ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ , Ανέγγιχτες οι πηγές της σαπίλας
Ανέγγιχτες οι πηγές της σαπίλας, η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μονοπωλίων για την εξασφάλιση πλεονεκτικής θέσης
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, για τις έρευνες που ξεκίνησαν μετά τις μαρτυρίες Κάντα, για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, ότι έχουν «ήδη δοθεί αυστηρές εντολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου να συνδράμουν, με τον πλέον ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο, στο έργο της Δικαιοσύνης (...) Επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε σύντομα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και αλλαγές στις πρακτικές συναλλαγών μεταξύ κράτους και εταιρειών, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και να προστατεύεται το κύρος, η αξιοπιστία και η εθνική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων».
Πολύ βολικά για τη συγκυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί, υποστήριξε ότι «τα φαινόμενα που βλέπουμε (σ.σ. σήψης και διαφθοράς) είναι απόρροια των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων», όχι του καπιταλισμού που γεννά και θρέφει τη διαφθορά σε όλους τους τομείς και σ' όλες τις εκφάνσεις του.
Ανέφερε ακόμη ότι «στο αμέσως προσεχές διάστημα, και αφού έχουμε διαμορφώσει το σχέδιο των προτάσεών μας για τις αλλαγές στο σύστημα προμηθειών, θα συγκαλέσουμε κοινή συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών, Αμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της και να ακουστούν οι εισηγήσεις τους, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου - πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση και ψήφιση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το ΚΥΣΕΑ και, βέβαια, επικύρωση από την ελληνική Βουλή». Υπενθύμισε, εξάλλου, τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οποιαδήποτε δαπάνη στο χώρο του εφοδιασμού και της συντήρησης οπλισμού (νέες προμήθειες δεν υπάρχουν πλέον, σημείωσε) θα συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα ζητείται η έγκρισή της.
Σε συνέντευξή του, στην «Ελευθεροτυπία», ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής του 2005, αναφέρει ότι η επιτροπή είχε τεκμηριώσει τότε πλήρως την απιστία, σε βαθμό κακουργήματος, του Ακη Τσοχατζόπουλου για διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών, εκατομμυρίων δολαρίων, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων TOR-Μ1 και τις αντίστοιχες συμβάσεις Αντισταθμιστικών Οφελών.
Προσθέτει ότι είχε εντοπιστεί με ακρίβεια δολαρίου η προμήθεια που είχε κατατεθεί για τα Αντισταθμιστικά Οφέλη , ύψους 25.081.957 δολαρίων. Η διαδρομή του «μαύρου χρήματος» είχε περάσει από Ρωσία στην Κύπρο, από Κύπρο στη Νέα Υόρκη, και από Νέα Υόρκη στη Ζυρίχη όπου ζητήθηκε και επιτεύχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών.«Είχαμε τεκμηριώσει πλήρως την ανάμειξη για τα TOR-M1 και τα TPQ-37 του Ακη Τσοχατζόπουλου στις μίζες της εταιρείας Drumilan, αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου στο "πάρτι" των προμηθειών στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά δυστυχώς εκεί σταματήσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τραγάκης.
Αντιδρώντας ο Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε: «Μου προκαλούν κατάπληξη οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Τραγάκη, περί δήθεν ανακάλυψης έκνομων πράξεων, τις οποίες συγκάλυψε. Θεωρώ αδιανόητο πολιτικώς και δη ο αντιπρόεδρος της Βουλής να διαδίδει ψεύδη και συκοφαντίες, χωρίς ίχνος απόδειξης για το πρόσωπό μου, τα οποία εκθέτουν και τον ίδιο προσωπικά».
Ερευνα για πιθανές δωροδοκίες στην πώληση αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ξεκίνησε ο εισαγγελέας του Μονάχου, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», σημειώνοντας στο δημοσίευμά του πως οι αρχές του Μονάχου είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση και το 2004, όμως στην έρευνα δεν συνέβαλε τότε η ελληνική πλευρά.
Η γερμανική εταιρεία εξοπλισμών Krauss - Maffei Wegmann (KMW) αρνείται τις κατηγορίες και απαντά με ανάθεση της σχετικής έρευνας σε «επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών». Η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» (SZ) έγραψε ότι η KMW φέρεται να δελέασε παράγοντες στην Ελλάδα για την αγορά των Leopard με αντάλλαγμα διαφιλονικούμενα αντισταθμιστικά οφέλη, ωστόσο η ΚMW ισχυρίζεται ότι η πώληση των τεθωρακισμένων έγινε μέσω «διαφανούς διαδικασίας ανάθεσης».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, οι νέες «αμφιβόλου χαρακτήρα» πρακτικές που έρχονται στο φως αφορούν στη συμφωνία πώλησης 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη SZ, η όλη συμφωνία «έκλεισε» εν μέρει και με τη συνδρομή του Ελληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος εκπροσωπεί την KMW. Αυτό δείχνουν έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα του Μονάχου, η οποία εκτιμά ότι μέσω Λιακουνάκου ενδέχεται να διοχετεύτηκαν μίζες στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας φέρεται να δωροδόκησε με 600.000 ευρώ τον πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, Αντώνη Κάντα, όπως κατέθεσε ο τελευταίος στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, κάτι που διαψεύδει, ωστόσο, ο Θ. Λιακουνάκος.