Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Ε.Κ.Π. 4ος, ΓΡΑΦΕΙΟ 6,
ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19,
Τ.Κ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2104131209

enosh_synt_ika_peiraia@yahoo.gr

ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ - επιμήκυνση της διάρκειας απαίτηση γαλακτοβιομήχανων και μεγάλων πολυεθνικών σούπερ μάρκετ

2014-03-22 12:33
ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ
Επιμήκυνση διάρκειας - αύξηση περιθωρίων κέρδους
 

Χαριστική βολή στην ντόπια αγελαδοτροφία θα αποτελέσει η υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο αγελαδινό γάλα. Οι εναπομείναντες, λίγο περισσότεροι από 3.500, αγελαδοτρόφοι απειλούνται με οριστικό ξεκλήρισμα ενώ παράλληλα χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας θα χαθούν εξαιτίας της άμεσης επίπτωσης στις εμπλεκόμενες δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο τροφίμων θα αυξηθεί και μαζί του η διατροφική εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ),σήμερα στη χώρα δραστηριοποιούνται 3.686 αγελαδοτρόφοι, όταν το 2001 αριθμούσαν τις12.402, ενώ άκρως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ντόπια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, που το 2013 συρρικνώθηκε στους 627.481 τόνουςαπό τους 742.452 του 2004, υπολείπεται ακόμη και αυτής της «κουτσουρεμένης» κοινοτικής ποσόστωσης των 869.589 τόνων. Η παραπάνω φθίνουσα πορεία και του αριθμού παραγωγών και της συνολικής παραγωγής είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Σήμερα, ΕΕ και συγκυβέρνηση έρχονται να ολοκληρώσουν το έργο καταστροφής της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής, προωθώντας μέτρα όπως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, ενώ ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα ανάλογα καταστροφικά μέτρα για το λάδι και το γιαούρτι.

Το μέτρο αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μειώσει έστω και κατά λίγα λεπτά του ευρώ την τιμή του λίτρου, ενώ είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους του καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας, των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και του εμπορικού κυκλώματος που λυμαίνεται σήμερα το βιος των παραγωγών και το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι γαλακτοβιομήχανοι και οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιθυμούν εδώ και χρόνια.

Οπως ομολογείται στη σελίδα 46 της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ΠΔ 113/1999), που καθορίζει τους κανόνες παστερίωσης και διάθεσης φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, «βλάπτει τον ανταγωνισμό» αφού«εμποδίζει τις εισαγωγές γάλακτος στην εγχώρια αγορά». Το ποσό που θα προκύψει ως μείωση στην τιμή του λίτρου δεν θα ξεπερνά τα 7,5 λεπτά του ευρώ - υπολογίζοντας το ένα λίτρο στο 1,5 ευρώ - σύμφωνα με την ίδια έκθεση (σελίδα 48). Το κόστος που σήμερα προκαλείται εξαιτίας των επιστροφών αντιπροσωπεύει μόλις το 5% της συνολικής του τιμής, ενώ το υπόλοιπο αφορά κατά 35% την τιμή παραγωγού (μαζί με το κόστος παραγωγής), το 24% το περιθώριο κέρδους της γαλακτοβιομηχανίας και το 13% τον ΦΠΑ.