«Εσβησε» η λαϊκή φωνή της Πόλυς Πάνου
Η μεγάλη ερμηνεύτρια
Σε ηλικία 73 χρόνων πέθανε, χτες, όπως ανακοίνωσε το «Υγεία», όπου νοσηλευόταν, η λαϊκή τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940, όμως μεγάλωσε στην Πάτρα. Μπήκε στη δισκογραφία με το «Πήρα τη στράτα την κακιά»(1952) του Μπιθικώτση. Η ιστορία της ξεκινά όταν ήταν μικρή, ακόμα, το 'σκαγε απ' το Δημοτικό και ανέβαινε στα Ψηλά Αλώνια, σ' ένα καφενείο που «είχε πρωτοφέρει τότε juke box». Αυτό ήταν «ο πρώτος δάσκαλος». Μαθήτρια του Δημοτικού, της άρεσε να τραγουδά το «Οταν θα πω το αχ!» το βαρύ ζεϊμπέκικο του Σταύρου Τζουανάκου, που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Αργότερα, κρυφά από τους γονείς της, συμμετέχει σε διαγωνισμό ταλέντων της πόλης, με το τραγούδι «Μητέρα» του Φώτη Πολυμέρη και παίρνει το πρώτο βραβείο.
΄Ενα χρόνο μετά, βρίσκεται στην Πάτρα για εμφανίσεις ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης - νέος κι εκείνος τότε στο τραγούδι - πριν κάνει τις κατοπινές μεγάλες επιτυχίες του. Η τραγουδίστρια του συγκροτήματός του, τους είχε εγκαταλείψει και ο Γρηγόρης βρέθηκε να λέει το πρόβλημά του σ' έναν κουρέα. Και ο κουρέας του μίλησε για το «αηδόνι» της γειτονιάς του, την Πολυτίμη Κολιοπάνου. Ετσι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης την έψαξε και την άκουσε να τραγουδά τα «βαριά» του Τζουανάκου, αλλά και ανατολίτικα και Πολυμέρη και αμέσως της ζήτησε να τον ακολουθήσει. Ταξίδεψαν μαζί στην Πάτρα, στο Αγρίνιο και μετά στην Αθήνα, στα δισκογραφικά στούντιο της «Columbia». Η Πόλυ Πάνου συνοδευόταν πάντα από τη μητέρας τη, παρ' όλη την οργή του εργολάβου πατέρα της.
Πολύ γρήγορα θα βρεθεί να τραγουδάει καινούργια τραγούδια όλων των κορυφαίων λαϊκών συνθετών της δεκαετίας του 1950. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Μπάμπης Μπακάλης θα της γράψουν καινούργια τραγούδια. με τα οποία θα αναδειχτεί στη δισκογραφία και στο πάλκο. Πολλά απ' αυτά άντεξαν και τραγουδιούνται πολύ μέχρι σήμερα.
Τη Δευτέρα, από τις 9.30 το πρωί, η σορός της Πόλυς Πάνου θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Α' Νεκροταφείου, στις 3 μ.μ. θα ψαλεί η Νεκρώσιμος Ακολουθία, ενώ η ταφή θα γίνει στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, σύμφωνα με την επιθυμία της, στον οικογενειακό τάφο.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το θάνατο της Πόλυς Πάνου τονίζει: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της. Θα μείνει αξέχαστη για την πραγματικά λαϊκή φωνή της, την απλότητα και το ήθος που τη διέκρινε. Ηταν πολύ μεγάλη η προσφορά της στο λαϊκό τραγούδι».