Τη «βαθιά ανησυχία» του ΚΚΕ για τη διασφάλιση και την καταβολή των συντάξεων εξέφρασε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ ΧρήστοςΚατσώτης, χτυπώντας «καμπανάκι» στους εργαζόμενους να αντιδράσουν πριν να είναι αργά.
Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
Ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ΚΚΕ ότι «η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα και όχι λογιστικό κόστος», επισήμανε ότι «έχει συντριβεί στις συμπληγάδες πέτρες της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας». Στην παρέμβασή του ανέδειξε τη διαχρονική «λεηλασία» που έχουν υποστεί τα αποθεματικά των Ταμείων για την καπιταλιστική ανάπτυξη και το «χτύπημα» που φέρνουν στα αποθεματικά η μείωση των μισθών και η ανεργία.
Όπως είπε, «οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων δύο ετών δεν έγιναν για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, αλλά για να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων νέα βάρη, για να απαλλαγεί το κράτος και η εργοδοσία από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους».
Ο Χρήστος Κατσώτης προειδοποίησε ότι η επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς με το πρόσχημα της «βιωσιμότητας» των Ταμείων «στρώνεται το έδαφος», για τις νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης εξήγησε ότι η νέα επίθεση σχετίζεται με τις αποφάσεις της ΕΕ όπως η Λευκή Βίβλος του 2012, για το σφαγιασμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και τη διάλυση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. «Οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση λειτουργούν ως λίπασμα για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, τόνισε ότι ξεπερνάει το 36%, γεγονός που καταρρίπτει το «μύθο» του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμησή της. «Η ανασφάλιστη εργασία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, τα κέρδη που αποκομίζουν οι εργοδότες από αυτήν καλούνται να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με νέες αιματηρές περικοπές», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Επίσης κατέρριψε τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας ότι το σύστημα θα «νοικοκυρευτεί» με πληροφοριακά συστήματα όπως η «Εργάνη». «Κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος με τη μηχανοργάνωση» είπε, συμπληρώνοντας όμως ότι η ανασφάλιστη εργασία θα αντιμετωπιστεί με τους ελέγχους τους οποίους η κυβέρνηση δεν τους θέλει. Με στόχο να ενισχυθεί ο έλεγχος, ζήτησε να γίνουν προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην τροπολογία για την απαγόρευση των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος που έχει κατατεθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Δείτε εδώ βίντεο με την παρέμβαση του Χρ. Κατσώτη στο τέλος του άρθρου