Έκθεση του ΑΣΔΑ το 2010 κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών
Καταστροφές στη Δυτική Αθήνα: Από το 2010 μελέτη του ΑΣΔΑ
« Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας »
προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πλημμυρών
Μόνο ...κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Από το 2010 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθήνας, σεμελέτη τους για τον«Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας» (ΑΣΔΑ), εντοπίζουν συγκεκριμένα σημεία των Δήμων Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου,Περιστερίου, Χαϊδαρίου καιΦυλής, στα οποία, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων (όπως χωροθέτηση και καθαρισμός ρεμάτων, δημιουργία συστήματος ομβρίων υδάτων), υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών.
Σε μεγάλο βαθμό, η καταιγίδα που χτύπησε την Παρασκευή, επιβεβαίωσε το χάρτη επικινδυνότητας που είχαν εκπονήσει οι ειδικοί του Πανεπιστημίου, καθώς ακόμη και οι δρόμοι που αναφέρονται στην έκθεση πλημμύρισαν:
-
Ίλιον [λεωφόρος Α. Παπανδρέου, οδός Φλέβας, οδός Αλαμάνας, λεωφόρος Φυλής, περιοχή Μπίμπιζα, λεωφόρος Πριάμου, λεωφόρος Θηβών (και στην κατασκευαζόμενη συνέχειά της), Θηβών και Πατρόκλου]
-
Άγιοι Ανάργυροι (λεωφόρος Δημοκρατίας, περιοχή Μπίμπιζα)
-
Περιστέρι (λεωφόρος Αθηνών, περιοχή Μπουρναζίου, Θηβών και Σουλίου, Θηβών και Πελασγίας)
-
Νέα Φιλαδέλφεια (περιοχή Ρενό)
-
Αχαρνές (οδός Πάγκαλου)
-
Κορυδαλλός (ενδεικτικά οδοί Βαλαωρίτου και Θερμοπυλών)
-
Πειραιάς (Παλαιά Κοκκινιά)
Στην έκθεση περιγράφεται αναλυτικά το σκηνικό της προαναγγελθείσας καταστροφής: «Στο σύνολο της περιοχής τα ανοικτά ρέματα είναι σήμερα πολύ περιορισμένα, λόγω των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν στις φυσικές κοίτες των ρεμάτων ή σε δρόμους που υπήρχαν κοντά σ' αυτές και οδήγησε σε πλήρη κάλυψή τους. Τα σημαντικότερα ρέματα που χρειάζονται διευθέτηση είναι τα ρέματα Ευπυρίδων και Εσχατιάς σε Καματερό και Αγίους Αναργύρους και το Χαϊδαρόρεμα στο Χαϊδάρι και το Περιστέρι.
Εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές στις οποίες υπάρχει πρόβλημα πλημμυρών μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Τέτοιες περιοχές στο Περιστέρι είναι ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος και η Τσαλαβούτα, στο Χαϊδάρι είναι κοντά στο δάσος, στον υποσταθμό της ΔΕΗ και η Ιερά Οδός, στο Καματερό είναι οι οδοί Καματερού, Γούναρη, Κ. Παλαμά».
Ακριβώς δηλαδή εκεί όπου σημειώθηκαν οι μεγάλες καταστροφές. Αυτή η διαπίστωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα έπρεπε λογικά να έχει κινητοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού από το 2012, αν και το πρόβλημα είναι πολύ πιο παλιό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση περιγράφονται ακόμη και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Να προχωρήσει η διευθέτηση των ρεμάτων της Εσχατιάς, των παράπλευρων ρεμάτων της και του Χαϊδαρορέματος, να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα και οι διαμορφώσεις αγωγών ομβρίων υδάτων, που είναι αναγκαία σε περιοχές όλων των δήμων».
Η έκθεση του ΑΣΔΑ έπρεπε από το 2010, οπότε και συντάχθηκε, να σημάνει συναγερμό τόσο στους δήμους στους οποίους αναφέρεται, όσο και στην Περιφέρεια. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι τόσο οι δημοτικές αρχές, όσο και η Περιφέρεια δεν πήραν μέτρα, δεν διεκδίκησαν μέτρα προστασίας, δεν οφείλεται σε παράβλεψη, αλλά σε συνειδητή πολιτική επιλογή, καθώς η αντιπλημμυρική προστασία δεν αποφέρει κέρδη στους επιχειρηματίες.