Θα παγώσει και φέτος η λαϊκή οικογένεια
Στους ασήκωτους φόρους, προστίθεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός για επέκταση του «επιδόματος θέρμανσης»
Eurokinissi |
Και ενώ πέρυσι, στην καρδιά του χειμώνα, 8 στα 10 σπίτια δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο (στοιχεία Δεκέμβρη 2012), εξαιτίας τους υψηλού κόστους, η κυβέρνηση έρχεται από πάνω να κοροϊδέψει το λαό, με υποσχέσεις για «χαλάρωση» των εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, με τα οποία δίνεται το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου τα ψίχουλα που μοιράζει το υπουργείο Οικονομικών να κατευθυνθούν σε περισσότερους τάχα δικαιούχους.
Η κυβέρνηση εφηύρε πέρυσι το «επίδομα θέρμανσης», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παγωνιά που έφερε στα λαϊκά νοικοκυριά η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Για ολόκληρο το χειμώνα, και εφόσον υπήρχαν οι προϋποθέσεις (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), για σπίτι 80 τ.μ στην περιοχή της Αθήνας, το επίδομα αυτό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 179,2 ευρώ! Εννοείται ότι για να ζεσταθεί στοιχειωδώς ένα σπίτι, απαιτεί ποσότητες πετρελαίου με πολλαπλάσιο κόστος, ιδιαίτερα στην επαρχία.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, κυβέρνηση και τρόικα είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ (χειμώνας 2010 - 2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011 - 2012) και στη συνέχεια (2012 - 2013) στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο, επίπεδα στα οποία θα παραμείνει και το χειμώνα που έρχεται. Τα τελευταία χρόνια, οι ανατιμήσεις έφτασαν αθροιστικά τα 309 ευρώ στο χιλιόλιτρο! Η φοροληστεία της λαϊκής οικογένειας έχει και συνέχεια με τον ΦΠΑ (23%), ο οποίος προστίθεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Ετσι, οι ανατιμήσεις της τελευταίας περιόδου φτάνουν στα 380 ευρώ στο χιλιόλιτρο, κάνοντας απαγορευτική την κατανάλωση πετρελαίου για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και συντηρούν τουλάχιστον έναν άνεργο στο σπιτικό τους. Απελπιστική αναμένεται να είναι η κατάσταση και φέτος για τη θέρμανση σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, τα οποία χτυπιούνται και από τη διάλυση των προβλεπόμενων κρατικών κονδυλίων.
Οπως είπε κυνικά, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Γ. Στουρνάρας,«αυτή τη στιγμή πρωταρχικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό. Αρα, δεν πρέπει τώρα να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση. Οποιαδήποτε μείωση του φόρου είναι θετική. Βελτιώνει την ευημερία του κόσμου. Από την άλλη μεριά, όμως, η κυβέρνηση χάνει έσοδα».
Ο ίδιος πρόσθεσε για το επίδομα θέρμανσης: «Σκοπεύουμε να ελαφρύνουμε τα κριτήρια, να δούμε τι δεν πήγε καλά, μήπως δεν υπήρχε ενημέρωση. Διότι, όντως μου λένε ότι σε γειτονιές ένα νοικοκυριό πήρε το επίδομα, ένα άλλο όμως όχι. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη και γιατί από τα περίπου 260 εκατ. ευρώ που είχαμε για επίδομα θέρμανσης η απορρόφηση ήταν πολύ μικρή, περίπου 80 εκατ. ευρώ (...) Θα δούμε πώς μπορούμε να ελαστικοποιήσουμε τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά στον κόσμο».
Απέναντι στο δίκαιο αίτημα για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο, η κυβέρνηση απαντάει με κοροϊδία περί «κοινωνικών παροχών», τις οποίες διαπραγματεύεται με την τρόικα, μεταξύ αυτών και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Οπως είπε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση καταβάλλει «μεγάλη προσπάθεια» για να πετύχει μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά «οποιαδήποτε βιαστική κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ερωτηματικά για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος». Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» προϋποθέτει να ξεπαγιάσει και φέτος ο λαός.
Απόλυτα κατηγορηματικός ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας πως θα«ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης, όπως έχει χαραχτεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών».