Διατηρούνται οι ψηφισμένοι νόμοι και έρχονται νέα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση, στα 1,9 δισ. ευρώ -για την ώρα- φτάνει το πακέτο μέτρων που έχει βάλει στο τραπέζι η συγκυβέρνηση και αυτό αφορά μόνο το Β' εξάμηνο του 2015. Φτάνει, δηλαδή, στα 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έναντι 6 δισ. ευρώ το χρόνο που συζητά η πλευρά της τρόικας, ενώ η απόσταση τμηματικά «γεφυρώνεται»...
Με βάση το κείμενο 47 σελίδων που απεστάλη στις αρχές της εβδομάδας στους «θεσμούς», η συγκυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα:
- ΦΠΑ: Το 28% από τα είδη των τροφίμων μεταφέρεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα απογειώνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 11% εντάσσονται τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κ.ά. και στο 6% μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Καθώς η αντιλαϊκή σούμα δε φαίνεται να βγαίνει, οι «θεσμοί» ανεβάζουν τον πήχη της πρόσθετης φοροαφαίμαξης του λαού, μέσω ΦΠΑ, στα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στα ήδη συμφωνημένα νέα μέτρα είναι και αυτό της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
- Ιδιωτικοποιήσεις: Η πρόταση της συγκυβέρνησης προβλέπει την άντληση εσόδων ύψους 10,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Ειδικά για το 2015 και το 2016, προβλέπονται έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκύψουν ακόμη 2,1 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2017-2019. Στις κυβερνητικές λίστες περιλαμβάνονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, ακίνητη περιουσία, πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία Οδός κ.ά. Στην πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι 3,8 δισ. ευρώ, θα αποδοθεί σε ασφαλιστικά ταμεία.
- Εισφορά αλληλεγγύης: Λόγος γίνεται για αύξηση σε εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο, με προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα μόλις 220 εκατ. ευρώ. Κατά τ' άλλα, διατηρείται «κανονικά» και αυτό το τάχα «έκτακτο» χαράτσι σε όλους τους μισθωτούς, όπως άλλωστε και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και η φοροληστεία μέσω της «μνημονιακής» φορολογίας εισοδήματος...
- Εκτακτη εισφορά στις μεγάλες (κερδοφόρες) επιχειρήσεις: Η εισφορά προβλέπεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ, με συντελεστές οι οποίοι φτάνουν το 10%. Προβλέπονται εισπράξεις 1,064 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ανάλογο μέτρο, ως προπέτασμα καπνού, είχε ανακοινωθεί και πριν από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, το 2010. Η συγκυβέρνηση κινείται με ανάλογες προτάσεις για επιβολή φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αεροπλάνα κ.ά.
- Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Προωθείται το άνοιγμα του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ.
- Αποπληρωμές κρατικού χρέους: Προτείνει την καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ, μέσω των αδιάθετων αποθεματικών του ΤΧΣ (10,9 δισ. ευρώ) που έχουν περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση θέτει ρήτρα υπαγωγής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε άλλο παράρτημα της ελληνικής πρότασης, το οποίο δε «διέρρευσε», σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται πρόταση για επιμήκυνση των διακρατικών δανείων και μείωση των επιτοκίων.
- Αναπτυξιακή τράπεζα: Σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης.
Για πολλοστή φορά, χτες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκης, μιλώντας σε εκπομπή του STAR, έκανε έκκληση σε όλους τους Ελληνες να μην πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, ως ένδειξη πατριωτισμού (!) και να γεμίσουν τις πλατείες ώστε «να στηρίξουμε όλοι μαζί τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι "δεν μασάμε"».
Αυτόν τον πατριωτισμό, που καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν υπεύθυνη στάση για να μην πληγούν οι τράπεζες ή να συνεχίσουν να πληρώνουν τα αντιλαϊκά χαράτσια, τον ξέρουμε πολύ καλά! Δε φτάνει που παζαρεύουν όσα δικαιώματα έχουν μείνει στους εργαζόμενους, δε φτάνει που έχει γίνει όνειρο θερινής νυκτός κάθε σκέψη για ανάκτηση απωλειών, καλούν το λαό να τους στηρίξει και στις διαπραγματεύσεις γιατί, λέει, αν δεν ήταν αυτοί τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου... «Να μη μασήσει» ο λαός ούτε κάλπικα διλήμματα, ούτε εκβιασμούς, ούτε κελεύσματα υποταγής και στοίχισης πίσω απ' τις σημαίες του αντιπάλου του. Να μην καταπιεί αμάσητη την κυβερνητική προπαγάνδα, που τον θέλει θεατή και χειροκροτητή επιλογών που αντιστρατεύονται τα δίκια του. Να οργανώσει τη συμμαχία και την πάλη του στην κατεύθυνση που του υποδεικνύουν τα συμφέροντά του, τα οποία ποτέ και πουθενά δεν ταυτίστηκαν με αυτά των εκμεταλλευτών του.
