Οι επενδυτές περιμένουν ο Τσίπρας να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να διαπραγματευτεί
Πίσω από διαπιστώσεις για τα υψηλά ποσοστά επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο διεθνής αστικός Τύπος υποδέχτηκε τα αποτελέσματα των εκλογών, ανιχνεύοντας τις δυνατότητες που έχει και η νέα κυβέρνηση να συνεργαστεί με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα αρμονικά, όπως και η προηγούμενη.
Το αμερικανικό «Ρόιτερς» υπογράμμιζε ότι «οι αγορές είχαν εκφράσει ανησυχία ότι μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα πυροδοτήσει μια νέα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη αναμένονται μικρότερες από ό,τι φοβούνταν την τελευταία φορά που οι Ελληνες οδηγήθηκαν στις κάλπες το 2012».
Το οικονομικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» επισήμανε πως «η πρόκληση τώρα για τον Τσίπρα είναι να εξασφαλίσει μια ισορροπία μεταξύ της τήρησης των προεκλογικών του υποσχέσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας απαξίωσης του ελληνικού χρέους και της αποφυγής αυτού για το οποίο ο Σαμαράς επανειλημμένα προειδοποίησε ότι θα προκαλούσε έναν κίνδυνο εξόδου από το ευρώ... Οι επενδυτές πρέπει τώρα να περιμένουν ο Τσίπρας να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να διαπραγματευτεί τις μελλοντικές οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας».
Η γερμανική «Τάγκενσπίγκελ» ανέφερε πως «μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δανειστών και του Τσίπρα θα μπορούσε να επιφέρει στη χειρότερη περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «πιθανότερο σενάριο όμως είναι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε μια ακόμη παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων». Ενώ η «Ντόιτσε Βέλε» τόνιζε πως «σε αντίθεση με τις εκλογές του 2012 όταν η αρθρογραφία στα γερμανικά μίντια ήταν σχεδόν μόνον αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά επικράτησε μια στάση κριτικής αντιμετώπισης της πολιτικής που σκέπτεται να ακολουθήσει ως κυβέρνηση, όσον αφορά το χειρισμό του δανειακού ζητήματος. Η περίπτωση ενός Grexit αναφέρεται μεν ως θεωρητικό σενάριο σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης λύσης, ωστόσο δεν προβάλλεται ουσιαστικά ως πιθανή άμεση συνέπεια μιας ενδεχόμενης νίκης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Η γαλλική «Λε Μοντ» τόνιζε ότι τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε προεκλογικά για «μείωση του χρέους» τα έλεγε«έχοντας κάνει κατανοητό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, (ότι αυτό το κάνει) σεβόμενος τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και χωρίς καμία πρόθεση να βγάλει τη χώρα από τη ζώνη του ευρώ...». Επίσης, η εφημερίδα πρόβαλλε ιδιαίτερα μια (καθόλου τυχαία) δήλωση της Σεσίλ Ντιφλό (νυν βουλευτής των Οικολόγων της Γαλλίας, μέχρι πρότινος υπουργός στην κυβέρνηση Ολάντ) που τόνισε: «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει επίσης να την προσκαλέσουμε να μην πέσει στην παραδοσιακή παγίδα της αριστεράς. Την παράλογη πολιτική της λιτότητας δεν πρέπει να τη διαδεχτεί μια τυφλή πολιτική ρελάνς... Να μην εγκλωβιστεί ο κ. Τσίπρας σε ένα μυστικιστικό αγώνα για ανάπτυξη και επιλέξει μια πολιτική τυφλή στις επενδύσεις».
Ο βρετανικός «Γκάρντιαν» υπογράμμιζε πως «η καθαρή εντολή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βοηθήσει να συγκεντρωθεί κάθε νους στο πώς θα εξασφαλιστεί εκείνο το αποτέλεσμα που θα δώσει στην Ελλάδα μια νέα αρχή που θα ικανοποιήσει ολόκληρη τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και το υπόλοιπο της Ευρωζώνης, πάνω από όλα τη Γερμανία, χωρίς να προκαλέσει ούτε μια διαφυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, αλλά και ένα ντόμινο εξελίξεων για την Ευρωζώνη καθώς και άλλες χώρες ζητούν παρόμοια μεταχείριση. Η ελάφρυνση του χρέους μαζί με μια δέσμευση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όπως για μια αποτελεσματική συγκέντρωση των φόρων (πολλοί Ελληνες δεν πλήρωσαν τους φόρους τους τον προηγούμενο μήνα περιμένοντας μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) είναι το κλειδί σε αυτή την κατεύθυνση... Ακόμα και αν (ή μέχρι) η ζήτηση να ανακάμψει πάλι στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη γενικά, οι πολιτικοί θεσμοί της Ευρώπης θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν στιγμές όπως αυτές, και ίσως και χειρότερες. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που χρειάζεται μια νέα αρχή αλλά όλη η Ευρωζώνη. Είναι καιρός για το βορρά να ακούσει το μήνυμα του νότου».
Ακόμα, μια σειρά άλλες αναλύσεις και άρθρα και από προηγούμενες μέρες, κατέγραφαν τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο εξυπηρέτησης των μονοπωλίων. Χαρακτηριστικά, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» φιλοξενούσαν άρθρο με τίτλο «Τσίπρας: ο ριζοσπάστης ή ο ρεαλιστής της Ελλάδας;» συμπεριλαμβάνοντας δηλώσεις συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκαθαρίζουν: «Είναι πρόθυμος να συζητήσει και να χρησιμοποιήσει την ικανότητά του να συμβιβάζεται ώστε να βρεθούν λύσεις, παραμένοντας πιστός στους ποσοτικούς στόχους που η χώρα πρέπει να πετύχει... Δεν πρόκειται, όπως συχνά περιγράφουν οι Γερμανοί, να χτυπήσει το κεφάλι του στον τοίχο».
Συμπέρασμα: Ολα τα ρεπορτάζ μιλούν για τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια δύναμη που η αποτελεσματικότητα της πολιτικής του εξετάζεται από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου.