Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου και εξόντωσης του λαού διαφήμισε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός
Eurokinissi |
Με ακροατήριο εκπροσώπους μονοπωλιακών ομίλων και της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε επανειλημμένως ότι η Ελλάδα «είναι παράγοντας σταθερότητας», προσπαθώντας να εξασφαλίσει αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας προς όφελος των μονοπωλίων, στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εντείνονται στην περιοχή.
Καθόλου τυχαία, τη διαφήμιση στους Αμερικανούς μεγαλοεπιχειρηματίες της «σταθερότητας» και των «μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών» στην Ελλάδα που εξασφαλίζονται από τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθήθηκαν με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός τη συνόδευσε με τη μόνιμη επίκληση της επικίνδυνης και ανιστόρητης θεωρίας των «δύο άκρων».
«Αν θέλουμε να νικήσουμε τον εξτρεμισμό, δεν μπορούμε ποτέ να πάμε στα άκρα. Πριν από λίγες ημέρες, όπως σας είπα, συντρίψαμε μια ομάδα νεοναζί στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας πλήρως την νομοθεσία. Αποδείξαμε ότι το νομικό μας πλαίσιο είναι πλήρως εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. Αυτό που πραγματικά χρειαζόταν ήταν η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου (...) Από τη μια πλευρά έχουμε τη Χρυσή Αυγή και από την άλλη μια ακραία αντιπολίτευση, η οποία λέει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ, έξω από το ευρώ. Δεν είναι κάτι το οποίο θα ήταν εποικοδομητικό για την ελληνική υπόθεση».
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, στη διάρκεια της ομιλίας του, σε εκδήλωση στο «Peterson Institute» στην Ουάσιγκτον, αποτυπώνει ξεκάθαρα ποια είναι η πραγματική ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής αστικής τάξης.
Αυτό που τους απασχολεί είναι να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, για να υλοποιείται ανενόχλητα η αντιλαϊκή πολιτική τους, να μπαίνουν εμπόδια στην είσοδο λαϊκών μαζών στην πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε συνθήκες που η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να παίξει ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή επιδιώκοντας την αναβάθμισή της.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εύλογα προκαλεί την ανησυχία ότι μέσα στις προθέσεις του αστικού κράτους είναι στο μέλλον να αξιοποιηθεί το αστικό νομικό οπλοστάσιο που σήμερα ενεργοποιείται και διαμορφώνεται στο όνομα της σε κάθε περίπτωση αναγκαίας αντιμετώπισης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, βάζοντας στο στόχαστρο τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, και ειδικότερα του πιο πρωτοπόρου και ριζοσπαστικού τμήματός του, που παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού.
Μιλώντας στους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, σε εκπροσώπους μονοπωλίων, όπως οι «IBM», «Master Card», «Jhonson & Jhonson» και στελέχη τραπεζικών κολοσσών, όπως η «Goldman Sachs», η «JP Morgan», η «Black Rock», η «Norgress Bank Investment», ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε με κάθε τρόπο να υπηρετήσει τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία συμπράξεων αναγκαίων για την ταχύτερη ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού.
Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για την «πολιτική σταθερότητα» και την «κοινωνική ομαλότητα», συνοδεύτηκαν από τη διαφήμιση των «μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών» που εξασφαλίζουν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα και συγκεκριμένα η πάμφθηνη εργατική δύναμη που έχουν διαμορφώσει οι ολοένα και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων και οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Πέρα από προσκλητήριο προς τα μονοπώλια, οι δηλώσεις περί «σταθερότητας» και επίτευξης του διαφημιζόμενου «πρωτογενούς πλεονάσματος» αποτελούν παράλληλα και μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν ψεύτικες ελπίδες στα λαϊκά στρώματα, για «καλύτερες μέρες».
Ταυτόχρονα, το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ έγινε στο φόντο των παζαριών και αντιθέσεων για την περιβόητη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους. Η τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος, με τη διασφάλιση «πρωτογενούς πλεονάσματος» και η επιτάχυνση των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων τέθηκαν ως «αναγκαίες προϋποθέσεις» από το ΔΝΤ, αλλά και την κυβέρνηση των ΗΠΑ -όπως έχουν τεθεί και από την ΕΕ- για να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για παραπέρα μείωση του ελληνικού χρέους.
Στη δήλωσή της, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκε το θέμα του κρατικού χρέους, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε:«Διεμήνυσα στον κ. Σαμαρά πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση διασφάλισης της βιωσιμότητας της δημοσιονομικής της κατάστασης, στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και στη θωράκιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να καταρτίσει έναν ισχυρό προϋπολογισμό για το 2014, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει η χώρα».
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος, αφού επαίνεσε τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή των«σκληρών αλλά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επανέλθει η Ελλάδα σε ένα σταθερό δημοσιονομικό βηματισμό»,παράλληλα εξέφρασε: «Τη συνεχή αμερικανική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να κάνει την οικονομία της πιο ανοικτή και πιο ανταγωνιστική».
Μέσα και από αυτές τις τοποθετήσεις έγινε, για άλλη μια φορά, σαφές ότι το παραπέρα βάθεμα της αντιλαϊκής επίθεσης είναι δεδομένο για το σύνολο της αστικής τάξης, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που επιλέγει το ένα ή το άλλο τμήμα της.
Στη διάρκεια της συνάντησης Σαμαρά με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, βρέθηκαν στο επίκεντρο οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ο ρόλος της Ελλάδας, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θέματα που στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα συνδέονται άρρηκτα με την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και με τον έλεγχο των δρόμων του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδος ως χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και ως πολύτιμου εταίρου στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έως τα Δυτικά Βαλκάνια». Επίσης, χαιρέτισε την απόφαση Ελλάδας και Τουρκίας για απευθείας εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, κάτι που επιδίωκαν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιβολή ενός νέου διχοτομικού «σχεδίου Ανάν».
Επί τάπητος τέθηκαν και τα σχέδια για συνεκμετάλλευση από Ελλάδα και Τουρκία των υδρογονανθράκων του Αιγαίου. Την προηγούμενη Πέμπτη και ενώ ο πρωθυπουργός ήταν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ότι οι γύροι των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών έχουν τώρα διευρυνθεί και «αφορούν, όχι μόνον το Αιγαίο πλέον, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα, αλλά όλες τις θαλάσσιες ζώνες»!
Επίσης, στη συνάντηση Σαμαρά - Μπάιντεν συζητήθηκε η ενίσχυση του«ενεργειακού τριγώνου» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ώστε οι αστικές τάξεις των τριών χωρών σε κοινοπραξίες με αμερικάνικα μονοπώλια να προχωρήσουν στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα θα είναι πρώτο και στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στο Ισραήλ (τη Δευτέρα και την Τρίτη), όπου συνοδεία υπουργών της κυβέρνησης, θα συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση του «Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου» των δύο χωρών.
Πηγή : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