Εγραψε ο Στ. Μάνος, πρώην υπουργός της ΝΔ, στην «Καθημερινή», 30-31/5/2015: «Είναι άδικο να κόβονται οι συντάξεις 80άρηδων για να πληρωθούν πρόωρες συντάξεις 50άρηδων. Θα πρέπει αμέσως να θεσπιστεί ότι η ελάχιστη σύνταξη δίνεται μόνο μετά τα 65 (67). Οι προώρως συνταξιοδοτούμενοι να μη δικαιούνται την ελάχιστη σύνταξη. Πρέπει επίσης να απαλειφθούν και όσες διατάξεις ευνοούν την πρόωρη σύνταξη. β. Δεκάδες φόροι (υπέρ τρίτων) επιβάλλονται στην κοινωνία για να παίρνουν ευνοϊκότερη σύνταξη από ό,τι τους αναλογεί διάφορες προνομιούχες ομάδες (δημοσιογράφοι, δικηγόροι κ.ά.). Ολοι οι υπέρ τρίτων φόροι πρέπει να καταργηθούν». Το δίκαιο είναι να ενταχθεί και ο κ. Μάνος, όλοι οι όμοιοί του, όλοι οι καπιταλιστές, στην κατηγορία των συνταξιούχων που κατηγορεί. Το δίκαιο είναι να πληρώσουν οι καπιταλιστές, που μαζί με το κράτος «λήστεψαν» τα αποθεματικά των Ταμείων για να κερδοσκοπήσουν, τα «κούρεψαν» ως μέσο πληρωμής του κρατικού χρέους που δημιούργησαν για να επενδύσουν. Και να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Αλλωστε, η κυβέρνηση με τις αναλογιστικές μελέτες που ετοιμάζει για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί, του ξαναμοιράσματος της φτώχειας στους συνταξιούχους...
«Πέσαμε έξω σαν Δημόσιο μέσω Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού. Θα σωθούμε σαν Δημόσιο και σαν κράτος, πάλι, βάζοντας τάξη στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό». Αυτά δήλωνε προκλητικά, χτες, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, σε ραδιοφωνικό σταθμό. Για το κρατικό χρέος, λοιπόν, φταίνε οι συνταξιούχοι. Αθώο το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, που για έξι δεκαετίες λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων. Αθώοι οι επιχειρηματίες που δεν πλήρωναν και συνεχίζουν και σήμερα να μην πληρώνουν ΙΚΑ, υπεξαιρώντας και τις εισφορές των εργαζομένων που παρακρατούν, αθώες οι επιχειρήσεις που κατά σύστημα απασχολούν ανασφάλιστους, κλέβοντας και τους εργαζόμενους και το ΙΚΑ.
Ομως, οι ακραιφνείς πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου τη δουλειά τους κάνουν. Αυτή είναι η αποστολή τους. Από κοντά τους, όμως, ακολουθούν και οι νέοι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ, που «ανακάλυψαν» και αυτοί ότι το ζήτημα του Ασφαλιστικού είναι η «έλλειψη πόρων», αποκρύβοντας ότι αυτοί οι πόροι υπάρχουν, αλλά είναι στα χέρια του κεφαλαίου, που μετέτρεψε τα αποθεματικά και τα κλεμμένα σε επιχειρήσεις, εργοστάσια, τράπεζες και καράβια. Και οι δύο, πρώην και νυν, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, αποκρύβουν την αλήθεια και τις πραγματικές λύσεις για το Ασφαλιστικό, για να προετοιμάσουν τις νέες επώδυνες και αντεργατικές πολιτικές που ετοιμάζουν. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν στον τρόμο και στους εκβιασμούς, αλλά να τους απορρίψουν, απαιτώντας εδώ και τώρα για το Ασφαλιστικό να πληρώσουν εργοδοσία και κράτος.
