Σοβαρά τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Σε πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στον Καναδά διαπιστώθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες μετανάστες για τα οποία ζητούμε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί συγκεκριμένα:
Για την ερχόμενη χρονιά υπάρχει κενό 7 τουλάχιστον καθηγητών μόνο στα σχολεία του Τορόντο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στα σχολεία "Σωκράτης" στο Μόντρεαλ. Την έλλειψη χρηματοδότησης αναγκάζονται και καλύπτουν οι ίδιοι οι μετανάστες με δίδακτρα ως και 3.000 δολάρια Καναδά το χρόνο.
Παράλληλα, η περικοπή του επιμισθίου που ήδη μεθοδεύεται από την κυβέρνηση φέρνει σε απόγνωση τους καθηγητές από την Ελλάδα και κάνει πρακτικά αδύνατο αυτοί να ζήσουν στο εξωτερικό με πετσοκομμένους μισθούς.
Παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, η ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες παραμένει γιατί ακόμα δεν έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες της εφαρμογής της σύμβασης για την αποφυγή διπλής φορολογίας.
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, που εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες Ελληνες μετανάστες έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου μείωση προσωπικού. Συνεπώς, είναι φανερό ότι αντικειμενικά, παρά την αυτοθυσία των λίγων υπαλλήλων που έχουν απομείνει, συναντά μεγάλες δυσκολίες για να αντεπεξέλθει στο έργο του. Είναι ενδεικτικό ότι το "γραφείο των οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων" του προξενείου, παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για ανάπτυξη, για ενίσχυση του τουρισμού κ.ά. το έχει επωμιστεί ο ένας υπάλληλος(!) που έχει απομείνει. Για να ανταποκριθεί το προξενείο στις αυξανόμενες απαιτήσεις για την καθημερινή εξυπηρέτηση των Ελλήνων μεταναστών, είναι άμεση ανάγκη και προτεραιότητα να στελεχωθεί με τον αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων.
Συνεχίζεται το χρόνιο πρόβλημα των Ελλήνων ναυτικών που αν και οι ίδιοι έχουν συγκεντρώσει υπηρεσία χρόνων δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη ούτε να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν γυρίσουν στην Ελλάδα.
Παραμένει ανοιχτό το πρόβλημα του διογκωμένου χρέους δανεισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ προκειμένου αυτή να μπορεί να αντεπεξέλθει στις πολλαπλές ανάγκες λειτουργίας της, την ώρα που έχει περικοπεί δραματικά κάθε στήριξη μέσω κρατικής επιχορήγησης. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση δίωξης μελών της κοινότητας του Μόντρεαλ που είχαν εμπλοκή στη χορήγηση του δανείου.
Ο Εργατικός Σύλλογος μεταναστών του Μόντρεαλ έχει μια πολύχρονη συμβολή στο πλευρό των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και προσφέρει δωρεάν ενημέρωση, στήριξη, μεταφράσεις κ.λπ., επιλύοντας καθημερινά σοβαρά προβλήματα. Ο Σύλλογος αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα το οποίο επιδρά ανασταλτικά στη λειτουργία του και στη βοήθεια που παρέχει στους Ελληνες μετανάστες.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση:
-- Για να διενεργηθεί άμεση προκήρυξη καθηγητών για τα ελληνικά σχολεία σε Μόντρεαλ και Καναδά με πλήρες επιμίσθιο και εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα.
-- Για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των πρόσθετων πιστοποιητικών που τους ζητούνται αλλά και να υπάρχει δέσμευση ότι δε θα υπάρξει καμιά είδους απευθείας ή έμμεση διπλή φορολόγηση των Ελλήνων του εξωτερικού.
-- Για να ενισχυθεί το Γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλαπλές και αυξανόμενες ανάγκες λειτουργίας του.
-- Για να συμπεριληφθούν και οι Ελληνες ναυτικοί στη διακρατική συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης Ελλάδας - Καναδά και Ελλάδας - Κεμπέκ έτσι ώστε να μπορούν να έχουν δυνατότητα: α) σύνταξης κατά την επιστροφή τους για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, και β)ιατροφαρμακευτικής κάλυψης κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα.
-- Για να παγώσει το δάνειο και η αποπληρωμή του από την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ κι επίσης να μη διωχθεί δικαστικά κανένα μέλος της Κοινότητας που έδωσε το ΑΦΜ του για την εκταμίευση των χρημάτων του δανεισμού.
-- Για να στηριχθεί οικονομικά ο Εργατικός Σύλλογος μεταναστών του Μόντρεαλ ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στο σοβαρό έργο που επιτελεί».