ΕΟΠΥΥ διαθεσιμότητα και η κινητικότητα γιατρών και εργαζομένων
Βήμα βήμα προχωρά η αναμόρφωση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι 9.979 εργαζόμενοι, από τους οποίους 5.765 γιατροί, 2.841 υγειονομικοί και 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι, είναι πλέον ξεκρέμαστοι, μαζί και οι δομές όπου εργάζονται σήμερα. Μάλιστα, μετά την «αξιολόγηση» που προανήγγειλε η κυβέρνηση, εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 γιατροί θα απολυθούν οριστικά. Χτες, συνεδρίασε για δεύτερη φορά η «επιτροπή αξιολόγησης», για να διαμορφώσει μεταξύ άλλων το πόρισμα που θα αξιοποιηθεί σαν όχημα για τις απολύσεις. Θα ορίζει δηλαδή τις ειδικότητες που - κατ' εκτίμηση της κυβέρνησης - δεν χρειάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το τελικό πόρισμα θα παρουσιαστεί στις 16/12/2013, αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί.
Η «κινητικότητα - διαθεσιμότητα» του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, η συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών δημόσιων μονάδων ΠΦΥ, θα οδηγήσουν στην παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία. Συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα οργάνωση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως αποτυπώνεται σε όλες τις προτάσεις που τέθηκαν υπόψη της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να βελτιώσει, αντίθετα θα επιδεινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα.
Στα 330 πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, αναζητούν υπηρεσίες 65.000 ασθενείς τη μέρα. Εκτός από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, υπηρεσίες ΠΦΥ παρέχουν ακόμα:
- Πάνω από 200 Κέντρα Υγείας (και άλλα 1.530 πολυδύναμα ή απλά ή ειδικά περιφερειακά/αγροτικά ιατρεία) του ΕΣΥ, με 3.100 ιατρούς (περίπου το 1/2 γενικοί ιατροί), 2.400 νοσηλευτές και 2.500 λοιπό προσωπικό (στοιχεία Δεκέμβρη 2012).
- Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των 78 ενιαίων κρατικών νοσοκομείων (125 ΤΕΙ και 78 ΤΕΠ) και τα αντίστοιχα των 7 πανεπιστημιακών νοσοκομείων.
- Τα 200 συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές μονάδες, όπου υπηρετούν και λίγοι γενικοί γιατροί.
- Οι πάνω από 6.000 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί ειδικοτήτων (1/10 περίπου γενικοί ιατροί).
- Ιδιωτικές υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας.
Να σημειωθεί ότι πάνω από 71,5 εκατομμύρια επισκέψεις καταγράφονται κάθε χρόνο στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αντιστοιχούν δηλαδή τέσσερις κατά κεφαλήν επισκέψεις. Με τις μέχρι τώρα ανατροπές που έγιναν στην ΠΦΥ και τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ (1/1/2012) μειώθηκαν δραματικά οι επισκέψεις στα πολυϊατρεία του Οργανισμού, σε σχέση με τη λειτουργία τους όταν ήταν ακόμη στο ΙΚΑ. Πριν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και με κάλυψη για 5,5 εκατ. ασφαλισμένους, στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ γίνονταν 32 εκατ. επισκέψεις. Τώρα, με κάλυψη 10,5 εκατ. ασφαλισμένων, γίνονται 21,45 εκατ. επισκέψεις. Υπάρχει δηλαδή μια μείωση 32,9%.
Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κανόνα στους περιορισμούς που μπαίνουν από το νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, στη δραματική μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων και στην υποχρηματοδότηση του Οργανισμού. Αυτονόητα, ένα μεγάλο μέρος όσων αναζητούν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διοχετεύεται μ' αυτόν τον τρόπο στον ιδιωτικό τομέα, επί πληρωμή, ή στοιβάζεται στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων.
Αυτό που σχεδιάζεται τώρα, είναι η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ) σε ένα φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Με την ενοποίηση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει το πρόβλημα της κρατικής υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών με έσοδα από την πώληση υπηρεσιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ), με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών.
Οπως είχε παρατηρήσει το ΚΚΕ από τη δημοσιοποίηση ακόμα των πρώτων σχεδίων, η ενοποίηση αυτή των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ δε συνιστά ενιαίο σύστημα, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί, όπως και σήμερα, μέρος ενός συνονθυλεύματος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, των δήμων και των ΜΚΟ.
Επιπλέον, στα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπεται η παροχή ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών ΠΦΥ, το οποίο προκλητικά διαφημίζει ο αρμόδιος υπουργός σαν μέτρο που εξασφαλίζει στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας σε όλους. Το πακέτο όμως αυτό θα εξαρτάται κάθε φορά από τα έσοδα των συνεχώς υποχρηματοδοτούμενων και λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ. Κατά συνέπεια, οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράζουν υπηρεσίες ΠΦΥ από το νέο δημόσιο φορέα, τους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ - που κατά βάση καλύπτει τους υγειονομικούς υπαλλήλους - αποφάσισε χτες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, στις 26 και 27 Νοέμβρη. Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις 25, 26 και 27 Νοέμβρη προχωρούν οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στα σχέδια της συγκυβέρνησης για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα γιατρών και εργαζομένων στον Οργανισμό. Απόφαση για απεργία στις 29 Νοέμβρη αποφάσισε και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας.
Πηγή : Ριζοσπάστης