Περαιτέρω εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών στη Συρία
Από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ στο Παρίσι
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--
Παρόλο που δε συμφώνησαν σε απόφαση άρσης του εμπάργκο όπλων στην Συρία, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ (και της ελληνικής τρικομματικής κυβέρνησης) γνωρίζοντας ότι το εμπάργκο λήγει την 1η Ιουνίου, άνοιξαν ουσιαστικά το δρόμο για τον περαιτέρω εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών στη Συρία (που ήδη γίνεται) ενώ χαρακτήρισαν τη λεγόμενη «Εθνική Συριακή Συμμαχία», και πάλι ως νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού.
Με τις γνωστές διπλωματικές διατυπώσεις στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «οι χώρες μέλη μπορούν να ακολουθήσουν την εθνική τους πολιτική ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, λαμβάνοντας μέτρα και ελέγχοντας το σε ποια χέρια τελικά καταλήγουν τα όπλα, αν διαπράττονται με αυτά παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και αν χρησιμοποιούνται μόνο στο εσωτερικό της Συρίας». Υπογραμμίζεται, όμως, ότι «στην παρούσα φάση» δεν προβλέπεται καμία χορήγηση όπλων ή άλλου εξοπλισμού προς τους αντικαθεστωτικούς και ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί την 1η Αυγούστου λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, μέχρι τότε, στη Διεθνή Διάσκεψη που προωθούν ΗΠΑ - Ρωσία, τις εκθέσεις του ΟΗΕ αλλά και του ειδικού απεσταλμένου Λακχντάρ Μπραχίμι.
Οι διπλωματικοί αυτοί ελιγμοί σε επίπεδο διατυπώσεων εκτός από τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκφράστηκαν στους κόλπους της ΕΕ, αντανακλούν και μια γενικότερη «αμφιθυμία» που επικρατεί ως προς το σε ποιους πηγαίνουν τα όπλα, με δεδομένη και την εμπειρία της Λιβύης μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, που πίεσε για την υιοθέτηση της απόφασης, υποστήριξε ότι είναι «στη σωστή κατεύθυνση» και ότι «στέλνει μήνυμα στον Ασαντ» αλλά συμπλήρωσε ότι η Βρετανία, αν και δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Αύγουστο, δεν προτίθεται άμεσα να στείλει όπλα στους αντικαθεστωτικούς. Ανάλογες προθέσεις διατύπωσε και οΓάλλος ομόλογός του ενώ το τι θα πράξει δεν ξεκαθάρισε ηΟυάσιγκτον, η οποία καλωσόρισε, κατά τα άλλα, την απόφαση της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, την πλήρη τους διαφωνία εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών από Βέλγιο, Γερμανία και Αυστρία εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η τελική κατάληξη και χρήση των όπλων.
Σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες ειρήνευσης χαρακτήρισε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ» την απόφαση της ΕΕ. Από την άλλη, η αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία» εκτίμησε ότι πρόκειται για «θετικό βήμα» που ίσως όμως έρχεται «πολύ αργά και είναι πολύ μικρό».
Η απόφαση της ΕΕ θέτει νέα εμπόδια στην προώθηση της αμερικανο-ρωσικής πρωτοβουλίας για Διεθνή Διάσκεψη, τρόπους για την επιτάχυνση της οποίας συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, στο Παρίσι τη Δευτέρα το βράδυ, πριν την ανακοίνωση των Βρυξελλών. Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν αναλυτικές δηλώσεις. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, όμως, επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί πολύ σημαντικό να συμμετάσχει το Ιράν στη διάσκεψη αυτή. Αργότερα, όταν η Μόσχα γνωστοποίησε ότι θα αποστείλει «S300» στη συριακή ηγεσία, η Βρετανία την επέκρινε ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, δήλωνε σιβυλλικά ότι το Ισραήλ «ελπίζει να μη γίνει ποτέ αυτή η αποστολή, αλλά αν φτάσουν τελικά στη Συρία, τότε ξέρουμε τι θα κάνουμε».
Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίστηκαν και χτες οι διαπραγματεύσεις της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να καταλήξουν σε μια νέα ηγεσία αλλά και για τη στάση της απέναντι στην αμερικανο-ρωσική πρόταση για διεθνή σύνοδο. Ο εμφανιζόμενος ως επικεφαλής του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς, πήρε αποστάσεις από τους ενόπλους ισλαμιστές εντός Συρίας, αλλά προειδοποίησε ότι αν δεν αποχωρήσουν από τη χώρα εντός 24ώρου οι μαχητές της λιβανικής «Χεζμπολλάχ», οι ένοπλοί του «θα τους κυνηγήσουν μέχρι την κόλαση ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την περιοχή». Η απειλή του Ιντρίς διατυπώθηκε προς τον Πρόεδρο του Λιβάνου που τον κάλεσε να παρέμβει υποστηρίζοντας ότι οι μαχητές της «Χεζμπολλάχ» «ουσιαστικά πολεμούν στο Κουσάιρ και σε άλλα μέτωπα» και ότι «φθάνουν τις 15.000».
Εντός Λιβάνου, στο μεταξύ, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων ενόπλων που διέφυγαν προς τη Συρία στην περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα. Την επίθεση καταδίκασαν όλες οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος κάλεσε το στρατό «να απαντήσει δραστικά σε αυτές τις επιθέσεις», γεγονός που ανεβάζει περαιτέρω το θερμόμετρο.