Νέος «εθνικός στόχος» το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο ο Αντ. Σαμαράς κοροϊδεύει το λαό ότι θα το δώσει στους συνταξιούχους!
Motion Team |
Η θέση αυτή συνοψίζει το μείγμα διαχείρισης της κρίσης που προκρίνει η κυβέρνηση, σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που και αυτός θέλει επενδύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους, για να έρθει (καπιταλιστική) ανάπτυξη, αλλά με αργότερους ρυθμούς στη δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου να περισσεύει χρήμα για τα μονοπώλια.
Ο διαγκωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευθεί με την τρόικα για τις δανειακές συμβάσεις, καταγράφηκε και στην απάντηση του Αντ. Σαμαρά για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα. Είπε, μεταξύ άλλων: «Δηλαδή, εάν μελλοντικά γίνει νέα τροποποίηση των δανειακών μας συμβάσεων, με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, θα διαμαρτυρηθούν κάποιοι για το "νέο δανεισμό"; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».
Αναλυτικότερα, στη συνέντευξη ο Αντ. Σαμαράς:
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τη συντριβή και των ελάχιστων κοινωνικών δαπανών
Να φορτώσει στο λαό τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις των αστών για ελάφρυνση του κρατικού χρέους και αλλαγή του μείγματος διαχείρισης της κρίσης, επιχειρεί η συγκυβέρνηση, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Ειδικότερα, στο 7ηνο (Γενάρης - Ιούλης 2013) καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά ότι το γεγονός αυτό θα «δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα, θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα». Ο κυβερνητικός εμπαιγμός έχει συνέχεια, με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον ισχυρισμό ότι εξετάζονται τρόποι «ελάφρυνσης» των νοικοκυριών.
Το εμφανιζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται σε πρόσθετα μέτρα διάλυσης των δαπανών, σε συνέχεια της καρατόμησης των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα:
- Στη μη καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ.
- Στη μη πληρωμή καταναλωτικών δαπανών ύψους τουλάχιστον 475 εκατ. ευρώ.
- Στη μη καταβολή δαπανών που είχαν προβλεφθεί να εκταμιευτούν για δημόσιες επενδύσεις.
- Στη μη καταβολή οφειλόμενων επιστροφών φόρου συνολικού ύψους 663 εκατ. ευρώ.
- Συνυπολογίστηκαν και έσοδα 1,5 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά σε λογιστικές εγγραφές από τις δοσοληψίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα έσοδα αυτά δεν παίρνονται υπόψη στην αξιολόγηση της τρόικας, η οποία το υπολογίζει με διαφορετικό τρόπο.
Η διαμόρφωση «πρωτογενούς πλεονάσματος» σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, στις οποίες όμως δεν υπολογίζονται ούτε οι τόκοι για τα δάνεια, ούτε βέβαια τα χρεολύσια του κρατικού χρέους. Από το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, στο 1,5% του ΑΕΠ, στο 3% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016.
Σε σχόλιο για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα σενάρια διαχείρισης του χρέους, τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Τόσο η ελάφρυνση χρέους, που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και το νέο "κούρεμα" που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δε θα ανακόψουν την πορεία χρεοκοπίας του λαού, στην οποία οδηγεί η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Φιλολαϊκή διέξοδος από το φαύλο κύκλο της κρίσης, του νέου δανεισμού και της υπερχρέωσης του κράτους, δεν μπορεί να δοθεί εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ο λαός πρέπει και μπορεί να βγει αγωνιστικά στο προσκήνιο, απαιτώντας μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με εργατική - λαϊκή εξουσία».