Αθώοι κρίθηκαν χτες οι 35 συνδικαλιστές
Αθώοι κρίθηκαν χτες οι συνδικαλιστές, που, στις 30 Γενάρη 2013, συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατηγορούνταν για «διατάραξη οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας» στο πλαίσιο της κινητοποίησης που είχαν οργανώσει Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, στις 30 Γενάρη 2013, στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ότι το ασφαλιστικό σύστημα «στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις».
Η κυβέρνηση προσπάθησε τότε να στήσει προβοκάτσια και να φορτώσει στους συνδικαλιστές την κατηγορία της πρόκλησης ζημιών στο γραφείο του υπουργού. Γι' αυτό το σκοπό, πολλές ώρες μετά την προσαγωγή των συνδικαλιστών από δυνάμεις καταστολής που εισέβαλαν στο κτίριο, το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε φωτογραφίες με καταστροφές, που υποτίθεται ότι έγιναν στη διάρκεια της διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ. Οπως αποδείχτηκε, όμως, από το φωτογραφικό υλικό, υπήρξε μια σταδιακή μετακίνηση των επίπλων στο γραφείο του υπουργού, που έγινε ώρες μετά την έξοδο των συνδικαλιστών από το κτίριο!
Ο Αγγελος Βρεττός, μετά το τέλος της δίκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από την ακροαματική διαδικασία και από όλους τους μάρτυρες, ακόμα και του υπουργείου, το κατασκευασμένο κατηγορητήριο κατερρίφθη ολοσχερώς και πανηγυρικά και κατεφάνη παραδειγματικά πως η δίκη είχε πολιτικά χαρακτηριστικά και στοιχεία για να χτυπήσει τους εργαζόμενους που πραγματικά αντιστέκονται».
Με την κατάρριψη των κατηγοριών, αποκαλύφθηκε σε όλο της το μέγεθος η προβοκάτσια που προσπάθησε να στήσει η κυβέρνηση και την οποία αναπαρήγαγαν τα αστικά ΜΜΕ. Θυμίζουμε ότι μετά την προσαγωγή των στελεχών του ΠΑΜΕ και την κατασταλτική επίθεση ενάντια σε δεκάδες εργαζόμενους, στην είσοδο του υπουργείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου είχε δηλώσει: «Η επιδρομή στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, οι υλικές καταστροφές και οι απειλές εναντίον του Γ. Βρούτση, είναι πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για «οργανωμένη επιδρομή» και «προσπάθεια κατάληψης του υπουργείου Εργασίας με χρήση βίας». Κατέφυγε σε αισχρές συκοφαντίες, μιλώντας για «προπηλακισμούς» και «καταστροφές στη δημόσια περιουσία», ισχυριζόμενος ότι το ΠΑΜΕ «στήνει σκηνικό έντασης και βίας».
Μια μέρα μετά την κινητοποίηση, στις 31 Γενάρη, η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» φιλοξενούσε δηλώσεις του υπουργού, όπως ότι «αν δεν άντεχε η πόρτα στο γραφείο μου, τώρα μπορεί να μη μιλούσαμε. `Η βαριά τραυματισμένος θα ήμουν ή δεν ξέρω...».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι όσα λέει ακούγονται υπερβολικά και πως και στο παρελθόν έχουν γίνει καταλήψεις γραφείων, ο υπουργός απαντούσε με νέα ψέματα: «Εχουν γίνει, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν χτυπήσει αστυνομικούς που βρίσκονται στο γραφείο και τις κοπέλες που σηκώνουν τα τηλέφωνα (...) Αυτοί ήρθαν με ρόπαλα και με σκοπό να τα διαλύσουν όλα. Και το κατάφεραν. Το μόνο που δεν κατάφεραν ήταν να χτυπήσουν εμένα, γιατί κλειδώθηκα στο γραφείο και άντεξε η πόρτα...»!
Οπως αποδείχτηκε στην ακροαματική διαδικασία, όλα τα παραπάνω ήταν τερατώδη ψέματα, με στόχο να ενοχοποιηθεί το ταξικό κίνημα και να βγει λάδι η κυβέρνηση για τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της.