Διατηρούνται οι ψηφισμένοι νόμοι και έρχονται μέτρα που ανατρέπουν παραπέρα τα εναπομείναντα δικαιώματα
Η πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση απέναντι στα όσα ζητάνε οι δανειστές για το Ασφαλιστικό, είναι εξουθενωτική για το λαό, αφού όχι μόνο κατοχυρώνονται όλες οι μεγάλες ανατροπές των «μνημονιακών» νόμων για τις συντάξεις, αλλά μεταξύ άλλων προβλέπονται και νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Θυμίζουμε ότι στην πρόταση των δανειστών υπάρχουν μέτρα για το Ασφαλιστικό, ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ). Αυτό προϋποθέτει κατάργηση όλων των λεγόμενων «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων αποκλειστικά από τους ασφαλισμένους, κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους, καταβολή βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης, αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στις δαπάνες Υγείας από το 4% στο 6% κ.ά.
Επίσης, οι δανειστές ζητάνε την αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας, με στόχο την περικοπή 900 εκατ. ευρώ ετησίως (0,5% του ΑΕΠ).
Στην πρόταση της κυβέρνησης, τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν σε μια σειρά από Ταμεία αυξάνονται από το επόμενο έτος, έτσι ώστε - όπως προέβλεπαν και οι εφαρμοστικοί νόμοι 3863 και 3865 του 2010 - ελάχιστοι πλέον να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, ή το 62ο, αλλά σε αυτή την περίπτωση με την επιβολή του λεγόμενου «πέναλτι», που φτάνει σε μείωση της σύνταξης μέχρι 30%. Δηλαδή, κατά 5% μείωση για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το γενικό όριο του 67ου έτους.
Ετσι, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, από το 2016 και έως το 2025 θα αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Από το 2016 έως το 2022, η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο ανά έτος, ενώ από το 2023 έως το 2025 η αύξηση θα είναι ένα έτος κάθε χρόνο.
Η πρόταση δεν περιλαμβάνει τα λεγόμενα «θεμελιωμένα δικαιώματα» αφού έτσι και αλλιώς οι ασφαλισμένοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν αποχωρήσει και χτες στη συνταξιοδότηση, ενώ θα δημιουργούνταν και μαζικό κύμα εξόδου προς τη σύνταξη. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται ομάδες ασφαλισμένων όπως μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενοι σε ΒΑΕ και ΑμΕΑ.
Βέβαια, αυτό μένει να αποδειχτεί στο τέλος, μετά την κατάληξη της συμφωνίας. Σε περίπτωση πάντως πρόωρης αποχώρησης από την εργασία, η σύνταξη θα μειώνεται έως και 10%, πάνω από το 6% που προβλέπεται σήμερα ως «πέναλτι» για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Στην πρότασή της η κυβέρνηση επιμένει στην αναστολή εφαρμογής της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές, αλλά μόνο για τα έτη 2015 - 2016 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία με βεβαιότητα θα παράξει νέα επώδυνα αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, αφού έχει κριτήριο τη «βιωσιμότητα» του συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ρήτρα δεν καταργείται, όπως έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση, αλλά μόνο αναστέλλεται.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να προωθήσει και νέες ενοποιήσεις Ταμείων, που θα γίνουν σταδιακά και σε δύο φάσεις, από το 2015 και σε διάστημα τριών ετών, με στόχο τη δημιουργία τριών Ταμείων. Η πρώτη φάση οργανωτικών ενοποιήσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Επίσημα, το επιχείρημα των ενοποιήσεων είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας τους κατά 30%, όμως η πρακτική μέχρι τώρα έχει δείξει ότι πάντα απέβλεπε στην «ενοποίηση» προς τα κάτω όλων των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
Οσον αφορά στα Εργασιακά, η κυβερνητική πρόταση επαναλαμβάνει τις μέχρι τώρα θέσεις της κυβέρνησης, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις ακόμα και από αυτά τα ελάχιστα που υποσχόταν προεκλογικά.
Η πρότασή της δεν απέχει πολύ από αυτή των δανειστών, που προτείνουν να ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης, ανάλογη με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013, με στόχο αυτή τη φορά την αναθεώρηση των θεσμικών πλαισίων για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, «λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη».