Αποκαλυπτικές ταυτίσεις ΣΕΒ κυβέρνησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ - ΣΒΒΕ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Επιχειρηματικές κόντρες, αντιλαϊκές συμπλεύσεις...
Συνέχεια στις κατηγορίες που διατύπωσε ο πρωθυπουργός εναντίον του ΣΕΒ και του προέδρου του, Θ. Φέσσα, έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, στην προσπάθεια φιλοτέχνησης φιλεργατικού προφίλ για την κυβέρνηση, «ταιριαστού» στο ψεύτικο αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης», όσο και της συντήρησης κάλπικων διαχωριστικών γραμμών για τον εγκλωβισμό του λαού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού κακοποίησε βάναυσα την πραγματικότητα, αγορεύοντας περί της υποτιθέμενης προσπάθειας της κυβέρνησης «να θωρακίσει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων» και προσπερνώντας τα εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανακάλυψε ότι «σε αυτήν την προσπάθεια γνωρίζουμε ότι έχουμε απέναντι μας τον κ. Μητσοτάκη, που κάνει λόγο για το ξεπερασμένο 8ωρο, αλλά και τον ΣΕΒ, που επιμένει να λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα, όπως αποδείχθηκε και από την απαράδεκτη παρέμβαση υπέρ της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020», μέτρα βέβαια που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει νομοθετήσει.
Από την πλευρά του ο ΣΕΒ, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για συνέχιση των αντεργατικών ανατροπών και των υπόλοιπων αναδιαρθρώσεων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ομίλων, επισημαίνει ότι «όσο δεν υιοθετούμε το δικό μας "μνημόνιο plus" στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο οι αγορές θα δυσπιστούν για την ικανότητά μας να βγούμε οριστικά από την κρίση».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, αναφερόμενος στην προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), υπογράμμισε πως η «κυβέρνηση προσπαθεί να διαιρέσει τους εργοδότες σε καλούς και κακούς» και πρόσθεσε ότι «οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την τεχνητή πόλωση». Παράλληλα, «θύμισε» στον πρωθυπουργό ότι «έχει εγκαινιάσει εμβληματικές επενδύσεις μελών μας, όπως η "Παπαστράτος"».
Αποκαλυπτικές ταυτίσεις
Σε κάθε περίπτωση, πέρα και πάνω από τις ενδοεπιχειρηματικές αντιθέσεις και τις κόντρες, ανεξάρτητα βέβαια και από τις όποιες κυβερνητικές συγκλίσεις με τη μία ή με την άλλη επιχειρηματική «πλευρά», οι θέσεις των ισχυρών επιχειρήσεων, μαζί με αυτές της κυβέρνησης και κομμάτων της αστικής διαχείρισης, συμπλέουν στη στρατηγική που αφορά την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου.
Ενδεικτική για τα παραπάνω, όσο και για την κυβερνητική κοροϊδία, είναι και η προχτεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΒΒΕ, Αθ. Σαββάκη, στο πλαίσιο της προχτεσινής συνέλευσης και με την παρουσία του Αλ. Τσίπρα που λίγο μετά μιλούσε για την «υπεύθυνη στάση» του Συνδέσμου...
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ εστίασε στους παρακάτω άξονες, επιβεβαιώνοντας ότι οι θέσεις του ΣΒΕΕ ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων:
- «Το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο δημιουργηθεί εφεξής να αξιοποιείται κατά προτεραιότητα στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων», καθώς και να μειωθεί «το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων με έμφαση το ενεργειακό κόστος, φόρους, τέλη, εισφορές (σ.σ. διάβαζε: Ασφαλιστικές εισφορές μέσω εργοδοσίας)», που «εκτοξεύουν κυριολεκτικά το κόστος της καθημερινής μας λειτουργίας στα ύψη». Πρόκειται βέβαια για πάγιες απαιτήσεις και του ΣΕΒ, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για την παραπέρα προώθηση των εν λόγω και άλλων «μεταρρυθμίσεων».
- Τα διαρθρωτικά ταμεία «θα πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο, άμεσα, για τη διαμόρφωση των σωστών αναπτυξιακών επιλογών». Με ζεστό χρήμα, δηλαδή, το αστικό κράτος να στηρίξει τους κλάδους που ιεραρχεί το κεφάλαιο.
- «Αξιοποίηση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Θεσσαλονίκης, για την ανάδειξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών logistics όσο και σε επίπεδο ενεργειακό και ενεργειακών υποδομών γενικότερα».Λίγη ώρα μετά, ο Αλ. Τσίπρας καλούσε τους ομίλους να αξιοποιήσουν τις «ευκαιρίες» που τους ανοίγουν η συμφωνία με την ΠΓΔΜ και οι υπόλοιπες ευρωατλαντικές διευθετήσεις.
Για όλα τα παραπάνω, «η βιομηχανία πρέπει να αποκτήσει το δικό της υπουργείο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, καλώντας τον πρωθυπουργό να «τολμήσει εκ νέου», «με τη δημιουργία του υπουργείου Βιομηχανίας, αποδίδοντας την αξία που αρμόζει στη μεταποιητική δραστηριότητα».
Τέλος, αναφορικά με την ανάδειξη του ΣΒΒΕ σε «ισότιμο κοινωνικό εταίρο»,εξέλιξη στην οποία αντιδρά ο ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «με την απόφαση καλύπτεται το κενό εκπροσώπησης της περιφερειακής βιομηχανίας και της μεταποίησης, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου».
Αναδιατάξεις διοικήσεων στους τραπεζικούς ομίλους
Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα και διαπάλη εκδηλώνονται γύρω από την τοποθέτηση των νέων διοικήσεων σε εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, που με τη σειρά τους καλούνται να παίξουν κομβικό ρόλο στο ζήτημα των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων, με φόντο βέβαια τα επιχειρηματικά πλάνα τους για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά και για τη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της Εurobank, N. Καραμούζης, στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ανακοίνωσε την αποχώρησή του (το Μάρτη του 2019), ενώ παράλληλα έδωσε ειδικό βάρος στο ζήτημα της αλλαγής του νόμου, αναφορικά με την επιλογή των διοικήσεων στους τραπεζικούς ομίλους. Οπως είπε, το σημερινό πλαίσιο «έχει περιοριστικές διατάξεις που δεν συναντάς σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με αποτέλεσμα τα ΔΣ να στελεχώνονται από ξένα στελέχη, έμπειρα και καταρτισμένα αλλά χωρίς γνώση των τοπικών συνθηκών».
Παράλληλα, θέμα ημερών είναι και η τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι αποφασιστικό ρόλο στην ανάδειξη των διοικήσεων έχει το ελληνικό «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (ΤΧΣ), που έχει καταστεί μεγαλομέτοχος των τραπεζών, ενώ στο παράρτημα της πρόσφατης συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έως το τέλος του 2018θα διαμορφώσει τη στρατηγική για την πώληση των μετοχικών πακέτων που κατέχει στους 4 εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, ενώ η απόφαση για την εκκαθάριση ή τη χρονική επέκταση της λειτουργίας του ΤΧΣ θα ληφθεί έως τα μέσα του 2022.