Στους συγκεντρωμένους, έξω από το κτίριο 2 της Ευελπίδων, μίλησε το στέλεχος του ΠΑΜΕ μετά τη δίκη
Η αθωωτική απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα από συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο 2 των δικαστηρίων. Παίρνοντας το λόγο, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ένας από τους 35 κατηγορούμενους, είπε:
«Θέλουμε καταρχήν να ευχαριστήσουμε όλους τους συναγωνιστές και συντρόφους από το αγωνιστικό κίνημα των δικηγόρων, που στάθηκαν μαζί μας από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή. Θα ακούσατε όσοι ήσασταν μέσα, αλλά και όσοι πληροφορηθήκατε, ότι ακόμα κι εδώ που μας έφεραν, η κατηγορία καταρρίφθηκε, όπως είπε και ένας σύντροφος δικηγόρος, πανηγυρικά.
Ομως να μη σταθούμε εμείς εκεί. Τι θέλουμε να τονίσουμε; Ενα βασικό πράγμα: Η ρόδα της ταξικής πάλης δεν πρόκειται να σταματήσει, όσα εμπόδια κι αν βάλουν. Δεν πρόκειται να σταματήσει όσους κι αν σύρουν στα δικαστήρια. Δεν πρόκειται να σταματήσει ακόμα και καταδίκες να φέρουν στο κεφάλι του ταξικού κινήματος. Δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως για δεκαετίες ολόκληρες δεν σταμάτησε όποια μέσα κι αν χρησιμοποίησαν. Η απάντησή μας απέναντι στο δόγμα "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης είναι: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη.
Νομίζουμε ότι η μαζική συμμετοχή, η αλληλεγγύη, που εκφράστηκε όλο αυτό το διάστημα, και πρέπει να συνεχιστεί, βοήθησε στο σημερινό αποτέλεσμα. Εκκρεμούν ακόμα σε βάρος των ταξικών συνδικάτων, και στελεχών και εργαζομένων, αρκετές, θα λέγαμε δεκάδες, δίκες σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτές τις δίκες έτσι θα πάμε. Με αλληλεγγύη, με συμμετοχή, με αποφασιστικότητα, με μαχητικότητα. Αυτός είναι ο δρόμος που μας έταξαν οι εργαζόμενοι, έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντί τους και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω ούτε για μια στιγμή.
Φεύγοντας από δω, νομίζουμε ότι πρέπει να πάμε να βρούμε αυτούς με τους οποίους είμαστε κάθε μέρα μαζί. Να πάμε να βρούμε τα αδέρφια μας, τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η στήριξη η δικιά μας. Αυτή είναι η ασπίδα μας απέναντι στην κρατική καταστολή και την τρομοκρατία των εργοδοτών. Αρα, λοιπόν, δουλειά με τους εργάτες και τις εργάτριες. Αυτή είναι η ζωή μας, αυτή είναι η ζωή των συνδικάτων μας, αυτή είναι η ζωή του κινήματός μας.
Μπροστά μας, έχουμε σοβαρά μέτωπα. Το μέτωπο της Υγείας, το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, το μεγάλο μέτωπο των ανέργων. Και, επίσης, έχουμε το μεγάλο θέμα για το οποίο ήμασταν σήμερα εδώ, την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα συνεχίσουμε. Οργανώνουμε την πάλη. Μπροστά μας, έχουμε δραστηριότητες. Τα συνδικάτα μπροστά τους έχουν πολλή δουλειά να κάνουν.
Και μιας και είναι γιορτές, όχι από τυπικότητα αλλά ουσιαστικά, να βρεθούμε κοντά στους συναδέλφους μας, κοντά στους ανέργους. Να διεκδικήσουμε αιτήματα για αυτούς, να παρέμβουμε στην κυβέρνηση, για να μπορούν να ζήσουν. Να στηρίξουμε τους ανέργους. Το δικαίωμα στη δουλειά μάς αφορά όλους. Και, κυρίως, όλα αυτά για τα οποία σήμερα παλεύουν αφορούν τη νέα γενιά, αφορούν τα παιδιά μας. Εχουμε μεγάλη υποχρέωση απέναντί τους. Εμπρός, λοιπόν, με δύναμη, με αγωνιστικότητα για να δώσουμε τις επόμενες μάχες. Κι όπως λέει και το τραγούδι, το επαναλαμβάνουμε: "μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή"».
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Αγγελος Βρεττός, για να ευχαριστήσει «τους σημερινούς αγωνιστές αλλά και συνολικά το ταξικό εργατικό κίνημα για όσα μας διδάσκει σαν δικηγόρους και για τη δυνατότητα που μας παρέχει να εκδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας. Μια αλληλεγγύη που θα συνεχίσουμε πιο δυνατά να εκφράζουμε στο πλάι, στις υπηρεσίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του ταξικού κινήματος».