Δηλώσεις Ερντογάν για την Θράκη «φωτογραφίζουν» τη διαδρομή αγωγών φυσικού αερίου, όπως ο ΤΑΡ και ο ΙGP
Εναλλάσσονται οι σχέσεις συνεργασίας - ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας
Λάδι στη φωτιά των επικίνδυνων ανταγωνισμών και αντιθέσεων μεταξύ των αστικών τάξεων των Βαλκανίων - και όχι μόνο - έριξαν οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, για τη Θράκη.
Ο Τ. Ερντογάν, ως βασικός εκφραστής της πολιτικής του «νεο-οθωμανισμού», που προωθεί το κυρίαρχο αυτήν τη στιγμή τμήμα της αστικής τάξης της Τουρκίας, σε ομιλία του προχτές στην Κεσάνη, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναφερόμενος στην περιοχή της Θράκης, ισχυρίστηκε ότι έχει ξεχωριστή σημασία για την Τουρκία και πρόσθεσε πως όταν η Τουρκία αναφέρεται στη Θράκη εννοεί και την Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη, το Κιρτζαλί, την περιοχή του Νόβι Παζάρ της Βουλγαρίας, ακόμα και περιοχές έως τα Σκόπια και τη Βοσνία. «Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπός μας σε αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρλαρελί και βέβαια η Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει σαν μια «κοινή περιφέρεια» ένα μεγάλο τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Οι προκλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν έγιναν λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα, ο οποίος θα συζητήσει με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, ανέφερε: «Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής. Για την Ελλάδα - που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές - αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».
Η τουρκική προκλητικότητα και οι επικίνδυνες αναφορές του Ερντογάν είναι άρρηκτα δεμένες με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων, δρόμων και διαδρόμων μεταφοράς. Ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και ευρύτερα των ιμπεριαλιστικών κέντρων εναλλάσσονται οι σχέσεις συνεργασίας με αυτές των ανταγωνισμών, διαμορφώνοντας επικίνδυνες καταστάσεις για τα συμφέροντα των λαών της περιοχής.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για την περιοχή της Θράκης «φωτογραφίζουν» τη διαδρομή αγωγών φυσικού αερίου, όπως ο ΤΑΡ και ο ΙGP, που έχουν σχεδιαστεί για να διατρέχουν τα Βαλκάνια, συνδέονται με τον τουρκικό αγωγό ΤΑΝΑΡ και προορίζονται να μεταφέρουν αζέρικο αέριο στην Κεντρική Ευρώπη.
Η παρέμβαση Ερντογάν πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε μια περίοδο που η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, κάτω από τις παραινέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ), προωθούν από κοινού νέο διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο, ενώ παράλληλα δρομολογούν στο παρασκήνιο τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χώρων και των μονοπωλίων της Ενέργειας.