Φωνάζει ο Κλεύτης«ΣΕΒ»για να φοβηθεί ο Νοικοκύρης Λαός
Μιλάνε για προνόμια εργατών...
Επανέρχεται ο ΣΕΒ για τα Εργασιακά και με το νέο του βδομαδιάτικο Δελτίο αναλαμβάνει να διαφωτίσει τον κόσμο για τις αιτίες της κρίσης και πώς θα βγούμε απ' αυτήν. Αφού διαπιστώνει ευχαριστημένος τη «βελτίωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας», δηλαδή τη ζούγκλα που μπόρεσαν οι καπιταλιστές να επιβάλουν σε βάρος των μισθωτών με πρόσχημα και όπλο την κρίση, την οποία το αδηφάγο κυνήγι των επιχειρήσεών τους για κέρδος προκάλεσε, έχοντας βέβαια μαζί τους τις πλάτες των αστικών κυβερνήσεων, εξαπολύει έναν λίβελο κατά των εργασιακών δικαιωμάτων. Τι «υπερβολική συντεχνιακή προστασία της αγοράς εργασίας» διαπιστώνει, που μάλιστα «βάζει φρένο στην απασχόληση και την ανάπτυξη», τι «προστατευτικές ρυθμίσεις ελληνικής εμπνεύσεως» ανακαλύπτει, οι οποίες μας οδήγησαν «σε ένα σύστημα που τελικά υπέσκαπτε την ανταγωνιστικότητα της εργασίας και την ελκυστικότητα για επενδύσεις»... Για τον ΣΕΒ για όλα ευθύνονται τα «προνόμια» των εργαζομένων. Η δράκα που καρπώνεται τους κόπους δύο εκατομμυρίων μισθωτών και όχι μόνο αυτών, τολμά να μέμφεται τους εργαζόμενους για «συντεχνιασμό»...
... και δεν κρύβουν λόγια
Πέρα όμως από τις προκλήσεις του, ο ΣΕΒ είναι εξόχως αποκαλυπτικός. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους, αφού ομολογεί ανοιχτά τι στέκεται εμπόδιο στις επιδιώξεις του. «Και σήμερα - σημειώνει ο ΣΕΒ στο Δελτίο του - αν και η Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά όσον αφορά στην ευελιξία της αγοράς εργασίας μετά το 2012, η χώρα μας συνεχίζει να διατηρεί κάποιες πρωτοτυπίες σε σχέση με την Ευρώπη, σε θέματα όπως η μονομερής προσφυγή στην υποχρεωτική διαιτησία, τα προνόμια των συνδικαλιστών ή η διοικητική έγκριση για ομαδικές απολύσεις.» Ιδού ποια είναι τα εμπόδια για τον ΣΕΒ που πρέπει να παραμεριστούν. Είναι ο όποιος περιορισμός υπάρχει ακόμα στις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος πρέπει να φύγει για να μπορούν ασύδοτα να απολύουν. Είναι η συνδικαλιστική δράση, η οποία, για να στιγματιστεί, αποκαλείται «συνδικαλιστικό προνόμιο», είναι η μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ που πρέπει και αυτή να καταργηθεί.
Τα παραπάνω είναι χρήσιμα και από μια άλλη σκοπιά: Αποκαλύπτουν τη συμπαιγνία της κυβέρνησης που σκόπιμα εξαγνίζει τον ΣΕΒ και μετά βαΐων και κλάδων συγκροτεί μαζί του «πατριωτικό μέτωπο», μαζί με τους υπόλοιπους εργοδότες ενάντια - δήθεν - στους δανειστές. Στην πραγματικότητα, το μόνο μέτωπο που υπάρχει είναι όλων των προηγούμενων, των μέσα και των έξω, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Και, τέλος, αποκαλύπτεται η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που βάζει, μαζί με την υπογραφή της, πλάτη σε αυτήν την εξαπάτηση, επιχειρεί και αυτή να αφοπλίσει τα συνδικάτα, παρουσιάζοντας την αγέλη των λύκων που ετοιμάζονται να κατασπαράξουν τους εργάτες σαν πρόβατα που ανέμελα τρέχουν στο λιβάδι!
Τροπολογία - κοροϊδία για τα «αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ»
Στο μεταξύ, και χτες η κυβέρνηση επιδόθηκε στο καθιερωμένο... «μπαράζ» τροπολογιών επί παντός επιστητού, μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Ανάμεσα σε αυτές ήταν η τροπολογία για την «εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων» σε όσους κόβεται το ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Υπέρ ψήφισαν, πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η ΧΑ ψήφισε «παρών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αφού σχολίασε για την όλη συζήτηση ότι η κόντρα ανάμεσα στα αστικά κόμματα αφορά την «περιφέρεια» ενώ συμφωνούν «στα στρατηγικά», στη συνέχεια σημείωσε για το ΕΚΑΣ ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» για να πάρουν οι συνταξιούχοι έστω αυτά τα ψίχουλα, αναδεικνύοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι πρόκειται για εξαπάτηση.
Με την περικοπή του ΕΚΑΣ, «σημαίνει ότι σου παίρνω ένα πεντακοσάρικο από την τσέπη και σου δίνω ένα δεκάρικο και πρέπει να μου πεις και ευχαριστώ», σημείωσε, προσθέτο,ντας ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται στους συνταξιούχους «λες και είναι ζητιάνοι και δεν δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια, λες και δεν έχουν παράξει όλο τον πλούτο που τους τον κλέβουν άλλοι».
Οσο για το «τόσα έχουμε, τόσα δίνουμε», που ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ο Θ. Παφίλης ρώτησε: «Τότε γιατί δίνετε τόσα δισεκατομμύρια επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο; Αυτά πού τα βρίσκετε; Γιατί κόβετε συνέχεια από τους εργαζόμενους; Δεν υπάρχει χρήμα; Πόσα πήγαν στο εξωτερικό; Πάνω από 200 δισεκατομμύρια που ήταν από τον ιδρώτα του λαού».