Εκτεθειμένοι για τη βάση του Άραξου ΝΔ -ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ
Εκτεθειμένοι
Τα αποκαλυπτικά έγγραφα και οι χάρτες που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο για τη βάση του Άραξου και την ετοιμότητα να «φιλοξενήσει» ανά πάσα ώρα και στιγμή πυρηνικά όπλα - όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν - εκθέτουν ανεπανόρθωτα όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών, του ΣΥΡΙΖΑ την 5ετία που μας πέρασε, αλλά και τη σημερινή της ΝΔ.
Ολους αυτούς που με «συνέπεια» και επιμονή καλλιέργησαν και καλλιεργούν στο λαό μας τον επικίνδυνο εφησυχασμό για το τι σημαίνει η συμμετοχή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Είναι εξάλλου αυτές οι κυβερνήσεις που έκαναν τις ανήξερες και μοίραζαν «κατηγορηματικές» διαψεύσεις όποτε το εργατικό - λαϊκό κίνημα κατάγγελλε συγκεκριμένα την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων και υποδομών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - που έτσι κι αλλιώς πήγε πολλά βήματα παραπέρα την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια - στις σχετικές επίμονες καταγγελίες του ΚΚΕ εκτός και εντός Βουλής για τις εργασίες «αναβάθμισης» που γίνονταν στον Άραξο, ώστε να μπορούν να υποδέχονται «ειδικά όπλα», απαντούσε όχι μόνο ότι μετά το 1974 δεν υπήρξαν πυρηνικά όπλα σε ελληνικό έδαφος, όχι μόνο ότι δεν υφίστανται τέτοια σχέδια, αλλά και ότι λίγο - πολύ δεν πρόκειται να υπάρξουν και στο μέλλον. Και όλα αυτά όταν το έγγραφο που παρουσίασε ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει ότι τα πυρηνικά έφυγαν από τον Άραξο μόλις το 2001.
Η συζήτηση που ξαναφουντώνει τώρα, με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, αλλά και συνολικά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, τα ντοκουμέντα που μιλάνε για τις εγκαταστάσεις που είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν πυρηνικά, οι μελέτες ιδρυμάτων των ΗΠΑ που συγκαταλέγουν τον Άραξο σε μια από τις ελάχιστες τέτοιες στην περιοχή, ξεγυμνώνουν για μια ακόμα φορά την επικίνδυνη προπαγάνδα που έχει ως στόχο να αποκοιμίσει το λαό.
Εξάλλου, είναι και οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις που έχουν βάλει την υπογραφή τους στο ανατριχιαστικό δόγμα του ΝΑΤΟ για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα», σε όλη τη σχετική στρατηγική του που από Σύνοδο σε Σύνοδο διασφαλίζει, όπως λέγεται στα ντοκουμέντα τους, πως η ιμπεριαλιστική συμμαχία «παραμένει πυρηνική δύναμη».
Αλλά και στις πιο πρόσφατες ΝΑΤΟικές αποφάσεις που δίνουν πλήρη κάλυψη για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία INF με τη Ρωσία για την απόσυρση των πυρηνικών μέσου βεληνεκούς, που λειτουργούν μεταξύ άλλων και ως το επόμενο βήμα για να ξεδιπλωθούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για την «αντιπυραυλική ασπίδα» σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια και Μ. Θάλασσα, με στόχο τη Ρωσία.
Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι γνωστές προειδοποιήσεις της τελευταίας πως οι χώρες που φιλοξενούν τέτοιες υποδομές αποτελούν στόχο της δικής της πολεμικής μηχανής, όπως και αντίστοιχες δηλώσεις αξιωματούχων άλλων περιφερειακών δυνάμεων της περιοχής, όπως π.χ. το Ιράν, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο βαθύς είναι ο «λάκκος» των ανταγωνισμών μέσα στον οποίο και η σημερινή κυβέρνηση βάζει το λαό μας.
Οι εξελίξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό! Η χώρα, που και με την πρόσφατη «ανανεωμένη» Συμφωνία για τις βάσεις μετατρέπεται, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, «με τη βούλα», σε ορμητήριο των πολεμικών εξορμήσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι έτοιμη να... αναβαθμιστεί κι άλλο, υποδεχόμενη ακόμα και πυρηνικά όπλα, κάνοντας το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που έτσι και αλλιώς «καίνε» ήδη τους λαούς της περιοχής.
Η απαίτηση να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα, το αίτημα για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και λοιπές «λυκοφιλίες» του κεφαλαίου πρέπει να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, να αγκαλιάσουν όλο και περισσότερους, για να ορθωθεί τείχος απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις και την εμπλοκή.
Ευρωατλαντική η Συμφωνία των Πρεσπών
Αν ένα πράγμα επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτό δεν είναι άλλο από τον «ευρωατλαντικό» χαρακτήρα της, ότι υπογράφτηκε δηλαδή με σκοπό την ένταξη της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ (έχει ήδη γίνει) και κατόπιν στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τους ανταγωνισμούς που βάζουν προσωρινά φρένο σε μια τέτοια εξέλιξη. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η Γαλλία, δεν έχουν εκφράσει την παραμικρή αντίρρηση για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, όπως προβλεπόταν και από την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις όμως εμφανίστηκαν τα «σύννεφα» στις σχέσεις με την ΕΕ, η Β. Μακεδονία απειλεί με αναίρεση της Συμφωνίας, επιβεβαιώνοντας ότι προϋπόθεση για να δώσουν τα χέρια οι δυο πλευρές ήταν να προχωρήσει ανεμπόδιστα η συμμετοχή της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές.
Πάνω απ' όλα να περιοριστεί η επιρροή Ρωσίας και Κίνας
Ο σχεδιασμός αυτός, που στόχο έχει να περιοριστεί η επιρροή Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή της Βαλκανικής, δεν αλλάζει, αλλά προχωράει μέσα από τις αντιθέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και τους ανταγωνισμούς τους με τις ΗΠΑ. Όσο για την Ελλάδα, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, είτε με κυβέρνηση ΝΔ σήμερα, είναι ενταγμένη πλήρως σ' αυτόν τον σχεδιασμό και χωμένη μέχρι τα μπούνια στους ανταγωνισμούς που τον συνοδεύουν, όσο κι αν η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπέγραψε μια «κακή συμφωνία» που η ίδια δεσμεύεται να εφαρμόσει μέχρι κεραίας, και ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ για «παραλείψεις» και «χειρισμούς» που δεν διασφάλισαν την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Β. Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε.