 37,6% έως και 47,7%, αλλά τα πλουσιότερα στρώματα τα αύξησαν από 51% έως 172,7%.
Τη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος, που φτάνει το 88,2%, έχουν οι άνεργοι.
Η έρευνα, παρ' όλο που η διάκριση φτωχών - πλουσίων είναι σχετική αφού αναφέρεται σε ατομικά εισοδήματα συγκαλύπτοντας τις επιχειρήσεις και τα κέρδη, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι τις συνέπειες της κρίσης δεν τις πληρώνουν όλοι εξίσου.
Οι εργαζόμενοι, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα τσακίζονται, ενώ τα ανώτερα μεσαία στρώματα, οι αστοί, οι μεγαλοεπιχειρηματίες πλουτίζουν.
Ομως ο λαός να είναι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και για την ανάκαμψη που του υπόσχονται ότι πρέπει να στηρίξει με πατριωτισμό, θυσίες και υπομονή για να έρθει η λαϊκή ευημερία του αγίου «ποτέ»!