Πλατιά σύσκεψη ΠΑΜΕ: Παναττικό συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Οκτώβρη
ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
(VIDEO - ΦΩΤΟ)
Απάντηση στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και στα νέα που έρχονται δίνει το ΠΑΜΕδιοργανώνοντας παναττικόσυλλαλητήριο το Σάββατο 5 Οκτώβρη, προετοιμάζοντας παράλληλα την εργατική τάξη να βγει μπροστά και να απαιτήσει την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, με καθολική πανεργατική απεργία.
Η πρόταση αυτή κατατέθηκε σήμερα στην πλατιά εργατική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που συγκάλεσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για τις εξελίξεις και συζητήθηκε η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και τα μέτωπα πάλης το επόμενο διάστημα.
Όπως υπογραμμίστηκε και στην εισήγηση της Γραμματείας, από το Χρήστο Κατσώτη το ταξικό κίνημα «καλείται να οργανώσειμε κέντρο το χώρο δουλειάς, τον κλάδο, την πάλη της εργατικής τάξης, πάνω στο έδαφος των πολύ οξυμένων προβλημάτων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Γι' αυτό απαιτείται «κάθε σωματείο κάθε σωματειακή επιτροπή, κάθε λαϊκή επιτροπή άμεσα να συζητήσει να πάρει αποφάσεις, να σχεδιάσει τη δράση του, να βάλει στη μάχη τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου δουλειάς, του κλάδου, της γειτονιάς. Να αναζωογονήσει και να ενισχύσει τους αγωνιστικούς δεσμούς». Όπλο σε αυτή την προσπάθεια «είναι η καλή λειτουργία των σωματείων, η μεγαλύτερη μαζικοποίηση, το καλό σχέδιο και οργάνωση της πάλης με ολοκληρωμένη και επιχειρηματολογημένη παρέμβαση, για μεγαλύτερη συσπείρωση στον αγώνα για όλα όσα απασχολούν την εργατική λαϊκή οικογένεια για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Τα μέτωπα πάλης που θα εξελιχθεί αυτή η αναμέτρηση και πρέπει να επικεντρώσει και να σχεδιάσει τη δράση του το κίνημα είναι: Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία και η Παιδεία, ο αγώνας ενάντια στην φοροληστεία του αστικού κράτους και τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, οι ιδιωτικοποιήσεις.
Μεγάλες ευθύνες
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, στο αναμενόμενο βάθεμα της κρίσης, κοινή ήταν η διαπίστωση πως στις πλάτες του ταξικού κινήματος πέφτουν μεγάλες ευθύνες, τα συνδικάτα και τα στελέχη του έχουν την υποχρέωση να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα. Το κίνημα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ικανό ν' απαντήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ καπιταλιστικών χωρών, η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού κλιμακώνεται ενώ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σχεδιάζουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Όμως, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, για να γίνει το κίνημα ετοιμοπόλεμο, για να μπορεί να αντιμετωπίσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, βασική προϋπόθεση είναι η ανασύνταξή του. Μόνο ένα κίνημα απαλλαγμένο από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, ενισχύοντας τα ταξικά του χαρακτηριστικά μπορεί να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή. Και εννοείται ότι την ανασύνταξη αυτή, δεν μπορούν να την κάνουν οι δυνάμεις εκείνες που πρωτοστάτησαν χρόνια τώρα στον πόλεμο ενάντια στο ΠΑΜΕ.
«Αυτοί - σημειώνεται στην εισήγηση- που πρωτοστάτησαν στον πόλεμο ενάντια στο ΠΑΜΕ όπως η "Αυτόνομη Παρέμβαση", αντιγράφει το σύνθημα και το στόχο του ΠΑΜΕ για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, ανακάλυψαν ξαφνικά την ευθύνη των εργατοπατέρων και επιχειρούν να πρωταγωνιστήσουν στην ανασύνταξη δήθεν, του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σκοπός όμως αυτών των δυνάμεων με το κλεμμένο σύνθημα, δεν είναι η εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος. Το περιεχόμενο της ανασύνταξης για αυτούς είναι να ηγεμονεύσουν στο κίνημα και να το υποτάξουν στον πολιτικό τους στόχο, που είναι να φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά, η Κεντροδεξιά, και να έρθει στη θέση της μια Κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη σκοπιά αυτή πρωτοστατούν στη μεταμόρφωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Θέλουν συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο στα σχέδια για τη διαχείριση αυτού του συστήματος, για εναλλαγή κυβέρνησης και αύριο ένα κίνημα στήριγμα της ίδιας αντεργατικής πολιτικής».
Κίνημα πάλης και ανατροπής
Γι 'αυτό το πραγματικό δίλημμα που προβάλλει και πάλι μπροστά στους εργαζόμενους είναι:
-
Γραμμή ταξικής πάλης ή γραμμή συμβιβασμού με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του;
-
Γραμμή διαχείρισης ή ανατροπής;
Γι' αυτό, το ταξικό κίνημα πιο αποφασιστικά πρέπει να επιμείνει και να αναδείξει ποια συμμαχία έχει ανάγκη ο λαός:
«Τη συμμαχία των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων ή τη συμμαχία που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων;
Ότι ο λαός έχει ανάγκη από ένα κίνημα ανατροπής και όχι ένα κίνημα του μικρότερου κακού, του εφικτού και του ρεαλισμού».
Παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους σωματείων από διάφορους κλάδους.
Ενδεικτικά, στο χώρο του εμπορίου αναφέρθηκε η Μαρία Τσαγκατάκη πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία) ενώ στις εξελίξεις στο χώρο της υγείας ο Ηλίας Σιώρας πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό (δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία).
Πηγή : 902.gr
Δείτε το βίντεο με αποσπάσματα από την ομιλία του Χρ. Κατσώτη