Διεκδικήσεις Μονής Πεντέλης σε βάρος οικογενειών
ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΓΕΡΟΚΑΤΣΟΥΛΙ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
Με τις πλάτες της κυβέρνησης οι παράνομες διεκδικήσεις της Εκκλησίας σε βάρος των κατοίκων
Ανάμεσα στα πρώτα θύματα του επιχειρηματικού εναγκαλισμού κράτους - Εκκλησίας, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συμφωνία της για τη δημιουργία ταμείου αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, κινδυνεύουν να βρεθούν οι κάτοικοι του συνοικισμού Γεροκατσούλι της Νέας Μάκρης Αττικής, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τις παράνομες διεκδικήσεις της Μονής Πεντέλης.
Το θέμα αυτό των παράνομων διεκδικήσεων σε βάρος ανθρώπων και οικογενειών που ζουν στην περιοχή πάνω από έναν αιώνα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.
Η Επίκαιρη Ερώτηση συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 21 Δεκέμβρη, ενώ οι απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, στην Ερώτηση του Γ. Γκιόκα τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποκρούσει τις παράνομες εκκλησιαστικές διεκδικήσεις μόνο ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους. Οπως ανέδειξε ο Γ. Γκιόκας, η Μονή, βλέποντας και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, προβάλλει τις παράνομες διεκδικήσεις της επικαλούμενη τους γνωστούς τίτλους από την εποχή της Τουρκοκρατίας, τα ιδιωτικά της αρχεία, «μεγάλους κώδικες» κ.ο.κ.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει και αναγνωρίζουν την ύπαρξη τεκμηρίου του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή την ανυπαρξία δικαιωμάτων κυριότητας της Εκκλησίας, η Μονή τις αγνοεί και εγγράφει δικαιώματα στο Κτηματολόγιο.
«Το μεγάλο ερώτημα», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «είναι η στάση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αμελεί, αδρανεί. Είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ουσιαστικά ανέχεται τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας και αφήνει χώρο προκειμένου να εγγράφει η Εκκλησία δικαιώματα για τη συγκεκριμένη περιοχή σε βάρος των κατοίκων της».
Ο Σ. Φάμελλος, αφού επέρριψε τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επειδή «δεν φρόντισαν να υπάρχουν εργαλεία τα οποία να προστατεύουν και τους πολίτες, αλλά και το κράτος», παρέθεσε διάφορες ενέργειες του Δημοσίου για το χαρακτηρισμό της έκτασης ως δημόσιας και δασικής, χωρίς να αναφέρει κουβέντα για τους κατοίκους. Ζήτησε μάλιστα και τα «ρέστα» από το ΚΚΕ, που έφερε το θέμα στη Βουλή, ρωτώντας αν «αμφισβητείται από το ΚΚΕ ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης (...) Διότι κυριολεκτικά εγώ δεν έχω καταλάβει αν η Ερώτηση του ΚΚΕ οδηγείται υπέρ της υπεράσπισης του δασικού και του δημόσιου χαρακτήρα ή υπέρ της ικανοποίησης των αναγκών των πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή»!
Ο Γ. Γκιόκας, αποκαλύπτοντας τη λαθροχειρία του υφυπουργού, επισήμανε πως «εμείς λέμε ότι το ίδιο το Δημόσιο (...) με την αδράνειά του δείχνει να απεμπολεί τον δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης». Κάλεσε τον υφυπουργό να πει ξεκάθαρα αν, για παράδειγμα, το Δημόσιο «εγγράφει στο Κτηματολόγιο δικαιώματα για τη συγκεκριμένη έκταση» ή «τι ενέργειες έχει κάνει το Δημόσιο εναντίον των εγγραφών που επικαλείται η Εκκλησία (...) Η βασική ενέργεια που έπρεπε να έχει γίνει από τη μεριά του Δημοσίου και από τη μεριά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εναντίον των εγγραφών της Εκκλησίας, ακόμα δεν έχει γίνει. Εκτός αν ξέρετε κάτι άλλο, οπότε είναι η ευκαιρία να ενημερώσετε εδώ και τη Βουλή».
Συνεχίζοντας να δείχνει ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τον δασικό και δημόσιο χαρακτήρα αυτής της περιοχής και όχι μόνο, υπενθύμισε στον υφυπουργό ότι πριν από λίγες βδομάδες «ανακοινώθηκε η συμφωνία της κυβέρνησης με την ηγεσία της Εκκλησίας», όπου «συμφωνήσατε να υπάρχει ένα ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, μέσα στο οποίο θα ενταχθούν και αμφισβητούμενες εκτάσεις από τη μεριά της Εκκλησίας. Ποιος, λοιπόν, απεμπολεί δικαιώματα και ποιος τα υπερασπίζεται; Αυτό το ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι η επιτομή, από τη μεριά του Δημοσίου, αναγνώρισης των παράνομων διεκδικήσεων της Εκκλησίας, αφού εντάσσονται εκεί αμφισβητούμενες εκτάσεις. Και δυστυχώς η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να ενταχθεί σ' αυτές, γιατί αμφισβητείται».